Thee: de grootste mythes onder de loep

Geüpdatet op 17 oktober 2017 door ELLE België
Thee: de grootste mythes onder de loep@ykafloral

Thee heeft de status van wondermiddel verworven. Van groene thee zou je afvallen, de Kardashian-approved FitTea zou dé manier zijn om te detoxen en in theeblaadjes kan je je toekomst zien.

Dat klinkt allemaal iets te mooi om waar te zijn. Tijd om thee eens grondig onder de loep te nemen en feiten van fictie te scheiden:

 • Zwarte, groene, witte of oolong thee worden van hetzelfde blad gemaakte (Camellia sinensis), het is de behandeling die het onderscheid bepaalt.
 • Zwarte thee wordt gemaakt van gefermenteerde blaadjes, die dan worden opgewarmd om het vocht te verdampen, die hitte zorgt ervoor dat de blaadjes zwart kleuren.
 • De blaadjes van groene thee werden niet gefermenteerd, maar wel gestoomd en daarna opgewarmd om het vocht te verwijderen.

1/

gezondheid lichaam thee feiten fictie
@yukafloral
 • Kruiden infusies bevatten geen theeblaadjes van de Camellia sinensis. Het zijn daarentegen infusies van wortels, bladeren, bloemen, zaden en fruit van verschillende planten.

 • Zwarte, witte en groene thee bevatten hetzelfde gehalte cafeïne. Vaak wordt gedacht dat zwarte thee meer cafeïne bevat. Groene en zwart thee zijn bovendien even gezond, hoewel groene thee veel meer aandacht krijgt.
 • Zwarte thee is goed tegen wallen, laat twee zakjes gedurende vijf minuten trekken, knijp het vocht eruit, laat afkoelen en plaats ze 10 minuten op je ogen.
 • Je valt niet magisch af door groene thee te drinken. Groene thee helpt om je metabolisme te stabiliseren en te ondersteunen. Door enkel groene thee te drinken en niets aan je manier van leven en eten aan te passen, vermager je dus niet.

2/

gezondheid lichaam thee feiten fictie
@yukafloral
 • Thee is niet hetzelfde als water! Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig. Water drinken blijft de boodschap.
 • Thee zit boordevol Flavonoïden. Van deze stof wordt beweerd dat ze kanker zou tegengaan, maar dat werd nog nooit bewezen.

3/

gezondheid lichaam thee feiten fictie
@yukafloral
 • Thee bevat meer tannine dan koffie (zelfs kruidenthee!), hierdoor krijg je vlekken op je tanden. Er zijn enkele manieren om vlekken zo goed mogelijk te voorkomen. Poets je tanden geregeld en liefst zo snel mogelijk nadat je thee gedronken hebt, drink water na je thee of drink met een rietje.
 • Aan de ander kant bevat thee polyfenol, een stof die beschermt tegen tandvleesontsteking. Bovendien bevat thee antioxidanten, die het risico op tanderosie en gaatjes verminderd door goede bacteriën in de mond een boost te geven.
 • Mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom blijven beter weg van thee. Thee drinken zou de klachten kunnen doen toenemen.

Genieten van een kopje thee kan dus zeker geen kwaad en kan best gezond zijn. Sloten groene thee drinken is echter niet de manier om een gezonde levensstijl na te streven.

Lees ook: 5 gemakkelijke detox theetjes om niet ziek te worden

(stagiaire: Isabelle Leempoels)