Top 5 last-minute bloktips

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door Isabelle
Top 5 last-minute bloktips

Wat te doen als je de helft van je cursus nog moet blokken, maar het examen morgen reeds plaatsvindt? Vergeet Red Bull en koffie, deze tips verhogen écht je slaagkansen:

#1. Scan

De volledige cursus instuderen is helaas geen optie meer, de tweede beste keuze in zo’n geval is je leerstof te scannen. Leer de inhoudstafel vanbuiten, net als de belangrijkste principes en sleutelwoorden per hoofdstuk. Op die manier heb je een totaalbeeld, waarmee je je een weg naar die “voldoende” kan praten. De kans dat tenminste één omvangrijke examenvraag hierover gaat, is groot -net als het feit dat je straks per sleutelwoord extra punten krijgt.

1/

#2. Studeer 75% van de cursus

Oftewel: een samenvatting! Geen tijd gehad om het tweede deel van de cursus te bekijken? Het heeft geen zin om die nu nog te proberen doornemen, je zal in al je haast over de essentie van de stof kijken en daardoor kostbare tijd verliezen. Probeer een barmhartige ziel mét samenvatting te vinden, beloof diens kot één maand lang op te ruimen in ruil voor zijn of haar samenvatting, smijt die laatste in de dichtstbijzijnde kopieermachine en leer hem zo snel mogelijk vanbuiten. Tijd om stil te staan bij de geleerde stukken tekst, krijg je later op het examen wel. Voorlopig komt het erop aan zoveel mogelijke essentiële info in je hoofd te krijgen!

#3. Zoek een partner in crime

Deze stap wordt veel te vaak overschat! Vraag aan collega-studenten die hun stof wél onder de knie hebben, wat de belangrijkste stukken ervan zijn, welke puntjes je zeker moet kennen en onthouden en wat volgens hen de vragen zullen zijn. Alleen al door over de cursus te discussiëren, zal je de inhoud ervan beter onthouden. Vergeet zeker ook niet te vragen of hij/zij nog ergens een samenvatting heeft liggen…

2/

#4. Powerpoints

Powerpoints hebben een gigantisch effect op je studerende brein omdat ze zo visueel zijn en meestal enkele de essentiële delen van je leerstof bevatten. Onderschat de impact van dat visuele niet bij het last-minute studeren: je hebt reeds zoveel tekst verwerkt, dat een tekening er waarschijnlijk beter in zal kunnen! Last but not least: de meeste powerpoints zijn door de prof zelf gemaakt en geven je dus alvast een hint van wat diè specifiek het belangrijkste vindt en dus hoogstwaarschijnlijk in een examenvraag zal verwerken.

#5. Stel vragen

Niet aan anderen, maar aan jezelf: welke examenvraag zou jij stellen, moest je de prof zijn? Hoe zou je daarop antwoorden? Het is natuurlijk ook handig om examenvragen van vorige jaren te verzamelen en die samen met hun correcte antwoorden te bestuderen. Door deze praktische invalshoek zal je de stof op een actievere manier onthouden.

#6. Nachtje door dan maar

Heb je onvermijdelijk nog een paar nachtelijke studie-uren voor de boeg? Ontdek dan deze tips om nachtje door te blokken zonder je volledige denkvermogen op te moeten offeren -je zal het meer dan nodig hebben op het examen zelf…