Adidas lanceert hightech hardloopschoenen voor vrouwen

Gepubliceerd op 22 maart 2017 door Tine
Adidas lanceert hightech hardloopschoenen voor vrouwenadidas UltraBoost

Adidas lanceert de UltraBoost X, 's werelds meest revolutionaire hardloopschoen speciaal voor vrouwen. Beducht voor alles wat ruikt naar seksisme in de sport hebben we toch enkele bedenkingen. Lopen wij, vrouwen, dan zo anders dan mannen dat we een aangepaste schoen nodig hebben? Zo ja, waarin zit dan precies het verschil? Drie vragen aan product designer Moritz Hoellmeuller.

Adidas Designer Moritz-Hoelmueller
Productdesigner Moritz-Hoelmueller

#1. Verschilt de looptechniek van vrouwen zodanig van die van mannen dat ze een speciaal ontwikkelde schoen nodig hebben?

M.H.: "Aan het ontwerp van de schoen is een heel proces voorafgegaan.  In het innovatielab van Adidas Running hebben we de lichaamsbeweging van professionele vrouwelijke hardlopers onderzocht. Met behulp van ARAMIS, een motion tracking systeem, werd de beweging van de voet tijdens het lopen in kaart gebracht. Op die manier konden we perfect zien waar de voet het meeste ondersteuning nodig heeft of net extra beweegruimte. De resultaten van die bewegingsanalyse vormden de blauwdruk voor de ontwikkeling van de innovatieve loopschoen voor vrouwen."

Adidas Ultraboost X
Adidas Ultraboost X

1/

#2. Bestaat er dan zoiets als een universele vrouwelijke voet? En op welke manier past de loopschoen zich aan ?

M.H.: "De UltraBoostX is zodanig ontworpen dat hij zich tijdens het hardlopen automatisch aanpast aan elk type vrouwenvoet. Zo kreeg de nieuwe hielkap een smaller design voor optimale steun. Regelmatige lopers zullen het zeker al ondervonden hebben: tijdens het hardlopen zetten je voeten uit door de warmte zodat de schoen strakker gaat zitten. Dit ongemak wordt opgelost door de ademende PrimeKnit bovenkant. De 'sokjes' zitten als een tweede huid en geven de voet voldoende steun terwijl de tenen extra ademruimte krijgen. Tenslotte is er de Boost-technologie in de middenzool die je als het ware op luchtkussentjes doet lopen en extra energie geeft telkens je voet de grond raakt."

Adidas UltraBoost X
Adidas UltraBoost X

2/

#3.  De schoenen zijn aangepast aan de vrouwelijke voet, maar zien ze er ook zo uit

M.H.: "Hoewel de nadruk ligt op ergonomie en draagcomfort, zijn esthetiek en vormgeving minstens zo belangrijk. We hebben bewust gekozen voor een discreet maar trendy design dat niet uitgesproken vrouwelijk is. Het kleurenpalet werd neutraal gehouden: naast sober zwart of grijs is er ook een versie met een koraal touch. De UltraBoost X loopschoenen zitten niet alleen goed, ze zien er ook zo uit."

ULTRABOOST-X
Moodboard bij het ontwerp van de UltraBoost X

Praktisch: UltraBoost X is verkrijgbaar in drie kleuren, zwart, lichtgrijs of zwart-koraal. Verkoopprijs: 179,95 €

Geen tijd om te sporten? Met deze vijf tips heb je geen enkel excuus meer om je looptraining last minute af te blazen.