Dit vertelt niemand je over kokosolie

Geüpdatet op 27 juni 2017 door ELLE België
Dit vertelt niemand je over kokosolie

Kokosolie is de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Het wordt gebruikt als beautyproduct, zou de haargroei stimuleren en zwangerschapsstriae verminderen, en daarnaast zou het een gezonde vetstof zijn, ideaal voor het bereiden van maaltijden. Dit laatste blijkt echter heel ver van de waarheid te staan, aldus Justine Loncol, professioneel voedingsdeskundige en personal trainer bij L’Usine

Voor je te weten komt waarom je best twee keer nadenkt alvorens kokosolie te gebruiken, een spoedcursus over vetzuren!

Essentiële vetzuren

Vetten en oliën bestaan uit verschillende soorten vetzuren. Zo heb je essentiële vetzuren, zoals meervoudig onverzadigde vetten (PUFA), die vooral veel voorkomen in plantaardige oliën als olijfolie en in vis. Deze onverzadigde vetten zijn rijk aan omega 3 en omega 6 en essentieel voor de mens, in die zin dat ze een belangrijke rol spelen betreffende de goede werking van onze fysiologische functies.

We krijgen deze gezonde vetzuren echter meestal niet genoeg binnen, waardoor diëtisten regelmatig adviseren om tussen verschillende oliën af te wisselen (gezien elke olie een andere vetzuursamenstelling heeft).

Niet-essentiële vetzuren

Er zijn echter ook verzadigde vetzuren en cholesterol, die niet noodzakelijk dienen opgenomen te worden door de mens. Palm- en kokosolie bevatten veel van deze verzadigde vetzuren, en dan in het bijzonder atherogene verzadigde vetzuren (AGS).

Wat is nu het probleem met kokosolie? 

1/

kokosolie_ongezond-970x508

Terwijl meervoudig onverzadigde vetten (PUFA) de slechte cholesterol in ons lichaam helpen te verminderen (en de aanmaak van goede cholesterol vermeerderen), zorgen atherogene verzadigde vetzuren net voor een verhoging van de slechte cholesterol in ons lichaam!

Kort gezegd: de grote hoeveelheid atherogene verzadigde vetzuren die te vinden is in kokosolie is schadelijk voor de gezondheid en vergroot de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Ter vergelijking:

kokosolie ongezondKokosolie bevat zelfs nog meer slechte vetzuren dan palmolie, dat juist omwille van haar grote gehalte aan slechte vetten wereldwijd vermeden wordt. Het is dus een wijdverspreid misverstand dat kokosolie en -vet gunstige effecten zouden hebben op de gezondheid na inname. Er is ook nog geen wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel bewijst. Gelukkig kan je het risico op hart- en vaatziekten meteen verminderen door kokosolie voortaan te vervangen door PUFA-rijke oliën zoals olijfolie.

Een misverstand met voorbedachte rade?

2/

kokosolie_ongezond-970x508

Het gaat dus om een misverstand dat hardnekkig de ronde blijft doen, wellicht met voorbedachte rade. Door de controverse rond palmolie werden namelijk steeds minder palmolie bevattende producten verkocht, waardoor een vervanger niet lang op zich liet wachten: kopra-olie. Kopra is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot, dus kopra-olie is eigenlijk niets anders dan kokosolie. In veel producten wordt palmolie dus vervangen door de nog schadelijkere kokosolie!

Conclusie: laat die kokosolie de volgende keer toch maar in de kast staan als je aan het koken bent…

(Stagiaire Eva Matthys)