Dit moet je weten over wondermiddel matcha

Gepubliceerd op 3 mei 2016 door ELLE België
Dit moet je weten over wondermiddel matcha

Een beetje actieveling op Instagram heeft het hoogstwaarschijnlijk al zien passeren: een erg groen goedje dat de naam "matcha" draagt. Matcha is aan een groene opmars bezig en mag daar wat ons betreft nog een tijd mee doorgaan.

Matcha ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens ontzettend gezond. Dit moet je weten over het wondergoedje:

1/

13059484_10154009342596760_1357280332_n
foto: Olivia B.

Groene thee
Matcha thee is eigenlijk gewoon groene thee, maar dan van de fijnste kwaliteit die er voorhanden is. Voor het oogsten worden de blaadjes van de zon afgeschermd om de smaak en voedingsstoffen de verbeteren. De blaadjes worden dan zorgvuldig geplukt, gestoomd en gedroogd. Het grootste verschil met gewone groene thee is dat deze blaadjes tot poeder vermalen worden. Matcha betekent ook letterlijk “poederthee”. Je drinkt dus geen aftreksel van de thee, maar wel het gehele blad.

Gezondheidsvoordelen
Matcha thee is én ultra hip én ultra gezond. Omdat je het hele blad inslikt, krijg je een maximaal aantal voedingsstoffen binnen. Het bevat een bom aan antioxidanten (inclusief het krachtige antioxidant ECGC) die de veroudering tegengaan, zorgen voor een betere bloedsuiker regulatie en je beschermen tegen kanker. Matcha helpt ook bij de natuurlijke detox van het lichaam, is goed voor de huid en zou zorgen voor een betere stofwisseling.

2/

Matcha-1-628x1200-970x508

Energie boost
In matcha thee zit meer cafeïne dan in gewone groene thee, maar anders dan koffie wordt de energie uit de cafeïne vertraagd afgegeven. Geen snelle energie en geen pieken en dalen dus, maar wel een uitgerekte alertheid en beter concentratievermogen.

Gebruik van matcha
Matcha is sinds oudsher dé spil in de Japanse theeceremonie. Het poeder wordt aan de hand van een houten bamboe kloppertje vermengd met net geen kokend water om de Matcha thee te bekomen. Wil je helemaal hip zijn of heb je het gewoon niet zo voor ceremonies, dan drink je matcha in de vorm van een latte -met amandelmelk- of als smoothie. Je hoeft het overigens niet altijd als drankje te consumeren. Matcha kan perfect doorheen (gezond!) gebak of in groene granola te maken. Zeker het experimenteren waard!

België is New York nog niet maar je kan de matcha latte wel al proeven in onder andere de OR koffiebars in Gent en Brussel.

(Olivia B - Fitfoodness)