Hyperpigmentatie: zo raakte ik er vanaf

Geüpdatet op 8 augustus 2016 door ELLE België
Hyperpigmentatie: zo raakte ik er vanaf

Hyperpigmentatie, die koppige donkere vlekken op je huid, kunnen een anders perfecte teint verpesten. Ook stagiaire Unwiza kreeg er last van, dit is hoe ze haar huid weer deed oplichten: 

Hyperpigmentatie staat voor de overproductie van kleurpigmenten op geconcentreerde zones van je huid, wat leidt tot donkere plekken. De aandoening kan ontstaan door verschillende factoren, de meeste mensen ontwikkelen het bijvoorbeeld op latere leeftijd door een overdreven blootstelling aan de zon. Ook zwangere vrouwen krijgen er vaak last van in het gezicht, dit door de hormonenstorm die door hun lichaam raast. Uiteindelijk kan hyperpigmentatie ook veroorzaakt worden door ontstekingen in de huid, bijvoorbeeld acne of wondes die onvoldoende genezen zijn.

Hoe ik aan het vervelende kwaaltje kwam? Het begon allemaal met kokosnootolie: in tegenstelling tot de rest van de wereld, stootte mijn huid het wondermiddeltje af. Het gevolg? Mijn gladde velletje transformeerde in dat van een hormonale tiener, en toen ik eindelijk de acne op mijn gezicht wist te temmen, zat ik nog het met overblijfsel: hyperpigmentatie! De donkere vlekken waren een sombere herinnering aan de huidcrisis die ik snel vergeten wilde. In een poging het vervagingsproces te versnellen, ben ik specifiek op zoek gegaan naar natuurlijke manieren om de aandoening tegen te gaan. Na enkele gefaalde pogingen, heb ik uiteindelijk dé oplossing gevonden waardoor mijn huid langzaam maar zeker herstelde:

1/

  • Een vaste routine

hygiene-cleanliness-skincare-bathroom-clean-pamper

Vroeger bestond mijn huidverzorgingsroutine enkel uit water en een hydraterende crème, maar na het ongelukkige incident was het tijd om wat zwaarder geschut boven te halen. Vandaag volg ik elke dag vier essentiële stappen die mijn huid in topconditie achterlaten en het herstel enorm versnellen.

1. Reinigen
Op een schoon gezicht werken je andere producten veel beter! Voor deze stap kies je best een milde zeep.

2. Toner
Toners bevatten herstellende ingrediënten die de huid helpen om vocht vast te houden. Dit vermindert roodheid en droge plekken, en neutraliseert schadelijke deeltjes die onbewust in je routine kruipen. Zo zitten er veel mineralen en chloor in leidingwater.

3. Exfoliëren
Voordat je nieuwe cellen de kans krijgen om tot de oppervlakte te komen, moeten de oude doffe huidcellen eerst verdwijnen. Dit exfoliatieproces gebeurt automatisch in je huid, maar je kan de natuur een handje helpen: door te scrubben verwijder je sneller de buitenste laag van de huid met die vervelende vlekken!

4. Hydrateren
Een goede hydraterende crème beschermt je huid tegen negatieve omgevingseffecten en houdt hem soepel en egaal!

2/

  • Honing en citroen

toner-906142_640

Af en toe is het nodig om je gezicht te verwennen met een maskertje. Daarvoor kies ik resoluut voor een honing/citroen masker. Honing is een natuurlijke antioxidant dat je huid zijdezacht doet aanvoelen, terwijl de zuren in de citroen de dode huidcellen helpen opruimen en verkleuring verminderen. Dit masker plaats ik drie keer per week op mijn gezicht voor een sneller resultaat.

How to? 

Meng twee theelepels honing met een halve citroen tot een plakkerig mengsel. Smeer het goedje vervolgens over heel je gezicht en laat het minstens vijftien minuten intrekken. Was je gezicht tenslotte af en hydrateer de huid grondig.

3/

  • Zonnecrème
clinique-zonnecrème
Clinique SPF 30 minerale zonnecrème voor het gezicht, €23,50

De zon is de grootste vijand als je van je hyperpigmentatie wilt afkomen! Zonlicht stimuleert namelijk de productie van melanine, waardoor je vlekken nog donkerder worden. Smeer elke dag dus een zonnecrème met een voldoende hoge factor voordat je de deur uit komt. Je huid zal je dankbaar zijn!

(stagiaire Unwiza Nkanika)