Ontwerpster Emma François over twintig jaar Sessùn

Gepubliceerd op 6 april 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Ontwerpster Emma François over twintig jaar Sessùn

Een maand geleden opende het Franse Sessùn een flagshipstore in Antwerpen, na Brussel een tweede boetiek voor ons land. Tegelijk viert het zijn twintigste verjaardag. Redenen genoeg om ontwerpster Emma François wat vragen voor te schotelen.

Hoe is het 20 jaar geleden begonnen?
“Als studente antropologie maakte ik op mijn 21ste een reis naar Guatemala. De rijke cultuur van Latijns-Amerika, het artisanale, was voor mij een ware ontdekking. Toen groeide het idee om een collectie te tekenen die die lokale savoir-faire en de straatcultuur combineert. Het was een instant succes.”

Kan je het DNA beschrijven?
“Een moderne en frisse vertaling van de klassiekers. Aandacht voor fijne coupes, details en rijke materialen. En vooral: kleren die doen glimlachen.”

Sessun, Emma Francois, Frans modemerk, Antwerpen

Je woont in Marseille, op welke manier is die stad inspirerend?
“Door het klimaat en het licht is de levenskwaliteit er erg hoog. Sinds 2013, toen het Culturele Hoofdstad van Europa was, is de stad nog dynamischer en inspirerender geworden. Twee jaar geleden openden we ook bureaus en een showroom in Parijs, je kan nu eenmaal niet om de modestad heen. Sindsdien verdeel ik mijn tijd tussen beide steden.”

Je bent duidelijk ook veel met interieur en deco bezig.
“We reizen veel en vinden daar prachtige oude stoffen en objecten. Deco is een verlengde van mijn job als ontwerpster, door de juiste stukken te vinden en die op een bepaalde manier te combineren kan je ook een mooi verhaal vertellen. Ook in onze winkels besteden we daar veel aandacht aan.”

Sessùn, Emma Francois, Frans modemerk, Antwerpen

Wat zijn voor jou dé key items bij Sessùn?
“De verschillende jurkjes, de mannelijke mantel, het mannenhemd, de witte jeans en het marinetruitje.”

Lombardenvest 15, Antwerpen. sessun.com

Sessùn, Emma Francois, Frans modemerk, Antwerpen