Nieuw in België: Our Daily Bottle levert duurzame wijn aan huis

Geüpdatet op 8 februari 2017 door Claire
Nieuw in België: Our Daily Bottle levert duurzame wijn aan huis

Het is altijd wine o'clock in het leven van Isabeau Sas (29). Met Our Daily Bottle lanceerde ze niet alleen een on- en offline wijnclub en webshop, ze levert ook heerlijke én eerlijke flessen tot aan je deur, voorzien van de nodige no-nonsense uitleg. “Ze zeggen dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken, maar ook om er te veel zever rond te verkopen.” Een frisse wind in wijnland!

Tien jaar geleden trok ze als studente naar Zuid-Afrika, waar ze via een studentenjob terecht kwam op een winefarm. In Stellenbosch kan je moeilijk anders: daar werkt iedereen in de wijnindustrie. Al wordt niet iedereen zò verliefd op het godendrankje als Isabeau, die besloot er haar job van te maken. "Na mijn studie ging ik aan de slag als marketing en communicatie manager voor een andere wijnboerderij, waarna ik in Bordeaux een MBA in wijnmarketing volgde. Van daaruit reisde ik naar San Francisco, om er de West Coast te leren kennen en Franse wijnen aan de man te brengen. De laatste tien jaar heb ik dus altijd tussen de wijngaarden gewoond.”

Isabeau Sas
Isabeau Sas

Het klinkt alsof je je droomjob gevonden had. Waarom ben je toch teruggekeerd naar België?

“Het kriebelde om zelf iets op te starten en België is daarvoor de perfecte plek. Onze wijnconsumptie moet niet onderdoen voor wijnproducerende landen als Duitsland en Spanje. Maar hoewel we heel graag wijn drinken, vinden we tegelijk dat we er niets van kennen, of dat is toch de tendens bij jongere mensen. Mijn vrienden vinden het ook gek dat ik met wijn bezig ben - alsof dat enkel iets is voor iemand als Herwig Van Hove - terwijl in de rest van de wereld heel wat jonge mensen interessante projecten rond wijn opzetten. Bovendien kopen we in België nog vaak wijn in de supermarkt, terwijl er over de hele wereld zoveel fantastische kleine wijnboeren bestaan die daar niet terechtkomen. Wij willen wijnliefhebbers samenbrengen met die lekkere wijn én de drempel om er meer over te weten te komen verlagen.”

Dus besloot ze een eigen wijnwinkel en -club op te starten. Ze organiseert offline tastings en events en biedt via haar webshop heerlijke wijn aan, die ook nog eens een lekker prijskaartje hebben. En voor wie niet zelf kan kiezen, stelt ze elke maand een ontdekkingspakket samen  - met één fles rode en één fles witte wijn - dat netjes bij jou thuis wordt geleverd.

Hoe werkt die Our Daily Bottle service precies?

“Via een abonnementsformule krijg je iedere maand twee flessen wijn aan je voordeur geleverd. Die wijnen importeren wij rechtstreeks van bij kleine producenten, exclusief voor België. In het ‘Our Daily Bottle’-pakket zitten toegankelijke wijnen die veel mensen zullen aanspreken, terwijl de ‘Coup de Coeur’-formule iets complexere wijnen bevat. De geselecteerde wijnen hebben we gekozen uit 3 000 verschillende flessen, het zijn allemaal streekproducten die we zelf bij de wijnboer gaan halen. Onze wijnen hebben niet allemaal een biocertificaat, maar daar staren we ons niet blind op: elke wijn in ons pakket is op een duurzame, klimaatvriendelijke manier geproduceerd, zonder pesticiden en met heel veel liefde. Daarnaast is er ook de wijnclub, een online platform waar mensen meningen kunnen uitwisselen over de wijnen die wij hen toesturen. We organiseren ook workshops en wijnproeverijen en gaan samenwerken met leuke restaurants.”

Perfect voor wannabe wijnkenners met tijdgebrek.

“Absoluut! Wij zorgen ervoor dat je niet meer naar de supermarkt hoeft om op goed geluk een fles wijn uit te kiezen. Wij hebben die keuze voor jou gemaakt.

De Riesling rockt als nooit tevoren.
De Riesling rockt als nooit tevoren.

De wijnen die Our Daily Bottle selecteert hebben niet per sé het label 'natuurwijn', omdat er volgens Isabeau nog vooral veel gegoocheld wordt met die term, terwijl "elke wijn in principe natuurlijk is. De meeste wijnboeren werken sowieso met minimale interventie om het karakter van de druif zoveel mogelijk te bewaren." Je kan er dus van op aan dat het druivendrankje dat Isabeau voor jou uitkoos, op een heel eerlijke, schone manier verbouwd werd. Al wil ze voor ons toch nog even duidelijk maken wat nu precies het verschil is tussen natuur, biologisch en biodynamisch. Zo worden we allemaal een beetje meer wijnkenner.

Vina Luparia wijnclub

Biologische wijnproductie

"Op de wijngaard worden geen pesticiden/herbiciden gebruikt. In de kelder, waar de wijn verwerkt wordt, is er minimale interventie, al kan er wel sulfiet toegevoegd worden."

Biodynamische wijnproductie

"Dit is biologische wijnproductie die een stapje verder gaat. De wijnboer houdt bijvoorbeeld rekening met de maankalender en de stand van de sterren, of bemest de wijngaard met koehorens met koemest is. Een beetje esoterisch, dus."

Natuurlijke wijn:

"Op de wijngaard worden - net als bij biologische wijn - geen pesticiden/herbiciden gebruikt, maar in de kelder wordt er niets aan de drank toegevoegd: geen additieven, gist of sulfiet."

Je kan je inschrijven voor een maandelijks Daily Bottle pakket vanaf 24,99€ per maand. Op de webshop vind je een mooie selectie, die je per zes flessen kan bestellen.