10 dingen die je moet weten over vrouwenboksen

Gepubliceerd op 25 mei 2016 door Elise
10 dingen die je moet weten over vrouwenboksen

Christina Hammer, boom van een vrouw, rolde op haar 14 jaar in de bokswereld. Niet veel later won ze haar eerste wedstrijd nadat ze na een luttele 30 seconden haar tegenstander K.O. sloeg. Van een intro gesproken...

#1: Waarom vrouwenboksen? Boksen omvat bijna alle sportroutines: lopen, springen, krachttraining, rope skipping. Naar de fysieke voordelen hoef ik deze wandelende sixpack niet te vragen. Maar mentaal maakt het je even sterk, bekent ze. Boksen geeft je zelfvertrouwen, en die abs krijg je er gratis bij.

anitafightclub_elienjansen149

#2: Het belangrijkste gedeelte van een bokswedstrijd? Niet de spectaculaire entree naar de ring, zoals je zou denken. Maar wel: de voorbereiding. Naar een wedstrijd toe moeten atleten een helse strijd voeren met de strikte gewichtsvereisten. Elke snack moet Hammer nakijken op calorieën, proteïnen en vetten. Hoe houdt ze het vol? Simpel, ze houdt in gedachten dat die gezonde levensstijl ergens wel goed voor haar.

#3: Even om op die leuke boksintro's terug te komen: hoe kiest ze het gepaste liedje? De song hangt steeds af van haar mood en uiteraard van welke muziek op die moment trending is.

1/

#4: Ook over de gewichtsvereisten klinkt Hammer eerder optimistisch: ze hoeft "slechts" drie tot vier kilo's te verliezen in de voorbereiding naar een wedstrijd toe. Bij anders boksers komt die teller algauw op tien kilo. Klagen doet ze niet. Haar tips om die kilo's kwijt te spelen? De heilige drievuldigheid: water, groenten en GEEN brood.

anitafightclub_elienjansen111

#5: Haar lucky maaltijd voor een wedstrijd? Noodles! Christina eet zo veel mogelijk koolhydraten om langdurig energie te behouden in de ring.

#6: Is de bokswereld een harde wereld voor vrouwen in het bijzonder? "Extreem", aldus Hammer. Je moet jezelf voortdurend verdedigen en met argusogen over je lichaam waken, je wilt namelijk geen boks in je gezicht.

2/

#7: Over een boks in het gezicht gesproken: heeft Hammer geen schrik voor een gebroken neus of andere kwetsuren aan haar charmante koppie? Nee, ze voelt naar eigen zeggen geen pijn tijdens de game. Uit ervaring weet ze dat je achteraf de pijn wel dubbel en dik terugslaat. En de littekens? Die horen erbij.

anitafightclub_elienjansen133

#8: Trainen doet Hammer enkel met mannen. Sparren met mannen is (sorry feministen) nog net dat tikkeltje zwaarder dan met vrouwen. Met haar rijzende gestalte (ze meet 1m80) kan ze dat mannelijk geweld ook wel de baas.

#9. Die boks hairdo's, daar doen we het toch voor. De strakke vlechtjes voor een wedstrijd laat ze zetten in de dichtstbijzijnde afroshop. De cornrows invlechten vindt ze het pijnlijkste gedeelte van de matchdag. "Het voelt net als een facelift", lacht ze.

#10: Guilty pleasure? Ze is dol op boksfilms zoals Million Dollar Babes.

#11: Haar doel om boksen aan de man (ofte vrouw) te brengen: Hammer wil dat vrouwen zich leren verdedigen. Het gaat er tijdens een brutale aanval niet om of je in topconditie bent of niet, maar eerder om slim handelen. Enkele basis boksbewegingen in je repertoire kunnen iedereen wel eens handig van pas komen...

Boxen01