Kerstdesserts: vier recepten om indruk te maken bij vrienden

Geüpdatet op 14 december 2016 door ELLE België
Kerstdesserts: vier recepten om indruk te maken bij vrienden

Hoe smaakt Kerstmis? Als men ons laat kiezen, heerlijk zoet ... Zin om vrienden te verrassen bij een feestmaaltijd? Neem ze dan mee op reis met deze vier recepten waarvoor je alle ingrediënten bij Marks & Spencer vindt.

Minicakejes

Minicakejes met veenbessen, pistache en sinaasappel

Ingrediënten voor 10 personen:

• 225 g boter
• 225 g poedersuiker
• 4 middelgrote eieren
• 225 g zelfrijzende bloem
• 1 el. bakpoeder
• 125 g verse veenbessen
• 50 g pistachenoten
• 75 g poedersuiker (voor de afwerking)
• 1 sinaasappel

Voorbereiding:

Maak de boter zacht. Hak de pistachenoten. Neem de zeste en pers dan de sinaasappel.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven op 160 °C). Plaats 10 cakevormpjes op een ovenplaat.

2. Klop in een grote kom de boter, 225 g poedersuiker en de sinaasappelzeste tot een licht en luchtig mengsel. Klop één voor één de eieren en voeg ze samen met de bloem en het bakpoeder in meerdere keren toe aan het deeg.

3. Meng twee derde van de veenbessen en de noten onder het deeg. Verdeel het deeg over de vormpjes en werk af met de rest van de veenbessen en de noten. Bak 25 tot 30 minuten. Prik met een metalen brochette in het cakeje. Wanneer de brochette schoon en droog uit het deeg komt, zijn de cakejes klaar.

4. Maak met de brochette enkele gaatjes in de cakejes. Meng het sinaasappelsap en de resterende poedersuiker en breng een vleugje aan over de nog warme cakejes. Laat afkoelen alvorens te serveren.
Dennenboompjes van gingerbread

Advertisement

1/

image-2

Dennenboompjes van gingerbread

Ingrediënten voor 10 personen:

2 eiwitten
400 g M&S gingerbreadmix
400 g poedersuiker

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 170 °C (150 °C voor een heteluchtoven). Knip uit een stuk karton een dennenboompje van ongeveer 20 cm hoog.

2. Bereid de gingerbreadmix zoals aangegeven op de verpakking.

3. Rol het deeg uit tot een plak van 4 mm dik. Leg het karton op het deeg en snijd per boompje dat je wil maken twee vormen. Snijd telkens een van de twee vormen in de lengte doormidden.

4. Breng de vormen over naar een bakplaat met bakpapier en bak gedurende 10 tot 15 minuten en laat afkoelen.

5. Maak de royal icing nadat de boompjes zijn afgekoeld. Klop hiervoor de eiwitten tot schuim.

6. Werk er met een klopper de poedersuiker onder tot een dikke en homogene icing.

7. Versier elk koekje met icing. Plak de delen van de boompjes samen met de icing en houd ze vast tot de icing uithardt.

Advertisement

2/

image-3

 Taartjes met gedroogde vruchten (minces pies)

Ingrediënten voor 16 personen:

- poedersuiker
- melk
- 200 g M&S mincemeat (bereiding met gedroogde vruchten)
- 500 g diepvriesbladerdeeg

Voorbereiding:
Laat het bladerdeeg ontdooien.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C voor een heteluchtoven). Rol het deeg uit. Duw met vormpjes 16 cirkels van 7,5 cm diameter en 16 sterren uit.

2. Leg de cirkels in kleine taart- of muffinvormpjes. Garneer met 1 koffielepel M&S mincemeat, een fijne bereiding met gedroogde vruchten.

3. Leg hierop een sterretje en bestrijk lichtjes met melk. Bak 12 tot 15 minuten, tot het deeg goudgeel ziet.

4. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Heel erg lekker met een beetje zure room of slagroom.

Advertisement

3/

image-4

Christmaspudding

Maak zelf deze traditionele Engelse ‘pudding' boordevol gedroogde vruchten en een vleugje alcohol en specerijen. Dit recept is perfect om nu te maken en tot aan de feestdagen te bewaren op een koele en droge plaats. Op de dag zelf volstaat het om de pudding opnieuw een uur te stomen en dan te genieten van de verrassende aroma’s.

Ingrediënten voor 10 personen:
100 g plantaardige vetstof
75 g zelfrijzende bloem
125 g wit paneermeel
4 kl. mixed spice (met kaneel, koriander, nootmuskaat, piment en gember)
225 g bruine suiker
500 g gedroogde vruchten
50 g notenmix
1 kleine appel
2 grote eieren
200 ml ‘Norfolk Nip barley wine’ bier
2 el. bruine rum
1 citroen
1 sinaasappel

Voorbereiding:
Snijd de vetstof in stukjes. Hak de noten. Snijd de appel in stukjes. Neem de zeste van de citroen en van de sinaasappel.

Bereiding:

1. Meng in een grote kom vetstof, bloem, paneermeel, kruiden, suiker, droge vruchten, noten en appel.

2. Klop in een tweede kom het bier en de rum met de citroen- en sinaasappelzeste. Giet op het eerste mengsel met de vruchten en meng alles zorgvuldig met een houten lepel.

3. Het mengsel moet half vloeibaar zijn, voeg eventueel nog een beetje extra bier toe. Dek af en laat een nacht rusten op een koele plaats.

4. Neem een kom met een inhoud van ongeveer één liter. Beboter lichtjes. Lepel het mengsel in de kom en strijk bovenaan glad.

5. Dek af met een vel beboterd bakpapier en vervolgens een vel aluminiumfolie. Maak zowel in het bakpapier als de aluminiumfolie centraal een vouwtje zodat het gebak nog wat kan uitzetten. Maak het bakpapier en de aluminiumfolie rond de kom vast met een stuk keukentouw. Plooi de randen van de aluminiumfolie onder het bakpapier zodat er geen stoom in de kom kan komen.

6. Plaats de kom in een stoommandje of in licht sudderend water (gebruik dan een omgekeerd schoteltje, steekvormpje of eiermandje om ervoor te zorgen dat het water tot halfweg de kom reikt.

7. Zet een goed sluitend deksel op de kookpan en breng het water aan de kook. Laat 6 à 7 uur koken/stomen, voeg indien nodig af en toe water toe aan de kookpan.

8. Neem de kom voorzichtig uit het stoommandje of de kookpan. Laat afkoelen en vervang het bakpapier en de aluminiumfolie. Plaats het gebak in een luchtdichte doos en bewaar het maximum 3 maanden op een koele en donkere plaats.

www.marksandspencer.eu/nl_BE

Advertisement