How to: zo tover je je dressing om tot capsule wardrobe

Geüpdatet op 26 oktober 2023 door Lotte Gillis en ELLE België
How to: zo tover je je dressing om tot capsule wardrobe

'Ik heb niets om aan te doen.' Heb jij je -ondanks je goedgevulde kleerkast- al schuldig gemaakt aan deze uitspraak? Door van je dressing een capsule wardrobe te maken wordt dat probleem verleden tijd.

Een wat wardrobe? Een capsule wardrobe is een kleerkast die slechts een beperkt aantal stukken bevat, tussen de 15 en 35, handtassen en schoenen inbegrepen. Het idee is om enkel stukken te bezitten die je met elkaar kan combineren. Het is een tijdbesparende manier van werken: 's ochtends heb je minder moeite met het samenstellen van een outfit, aangezien alles combineerbaar is. Elk seizoen kan je bepaalde stukken inwisselen voor luchtigere of juist warmere varianten.

Kwaliteit boven kwantiteit

Door je kleerkast op deze manier in te richten kan je investeren in mooie stuks van goede kwaliteit die lang meegaan. En zo hecht je meer waarde aan de kleren die je hebt. Waarom zou je zes jeansbroeken in je kast hangen waarvan er niet één mooi zit? Investeer liever in één goed exemplaar waar je heel blij van wordt. Door jezelf te beperken in het aantal stuks moet je extra goed nadenken bij elke aankoop: past dit item in mijn capsule? Kan ik dit item met al mijn andere kleren combineren? Zal het lang meegaan?

capsule wardrobe
Unsplash

Welke items heb je nodig?

Nu is het niet nodig om een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen, veel van deze stuks zal je waarschijnlijk al hebben liggen. Wat er in die capsule wardrobe hoort, verschilt ook van persoon tot persoon, maar deze 10 items helpen je alvast op weg.

Een jeansbroek

Een jeans is cruciaal in je kleerkast. Hou je van een wide leg, mom fit of zweer je nog steeds bij een skinny jeans? Zorg ervoor dat je een exemplaar vindt van goede kwaliteit met de juiste fit en een wash die je mooi vindt.

capsule wardrobe jeans
Jeans met rechte pijpen, Levi's

Shop hier

Een geklede broek

Een belangrijk event, diner of gewoon een dag op kantoor. Een geklede broek kan niet ontbreken in je kleerkast.

capsule wardrobe geklede broek
Zwarte high rise broek, Saint Laurent

Shop hier

Basic wit T-shirt

Dé basic onder de basics is natuurlijk een wit T-shirt. Makkelijk te combineren met zowat alles en goed voor bijna elke gelegenheid. Let op dat je een exemplaar kiest dat niet doorschijnt.

capsule wardrobe wit t-shirt
Wit T-shirt, & Other Stories

Shop hier

Een zwarte blazer

Om dezelfde reden dat je een geklede broek nodig hebt, kan ook een zwarte blazer goed van pas komen. Je kan hem niet alleen zakelijk dragen, maar ook meer casual met een jeans bijvoorbeeld.

capsule wardrobe blazer
Loose fit blazer, Vila

Shop hier

Neutrale sneakers

We snappen dat je je sneakers liefst zo kleurrijk en uniek mogelijk hebt, maar een neutraal paar dat je met alles kan combineren is echt een cruciaal item in je capsule wardrobe.

capsule wardrobe sneakers
2002R lage sneakers, New Balance

Shop hier

Een warme trui

Een warme trui is onmisbaar in je kleerkast. Niet alleen in de winter, maar ook op zomeravonden kan het al eens fris zijn.

capsule wardrobe pull
Cropped trui met strepen, The Frankie Shop

Shop hier

Een praktische handtas

Waar je ook naartoe moet, een handtas heb je altijd nodig. Zorg er dus voor dat je zeker een goed kwalitatief stuk hebt in een neutrale kleur.

capsule wardrobe handtas
Le Grand Bambino, Jacquemus

Shop hier

Een mooie jurk

Een luchtige, mooie jurk is het ideale kledingstuk voor warme zomerdagen of dagen waarop je er net dat tikkeltje meer 'put together' wil uitzien.

capsule wardrobe jurk
Lake Garda linnen maxi dress, Heidi Klein

Shop hier

Enkellaarsjes of hakken

Er zijn gelegenheden die toch wel echt te formeel zijn voor je alledaagse sneakers. Zorg er dus voor dat je ook zeker een paar deftige schoenen hebt. Hou je van hakken of voel je je toch zekerder op een platte zool? Aan jou de keuze.

capsule wardrobe enkellaarsjes hakken
Enkellaarsjes met hak, Sarenza

Shop hier

Een statement piece

Natuurlijk betekent een capsule wardrobe hebben niet dat je vanaf nu geen felle kleuren meer kan dragen en gedoemd bent om op te gaan in de massa. Als je volledige kleerkast toch al bij elkaar past, is er zeker nog plek voor een statement item dat eruit springt. Ga voor opvallende cowboy boots, een catchy handtas of een tof jasje, de mogelijkheden zijn eindeloos.

capsule wardrobe statement handtas
Tommy bead-embellished shoulder bag, Staud

Shop hier

Deze lijst kan je nog aanvullen met andere items zoals een short, leuke rok, huispak, deftige blouse.... Wat je tenslotte kan doen is je grote kleerkast inruilen voor een kledingrek. Zo moét je bij je gelimiteerd aantal items blijven en zie je perfect wat je allemaal hebt. Heb je ook veel te veel make-up? Dit idee kan je ook daarop toepassen.