Getest: 5 tips voor het gebruik van de OrganiCup

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door ELLE België
Getest: 5 tips voor het gebruik van de OrganiCup

Ondanks de afgeschafte tampontaks blijft het aankopen van producten voor intieme hygiëne een dure zaak. Zet je schrap, want de OrganiCup zou dit probleem wel eens van de baan kunnen vegen. Het vergt heel wat oefening en is een grote aanpassing, maar toch de moeite waard. Wij testen de OrganiCup uit.

De OrganiCup is een alternatief voor hygiënische producten zoals tampons en maandverband. Het is een soort bekertje in de vorm van een eierdopje met een steeltje eraan. Het cupje is gemaakt uit medische siliconen zodat het flexibel is. Het bestaat in twee maten: eentje voor vrouwen die nog niet bevallen zijn en eentje voor vrouwen met een kindje of ouder dan 30 jaar.

Het Deense bedrijf achter de uitvinding beweert dat het gezonder, ecologischer, economischer en handiger is dan haar tegenhangers. Maandverband en tampons absorberen, waardoor ze irritatie en uitdroging kunnen veroorzaken. Bovendien bevatten ze additieven en tampons worden zelfs geassocieerd met het Toxic Shock Syndroom. De OrganiCup vangt daarentegen gewoon op, zodat de pH balans van je intieme zone intact blijft. Daarnaast is het ook zeer handig in gebruik: je hoeft het slechts twee keer per dag leeg te maken.

organicup economisch voordelig
Deze kostprijs in tegenstelling tot de prijs van de organicup: € 28 mét verzendingskosten. Je bespaart elke 10 jaar dus €572!

Ook op economisch vlak doe je er goed aan op een OrganiCup aan te schaffen. Je betaalt één keer 24 euro en 4 euro verzendkosten en je bent weer 10 jaar verder. Op een mensenleven kan je bijna 2000 euro besparen.

Tenslotte verklein je ook de afvalberg! Goede karma, check!

Hoe werkt het?

organicup menstruatie
Beeld: OrganiCup

Wij testen de OrganiCup uit en geven onze ongezouten mening!

1/

organicup foto tampon

We zetten onze 5 bevindingen over het OrganiCup voor jou op een rijtje:

#1: Wanneer je het cupje vasthebt, lijkt het enorm groot en dat is best wel angstaanjagend. Als je de OrganiCup opvouwt, zou die even groot zijn als een tampon volgens de website. Spijtig genoeg blijft de cup echter wel groter. Op zich niet onoverkomelijk omdat deze flexibeler is. Bovendien hoef je de cup slechts om de 12u te vervangen, waardoor het al helemaal geen probleem vormt.

#2: Na het inbrengen moet het cupje 'losploppen'. Indien dit niet gebeurt, kan de cup lekken omdat er dan geen vacuüm plaatsvindt. Draag in het begin dus nog een inlegkruisje voor de zekerheid. Oefening baart gelukkig kunst! Probeer verschillende manieren om het cupje te vouwen en zie wat het beste werkt voor jou.

#3: Verrassing, je voelt de OrganiCup niet zitten! Sporten is ook een pretje met het cupje. Op dat vlak overtreft de menstruatiecup de tampon of het maandverband met glans!

#4: Op openbare plaatsen is het niet echt handig om de OrganiCup te gebruiken, omdat je hem minder gemakkelijk kan schoonmaken. Liever doe je dit als je thuis op je gemak bent en stromend water hebt. TIP: In het begin is de douche de ideale plaats om de menstruatiecup te testen!

#5: Er is toch nog wat werk aan de winkel voor de OrganiCupgebruiksters. Elke maand dien je het cupje te steriliseren door het 5 minuten te koken zodat het hygiënisch blijft.

(Ook Yoni stelt tampons en maandverband in vraag!)

(Lien Egghe)