ELLE sprak met de man achter de onzichtbare tatoeage van Angelina Jolie

Gepubliceerd op 1 maart 2017 door Laure Vandendaele
ELLE sprak met de man achter de onzichtbare tatoeage van Angelina Jolie

Het nieuwe parfum van Guerlain draagt de toepasselijke naam ‘Mon Guerlain’ en ligt vanaf vandaag in de winkel. ELLE sprak de neus achter het luchtje Thierry Wasser in Parijs.

Thierry Wasser, mon guerain, parfum, guerlain angelina jolie
Parfumeur Thierry Wasser

Zijn strakke pak en zijn glanzende met gel in vorm gebrachte kapsel zeggen ‘klassieke gentleman’ maar zijn schalkse glimlach en verrassend taalgebruik (‘stop that bullshit!’ en een enkele f-bomb) verraden dat Thierry Wasser meer rock-‘n-roll in zich heeft dan je van een Frans parfumeur zou verwachten. Zijn licht Amerikaans accent is een souvenir aan een langdurig verblijf in de Verenigde Staten waar hij parfums voor grote bedrijven componeerde, tegenwoordig levert hij hetzelfde werk dichter bij huis in Frankrijk. Nadat Wasser eerder parfums als ‘Idylle’, ‘La Petite Robe Noire’ en ‘L’Homme Ideal’ voor Guerlain componeerde, stelde de meesterparfumeur met ‘Mon Guerlain’ een gloednieuwe geur samen die het huis wereldwijd weer op de kaart moet zetten. Ook kersvers campagnegezicht Angelina Jolie draagt hiervoor haar steentje bij en voorziet bushokjes en magazines momenteel van de nodige sensualiteit. De Amerikaanse actrice omschrijft ‘Mon Guerlain’ als ‘haar onzichtbare tatoeage’, een die ze volgens Thierry Wasser genereus op haar lichaam draagt.

Angelina Jolie MonGuerlain parfum

 Geen zuinig verstuivertje, die Angie?
“Ik was er niet bij wanneer ze zich ’s ochtends parfumeerde maar ik kan wel zeggen dat ze zich graag rijkelijk parfumeert. Ik hou daar wel van want ik doe net hetzelfde. Ik krijg vaak te horen dat ik veel te veel parfum op heb maar dan haal ik mijn schouders op en zeg ik: ‘sorry guys’!”

‘Mon Guerlain’ bevat dezelfde drie basisingrediënten als het iconische ‘Jicky’, mogen we een gelijkaardige geur verwachten?
“Het klopt dat net als bij ‘Jicky’ het hart bestaat uit vanille, sandelhout en Arabische jasmijn maar als je weet dat een formule wel 40 ingrediënten bevat, voelt het toch alsof ik van nul begin. Na het selecteren van bepaalde ingrediënten buig ik mijn hoofd over de verhoudingen. Vanille, lavendel, Arabische jasmijn en sandelhout zijn de hoofdingrediënten van mijn verhaal, daarna voeg ik geuren toe om de boel op te leuken en mooi te maken.”

Hoe lang duurde het om dit parfum samen te stellen?
“Een parfum is nooit klaar. Maar omdat ik aan het hoofd van de productie sta, is het wel aan mij om te beslissen wanneer het af is. Omdat ik lang op voorhand wist dat het parfum wereldwijd op 1 maart gelanceerd zou worden, wist ik voor één keer heel goed wanneer mijn samenstelling klaar moest zijn. Telkens ik toch nog een kleine nuance wou toevoegen moest ik mezelf de halt toeroepen en zeggen ‘stop that bullshit en laat het zoals het is’. Zelf weet je nooit wanneer je klaar bent, dus soms beslist de kalender."

Denk je soms achteraf wel eens: dju, dat had ik nog moeten veranderen?
“Ik heb moeten leren om geuren los te laten, maar het gebeurt zeker wel eens dat ik nadien denk ‘hmm, dat had ik er misschien beter niet ingestopt’. Maar die  twijfel mag je niet klein krijgen.”

'Mon Guerlain', vanaf 67 euro
'Mon Guerlain', vanaf 67 euro

 Je zegt wel eens ‘If you feel good, you fight better’. Wat bedoel je daar precies mee?
“Het is een state of mind. Als je je goed voelt, sta je steviger in je schoenen. Ook een parfum kan voor de nodige power zorgen, zeker weten. Als homo maak ik deel uit van een minderheidsgroep en weet ik uit eerste hand hoe het is om niet door de samenleving aanvaard te worden. Ik ben dan ook zeer dankbaar voor de mensen die voor mij de strijd geleverd hebben, zodat ik nu het leven kan leiden dat ik wil.”

Je omschrijft vrouwen als het cement van het gezin en de maatschappij. Is Guerlain een feministisch merk?
“Guerlain is al 188 jaar een beautymerk voor vrouwen. Het wil vrouwen de tools aanreiken om zich goed te voelen, of dat feministisch is weet ik niet. Het is wat het is, en het werkt. Ik ben ervan overtuigd dat we ook in de 21ste eeuw een relevant merk zijn dat vrouwen hoog in het vaandel draagt. We zijn een van de weinige beautymerken waar de raad van bestuur meer vrouwen dan mannen telt. Hier mogen vrouwen zichzelf zijn.”

Kan je van elke geur een parfum maken of zijn er geuren die niet te vatten zijn?
“Het zal me ooit wel eens overkomen dat ik een geur wil vangen die zich niet laat vangen. Ik groeide op in Zwitserland en bracht erveel tijd in de bergen en op de skipiste door. Toen ik op grote hoogte in de skilift zat, realiseerde ik me dat ik helemaal niets kon ruiken. Rook ik niets of was dit de geur van niets?  Met geuren bezig zijn heeft soms iets filosofisch. Een geur maak je dan ook meer met je hersenen dan met je neus. Voor mij is het niet echt een intellectuele bezigheid, ik zie het vooral als een emotioneel proces. Al is je verbeelding laten werken in de abstracte wereld van geuren soms een intellectuele oefening.”

Zie jij geuren?
“Niet vaak, maar het gebeurt. Sommige mensen zien wel kleuren als ze ruiken. Als ik een bepaald ingrediënt mis, kan ik het wel omschrijven als ‘ik zoek iets meer blauw’. Toch is het vaak moeilijk om het juiste woord op een bepaalde geur te plakken. Zeer frustrerend. Je weet precies wat je wilt, maar je krijgt het niet verwoord. Dat is misschien wel de grootste frustratie van een parfumeur."

'Mon Guerlain' van Guerlain is nu verkrijgbaar. Voor een fles van 100 ml betaal je 135 euro

www.guerlain.com