Getest: de Hammam Experience van Rituals

Geüpdatet op 1 maart 2018 door ELLE Partner
Getest: de Hammam Experience van Rituals

Toeval of niet, ik - de meest rusteloze onder de ELLE-redactrices - word op retreat gestuurd aan de Belgische kust. Een spa uittesten op een maandagochtend mag dan voor velen het summum zijn, voor een hyperactieve adrenalinejunk als ik is relaxatie onbekend terrein. 

Volgens de briefing word ik vandaag anderhalf uur onder handen genomen in de Urban Spa in Knokke. Deze stadsspa staat voor een oase van rust te midden van een drukke omgeving en biedt instant ontspanning, zodat je daarna weer volop aan de slag kan gaan.

rituals-hammam-getest

Een hartelijke ontvangst, een badjas en een paar teenslippers later lig ik met mijn hoofd in de holte van de verzorgingstafel en bestudeer ik de wijsheid die op de tafelvoet staat geschreven: “Relax the mind and the soul will speak.”

Dat zal wel, denk ik, en ik prevel de wijze woorden als een mantra voor me uit, in de hoop dat ik ze alsnog zal gaan geloven. Als de sympathieke schoonheidsspecialiste me insmeert met een koele pekzwarte zeep, kom ik eindelijk tot rust. Ik laat me vertellen dat deze Black Soap gebruikt wordt om de huid voor te bereiden op de scrub.


1/

rituals-hammam-getest
Scrubbing is het harde werk. Ik mag zelf aangeven wanneer het te intens wordt, of wanneer het wat steviger mag. Ik word - samen met mijn dode huidcellen - lichtjes bang als de specialiste haar werkhandschoenen aantrekt, maar alweer stelt ze me gerust: dit zijn kessahandschoenen, vervaardigd uit een unieke stof

om overtollige olie van de huid te verwijderen. Ik voel hoe mijn ruwe huid stilaan plaatsmaakt voor een babyvelletje.

Hoewel mijn zintuigen lang niet meer op scherp staan, merkt mijn neus op dat de ruimte zich vult met een aroma van eucalyptus. Ontwaar ik daar een vleugje gember? Hoewel de gember het boodschappenlijstje in mijn hoofd triggert, tracht ik die gedachte meteen weer los te laten. De realiteit heeft geen plaats in dit oord van diepe relaxatie. To-dolijstjes worden abrupt het zwijgen opgelegd door een nieuwe laag crème, die mijn huid moet polijsten. Body Mud - we kennen allemaal het heilzame effect van een moddergevecht - is het wondermiddel voor de laatste intensieve reiniging.

rituals-hammam-getest

Ik word naar de douche begeleid, waar ik de zwarte restanten van mijn huid wegspoel met een douchegel die harder schuimt dan een bruisbal, tot mijn grote jolijt. Mijn huid herstelt zienderogen en ik verbaas me over het zijdezachte gevoel onder het stromende water.

De laatste stap van het hamamritueel is de massage. Toegegeven: enige schroom is mij niet vreemd, maar eenmaal onder handen van de getalenteerde masseuse laat ik me ook hier verleiden tot ontspanning.

Ik neem - als een volleerde monnik - plaats onder de olijfboom met een muntthee in de hand. Moet je mij zien: geen marathon vandaag, ik zit gezellig met mijn hoofd in de wolken. Helemaal relaxed. Toch maak ik al plannen om dit ritueel snel opnieuw te ervaren. Gelukkig kan ik thuis zelf aan de slag met het hamam-vijfstappenplan...

rituals-hammam-getest

Hammam Experience in de Urban Spa Rituals, Knokke. De producten zijn vanaf juni verkrijgbaar bij de Rituals Cosmetics winkels, bepaalde warenhuizen en via rituals.com

Blogsters Jill Shaw en Lize Feryn zijn ook fan van de Hammam Experience. Ontdek hun ervaring hier:

Dit artikel is gerealiseerd in samenwerking met Rituals Cosmetics.