Zo blondeer je je haar zonder schade

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Zo blondeer je je haar zonder schade

Kylie Jenner is een blondine. Voor even toch. Ontdek hier hoe ook jij je donkere lokken veilig en zonder schade kan inruilen voor een hoofd vol blonde ambition.

Ik kwam ter wereld als een brunette en dat zal ik vermoedelijk tot het einde van mijn dagen - mits occasioneel bezoek aan de colorist - blijven. Ik waagde me af en toe wel aan een lichtere kleur, liet mijn haar oplichten met mèches, liep een zomer rond met ontkleurde en daarna roze gekleurde haartoppen, nam een coupe soleil of California highlights zoals het tegenwoordig heet. Leuk als je net van de kapper komt maar een paar weken later was de schade die de ontkleuring veroorzaakte steeds zichtbaar. Van donker naar licht gaan, het is niet simpel, zeker als je niet dagelijks op de professioneel getrainde handen van een kapper kan rekenen. Zelfs Kim Kardashian die een heel glamteam ter beschikking heeft, vond haar platinablonde Paris Fashion Week-look uit 2015 te 'high maintenance' en keerde snel terug naar de dark side.

Je haar kleuren zonder de kwaliteit van je haar aan te tasten leek onmogelijk, maar daar hebben de knappe koppen bij L'Oréal iets op gevonden. Het Smartbond-additief wordt tijdens de kleuring gebruikt en zorgt ervoor dat je zowel flink kan ontkleuren maar de haarvezel beschermd blijft. Dit dankzij maleïnezuur dat enerzijds in zijn hoedanigheid van zuur de alkalinegegevoeligheid vermindert waardoor de sterke verbindingen beschermd worden, en zich anderzijds als een klem over de ionen sluit om de zwakker verbindingen in het haar te beschermen. Verder zorgen ceramiden voor de intercellulaire versterking en gaan polymeren het haar verzacht.

Maar hoe gaat deze salonbehandeling nu concreet in zijn werk?

1._smartbond_-_step_1_2kopie
Smartbond salon service
 • Stap 1: Additief
  De kapper voegt het additief aan het technische kleurmengsel toe. Laat de Smartbond-kleurmix de nodige tijd op het haar inwerken.
 • Stap 2: de shampoo
  De kapper spoelt het haar en brengt de preshampoo van de wortel tot punt op het haar aan en laat 10 minuten uitwerken. Breng de klassieke shampoo voor na een kleuring of ontkleuring aan.
 • Stap 3: verzorging om uit te spoelen
  Een keer per week thuis te gebruiken, ter aanvulling van de klassieke verzorging, om het effect van de salonbehandeling te versterken. De haarvezel is sterkter, zachter en glanzender.

  2._smartbond_-_retail_conditionerkopie
  Product voor thuisgebruik, 23,00 euro.

   

 • Getest: Ik voelde weinig voor een radicale kleurswitch dus vroeg de kapper om een mooi chocoladebruine kleur die bij mijn huidskleur past. Mijn geblondeerde highlight waren immers te gelig geworden terwijl een koele haarkleur me beter staat. Ik kreeg een nieuwe basiskleur over de volledige lengtes om de afgewassen kleur te neutraliseren. Hier gebruikte de kapper het Smartbond-additief. Daarna kreeg ik iets lichtere babyhights ( = hele fijne highlights) met een iets lichtere kleur om meer leven aan mijn kleuring te geven. Na de kleuring met Smartbond volgde de wasbeurten met de verzorgende shampoos. Twee uur later stond ik buiten met een nieuwe coupe die twee maanden later, dankzij de verzorging met de conditioner voor thuisgebruik, nog steeds meer dan behoorlijk is.

  Smartbond-service, vanaf 15 euro in de L'Oréal Professionnel-salons. Nu beschikbaar.