Ook deze lichaamsdelen moet je beschermen tegen de zon

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Ook deze lichaamsdelen moet je beschermen tegen de zon

Heb je een fles zonnecrème (of een handige spray) bij de hand? Mooi zo. Zeker nu de zon van jetje geeft is het belangrijk je de hele dag door te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar vergeet je ook deze lichaamsdelen niet in te smeren?

Geen mens die het nog ontkennen zal: je huid tegen de zon beschermen is een absolute noodzaak. Smeren zal je, of je nu de hele dag in een kantoor doorbrengt en enkel tijdens de lunchpauze de deur uitgaat. Breng je een zonnige dag buiten (in het park of op het strand) door is het aangewezen om iedere twee uur een nieuwe laag beschermende crème aan te brengen. Dankzij een nieuwe generatie handige sprays, hoeft je make-uplook daar niet eens meer onder te lijden. Wij verstuiven graag de Hydrabio Eau de soin SPF30 van Bioderma, 10,64 euro en de Beschermende en hydraterende gezichtsspray van Ambre Solaire, Garnier, 9,99 euro)

Toch zijn er naast je gezicht, armen en benen nog lichaamsdelen die je tijdens een dagje in de zon een laagje zonnebescherming verdienen. Zo ben je van top tot teen sun proof!

OREN

Vergeet tijdens het insmeren van je gezicht zeker ook je oren, en dan vooral de toppen van je oorschelpen, niet. Zonder het goed en wel te beseffen zijn, komen ze vaker dan je denkt in contact met zonnestralen en verhoogt het risico op verbranden. Sinds een recente huidanalyse aantoonde dat mijn oren de afgelopen jaren al best wat zonneschade opliepen, zorg ik steeds voor een extra beschermend laagje.

zonnebescherming uv essentiel chanel

UV Essentiel van Chanel, 53 euro www.chanel.com

1/

LIPPEN

De huid van je lippen is dunner dan op eender welke andere plek van je lichaam. Telt de huid op sommige plekken tot wel zestien huidlagen, moeten je lippen het met slechts drie tot vijf lagen doen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat lippen gevoelig zijn en voldoende bescherming nodig hebben, ook tegen de zon. Gebruik daarom de hele dag door een hydraterende lippenbalsem met SPF. De Butterstick Lip Treatment van Kiehl's verzorgt de lippen tot twaalf uur lang, laat een subtiel kleurtje na en zorgt dankzij de SPF voor voldoende bescherming.

zonnebescherming lippen butterstick lip treatment kiehl's

Butterstick Lip Treatment van Kiehl's, 19 euro www.kiehls.be

2/

HANDEN

Je handen krijgen het doorgaans zwaar te verduren en verdienen dan ook de nodige verzorging. Want hoe goed je de jeugdigheid van je gezicht ook bewaart, je handen geven je ware leeftijd prijs. Voorkom zonneschade (pigmentvlekken!) door je handen dagelijks in te smeren met zonnecrème (enkel de bovenkant om een plakkerig gevoel te vermijden) of handcrème met ingebouwde SPF. De romige Almond Velvet handcrème van L'Occitane is verrijkt met stamcellen van de amandelboom, amandeleiwitten en UV-filters om de jeugdigheid van de handen te beschermen.

almond velvet handcream l'occitane

Almond Velvet Hand Cream van L'Occitane, 19 euro www.loccitane.com

3/

HAAR

Verkoeling zoeken aan zee in het zwembad is zalig (en al zeker op deze coole 'inflatables') maar een combinatie van zon (UV-stralen) , zee (zout water) en zwembad (chloor) is nefast voor de structuur van je haar. Na een vakantie in zonnige oorden is je haar dan ook vaak droog, breekbaar en blijft er van je mooie kleuring vaak niet veel meer over. (groen poolhair, anyone?) Verzorgende haarproducten zijn dan ook een must. Phytoplage is al meer dan 40 jaar expert  in het beschermen van haar dat blootgesteld wordt aan zon, zee en zwembad en biedt haarverzorging op basis van planten die zelfs de meest fragiele haren beschermt en herstelt.

 

zonnebescherming phytohuile phytoplage

De L'Huile Protective van Phytoplage is sinds 1974 een cultklassieker. Dankzij een cocktail van plantaardige ingrediënten is het haar (en de kleuring) beschermd tegen zon, zee water en chloor. Verstuif de olie gelijkmatig over haar en masseer zachtjes in.

L'Huile Protective van Phytoplage, 16,50 euro

4/

WATER

We gebruiken zonneproducten om huid en haar tegen de zon te beschermen, maar wie beschermt het water na een duik in een meer of de zee tegen de chemische filters in deze producten? Het kostte Biotherm zeven jaar, 200 pogingen en onderzoek naar 150 ingrediënten om met een antwoord op de proppen te komen. De producten uit het Waterlover-gamma zijn voor 96 procent biologisch afbreekbaar en bevatten milieuvriendelijke zonnefilters waardoor de impact op het mariene ecosysteem beperkt blijft. Veilig smeren met respect voor de zee en de natuur, dus.

zonnebescherming waterlover sun milk biotherm

Waterlover Sun Milk van Biotherm, 34,99 euro. Bij de parfumerie