Interview: Laetitia Casta en Cointreau stellen kortfilm voor

Geüpdatet op 15 juni 2016 door Isabelle
Interview: Laetitia Casta en Cointreau stellen kortfilm voor

Of Laetitia Casta het gezicht van Cointreau zou willen worden? Een volmondige neen. Of ze misschien tot diens Creative Crew wilde toetreden? Een overtuigde ja!

#DreamDareCreate: onder dit motto sponsort la Maison Cointreau artiesten als sinds 1875 -ook al bestond er toen nog geen hashtag. Het Franse dranklabel heeft een rijke traditie op het vlak van creativiteit: haar oprichters, Edouard en Lousia Cointreau, stelden zich einde 19de eeuw al op als mecenas. Ze waren gefascineerd door kunst, opera, muziek en ballet en namen meer dan één beginnend artiest onder de vleugels. Zo ook de broertjes Lumière, toen nog twee nobele onbekenden, met wie ze ’s werelds allereerste filmspot creëerden…

165 jaar later is Laetitia Casta aan de beurt. De Franse ster maakte naam als topmodel, maar zette al vroeg in haar carrière de overstap naar acteerwerk. Waar ze in het begin te kampen kreeg met de model-turned-actress clichés, heeft ze ondertussen niets meer te bewijzen. Of toch: op haar 38ste zet gaat ze nòg een stapje verder en neemt ze achter de camera plaats. Een droom die ze met de steun van Cointreau kon waarmaken en die wij als allereersten konden ontdekken op het filmfestival van Cannes, waar de nieuwbakken filmmaakster haar kortfilm ‘En Moi’ voorstelde.

"Het is cool dat Cointreau me helpt mijn creativiteit te ontwikkelen. Ik wil niet zomaar het gezicht van een label zijn, ik wil mijn eigen verhaal kunnen vertellen. Anonieme foto's en voorgekauwde slogans: dat wil ik niet meer. Precies daarom vind ik hun idee van een Creative Crew zo leuk: artiesten van alle slag komen er samen om hun dromen waar te maken."

De film toont hoe een regisseur geconfronteerd wordt met zijn demonen en geobsedeerd raakt door de perfecte schoonheid van een muze die hoogstwaarschijnlijk slechts in zijn verbeelding bestaat. De schone in kwestie is niemand minder dan het Nederlandse topmodel Lara Stone, bewust een collega-model? “Ik heb tijdens mijn modellenjaren wel eens met haar gewerkt en ze heeft een grote indruk op me nagelaten. Ze is een prachtige vrouw met een erg krachtige uitstraling, maar tegelijk extreem verlegen en fragiel. Op de set stond ze haast te bibberen van de zenuwen, en dat terwijl ze met haar looks iedereen omver slaat. Het is in die zin een erg emotieve vrouw en die emotie inspireert me.”

Lara is niet de enige die naakt in beeld komt, tijdens de film worden we met een parade aan blote vrouwen geconfronteerd. “Ik ben geen feministe, wel feminine: ik ben lichtjes geobsedeerd door het vrouwelijke lichaam en de boodschap die we ermee kunnen uitdragen. Als jong meisje werd ik meer dan eens aan vleeskeuring onderworpen, ik weet hoe vreselijk het voelt en wilde er iets positief van maken. Daarom zijn de vrouwen in de film geen modellen of actrices, wel moeders, kapsters, advocates, mènsen dus die ik via een spontane casting heb gevonden. Ze worden respectvol in beeld gebracht en voeren aan het einde van de rit een indrukwekkende hakka uit -ik kan je verzekeren dat alle mannen in de zaal stil werden toen dat moment was aangebroken. Het is sexy, maar niet vulgair -een regel die ik mezelf tijdens mijn eigen carrière en naaktshoots steeds heb opgelegd.

Waar ze haar ideeën vandaan haalt? “Geen idee eigenlijk, eens ik begin te schrijven, blijft het maar komen. Vaak ben ik zelf niet mee met het verhaal en ontdek ik het pas zelf eens ik helemaal ben uitgeschreven. Ik schrijf het liefste ’s nachts, als de wereld stil is en niemand wat van me wil. Mijn ritueel? Een donkere kamer en een kaars, meer heb ik niet nodig. Ik schrijf ook alles met de hand omdat ik een vreselijke klungel ben met computers. Ik kan niet zo snel typen, dus het is moeilijk om machinaal mijn gedichtenstroom bij te houden, dan lukt het beter met de hand!”

En misschien een Cointreau bij de hand? “Haha neen! Ik heb een gouden regel en dat is dat creativiteit uit jezelf moet komen: je mag nooit iets gebruiken om inspiratie te vinden, anders ben je verloren. Wanneer ik niet werk is het natuurlijk geen probleem, al zal je mij nooit (meer) op een uitspatting betrappen. Ooit had ik teveel op en hing ik in een kroonluchter (!), dat is niet voor herhaling vatbaar…

Ontdek hier de andere verrassende artiesten van de Cointreau Creative Crew!