De Slimste Man: hoeveel weet Louis Talpe over vrouwen

Gepubliceerd op 14 december 2016 door Elise
De Slimste Man: hoeveel weet Louis Talpe over vrouwen

Welke vrouwelijke eigenschap zou je zelf willen hebben?

"Wel, ik vind het geweldig hoe vrouwen verschillende ballen tegelijk in de lucht kunnen houden. Ze onderhouden kennelijk moeiteloos een evenwichtige balans tussen werk, gezin, vriendschappen, noem maar op. Mannen in het algemeen kunnen zich slechts op één enkele factor focussen..." 

Welke welke sport vind je aantrekkelijk voor vrouwen?

"Ach, zowat elke sport is toegankelijk voor vrouwen, van ballet tot, euh... hockey, ik noem maar wat. Ik moet zeggen, het feit dat een vrouw op een sportieve manier aan haar lichaam werkt, is op zich al aantrekkelijk."

Favoriete chick flick?

"Veel tijd om films te bekijken, schiet er niet over, maar op een onbewaakt moment durf ik wel eens een chick flick mee te pikken. "How to lose a guy in 10 days" , bijvoorbeeld - al ben ik er vrij zeker van dat je een man ook na één dag al kan verliezen. Of "Friends with Benefits", films boordevol humor, maar ook een sterk plot. Gooi daar Matthew McConaughey nog eens bij en je hebt een kaskraker."

1/

In 'De Slimste Mens' droeg je keurige hemdjes en in Spitsbroeders een voetbaltenue. Hoe zit het eigenlijk met jouw kennis over mode? En jouw shopgedrag?

"Ik geef het grif toe: ik ben er totaal niet mee bezig. Ik heb mijn vaste winkels en mijn typische labels. Ha nee, als het om mode gaat, kan ik me moeilijk vereenzelvigen met vrouwen. Ik heb geen kasten vol. Als ik een paar schoenen koop, draag ik ze tot op de draad versleten zijn. Ik moet toegeven dat ik voor vrouwen net iets kritischer ben. Die ballerinaschoentjes bijvoorbeeld! Brrr. Zijn die eigenlijk nog in de mode? Geef mij maar platte sneakers,  daar is niks mis mee.".

Naast ballerina's, nog afknappers bij vrouwen?

"Roken. Maar dat geldt ook voor mannen."

Heb je ooit al last gehad van body shaming?

"Ik heb zelf goed voor ogen over hoe ik er wil uitzien. Voor commentaar van buitenaf ben ik niet gevoelig - je kent dat wel, voor opmerkingen als "Wow, jij staat scherp" of "Amai, jij bent bijgekomen." Ik sta overigens nooit op de weegschaal; dat geeft een vertekend beeld. Je kijkt beter gewoon in de spiegel. Dat sporten nu zo ingeburgerd is, kan ik alleen maar toejuichen, maar het gedoe over nieuwe foodtrends, dààr ben ik eerder old school in: wat is er mis met een stuk brood met choco?"

Louis Talpe Interview 2

Welke cliché klopt niet over vrouwen?

"Ik ben geen fan van clichés en veralgemeen niet graag. Van mannen wordt vaak gezegd dat ze veel harder zijn dan vrouwen, maar dat is niet zo. Vrouwen kunnen minstens even hard zijn.” (grinnikt).

Wat zou je naam zijn als je een meisje zou zijn?

"Niet Louise (lacht). Marie, naar mijn grootmoeder.

 Geloof je in horoscopen?

"Ten gepaste tijde, als ze positief zijn (schatert). Maar eerlijk? Neen hoor, ik vind het raar om erin te geloven. It makes no sense. Mij hoeft ook niemand mijn toekomst te voorspellen, komt vanzelf wel ..."

2/

 Heb je een absurde fobie?

"Niet echt, maar ik heb wel een hekel aan pijn. Ik zal het even uitleggen. In mijn late tienerjaren liep ik enkele breuken op -achtereenvolgens door een fiets- en auto-ongeluk. Ik heb daar serieus van afgezien, echt pijn door geleden. En die fysieke belemmering, dat vreet me op. Jaja, zelfs van een simpele verkoudheid word ik zot. Met ouder worden - en misschien ook door mijn beroep als acteur - probeer ik zoveel mogelijk potentiële gevaren die, zeg maar 'out of my hand' zijn, te ontwijken. Toen ik voor opnames in Kaapstad was en mijn vrienden gingen surfen, bedankte ik daarvoor. Ik ben bang om een been te verliezen door een haaienbeet, echt! Ook in Kroatië, tijdens de opnames van 'Eeuwige roem’, doemden die spookbeelden op toen ik in open water dives moest doen. Ik ontdekte op Google dat 'the last shark attack' aldaar plaatsvond in ... 1800, waarop ik de crew gevraagd heb of het zwembad ook goed was (schatert). Ach, noem het eerder een soort van voorzichtigheid. En van neurotische tics heb ik ook geen last. Behalve eentje dan: de rechterschoen moet aan voor de linkerschoen..."

Louis Talpe Interview

Verwacht je diezelfde sportieve levensstijl van jouw partner?

"Voor mij zou dit alleszins het beste werkten. Sport is nu eenmaal belangrijk voor mij. Men zegt al eens: 'een man zal eerder zijn vrouw bedriegen dan een andere voetbalploeg kiezen'. Haha, maar serieus, ik kan me geen relatie voorstellen met een couch potatoe. Je kunt maar best samen actief zijn, en elkaar daarin aanmoedigen, vind ik."

 Wie is jouw favoriete vrouwelijke auteur?

"Ik heb niet echt een favoriete schrijfster. Ik ben ook erg ongeduldig. Lize Spit van Het Smelt vond ik niet slecht, maar het duurde me allemaal wat te lang. Mmm, neem dan maar J.K. Rowling. Ze schrijft met de TV aan, met drie jengelende kinderen aan haar zijde, en met een dosis fantasie waar je alleen maar kan van dromen.  Ik heb daar enorm veel respect voor. Liefst lees ik biografieën, voornamelijk over sporters. Zelf heb ik soms ook ideeën voor scripts of zo, maar de uitwerking ervan, dat is pas het echte werk."

 Plannen genoeg dus voor de toekomst, Louis?

"Als je dat maar weet" (en weer die heerlijke lach).