GETEST: Fit in 20 minuten

Gepubliceerd op 25 april 2016 door Laure Vandendaele
GETEST: Fit in 20 minutenFit20 : Marc God en Walter Vendel

Fit door slechts 20 minuten te sporten. Per week. Voor sommigen een droom, zelf was ik eerder sceptisch. Kon een proeftraining bij Fit20 me op andere gedachten brengen?

Het is niet de eerste keer dat ik me laat verleiden tot een sportsessie van 20 minuten die een strak, gezond sterk lijf belooft. (lees hier). En hoewel er deze keer noch elektroden, noch een doorweekt sportpakje aan te pas kwamen, vroeg ik me toch af of zo’n compacte sportsessie het wint van een uurtje zweten in de sportschool. Of in openlucht. Want sinds een jaar geleden het onmogelijke gebeurde en ik dankzij Evy Gruyaert plezier in het lopen kreeg, ken ik geen betere manier om dat soms dolgedraaide hoofd leeg te maken. En geloof me vrij, daar heb je meer dan twintig minuten voor nodig. Maar voor mensen die hun maag voelen wankelen als ze het woord ‘sport’ nog maar horen, is twintig minuten onder begeleiding trainen een meer haalbare kaart. Tel daarbij dat je hier niet eens sportkledij voor aan moet en zweten eerder de uitzondering dan de regel is en zuinige sporters hebben met Fit20 hun droom work-out gevonden. ‘Fit 20 is voor iedereen’, zegt oprichter Tycho Descamps. ‘Of je nu al veel ervaring hebt of pas van start gaat.’ En hoe zit het dan met mensen die niet allergisch voor sport zijn en niet zonder hun driewekelijkse zweetsessie kunnen? ‘Eén Fit20 –sessie per week volstaat omdat het erg belastend voor de spieren is. Maar wie wil kan daarnaast nog andere sporten uitoefenen. Het is enkel belangrijk dat je de spieren een dag laat rusten.’ Aan rusten ben ik nog lang niet toe, ik ben klaar om erin te vliegen.

fit20, antwerpen, tycho descamps

Onder een rots
In de clean ingerichte sportruimte staan een tiental hypermoderne versies van toestellen die ik herken uit mijn eigen fitness. Eerst zijn de armen aan de beurt. Tycho stelt de moeilijkheidsgraad van het toestel in en daarna is het aan mij. Terwijl ik mijn armen naar elkaar trek, houdt Tycho mijn houding nauwlettend in de gaten. ‘Je lichaam kiest altijd voor de houding die het meest comfortabel aanvoelt. Jij trekt je schouders nu te hoog op waardoor je de verkeerde spieren traint en overbelast.’ Het wordt me duidelijk dat wat in het wilde weg op toestellen trainen in de fitness geen zin heeft en ik ben blij dat hij me telkens terug fluit wanneer ik een verkeerde houding aanneem. Na de derde reeks beginnen mijn armspieren te trillen en dreig ik de controle over mijn bewegingen te verliezen. ‘Dit is wat we doen met Fit 20, we zoeken de grens van onze spierkracht op en gaan dan nog net even door. We willen ze niet uitputten maar het optimale uit de spieren halen. Dit doen we door een noodsituatie te faken en je lichaam te laten denken dat je bijvoorbeeld onder een rots vast zit. We doen een beroep op de 30% reserve boost die je lichaam voor dat soort situaties bewaart.’, aldus de voormalig houdingsspecialist.

1/

Op aan andere planeet
Bij beweging zeven heb ik de indruk dat ik echt onder een rots zit, wat is dit zwaar! En we zitten nog maar aan de eerste oefening. Ook op het toestel dat de benen traint, is het kortstondig maar zwaar afzien. Gelukkig telt Tycho steeds mee en corrigeert hij waar nodig zodat mijn gedachten niet de hele tijd bij mijn brandende spieren zitten. Zelfs bij de buikspieren, normaal gezien mijn favoriete oefeningen, sta ik voor een serieuze uitdaging en moet ik al na de tweede herhaling op mijn tanden bijten. ‘Het is niet omdat je geen massa’s vet op je buik hebt, dat je spieren stevig genoeg zijn.’ Meteen kom ik te weten dat mijn matig sterke buikspieren mede aan de oorzaak van de pijn in mijn bekken na een uurtje lopen liggen. Ik steek dus een tandje bij en draai net niet van mijn sus. Nu begrijp ik dat het maar goed is dat deze training slechts twintig minuten duurt. De spreekwoordelijke laatste loodjes wegen tijdens het trainen van de zijwaartse buikspieren nog zwaarder dan anders en het klinkt dan ook als muziek in de oren wanneer ‘onze tijd erop zit’.
De rots heeft me net niet geplet maar toch voel ik me alsof ik ternauwernood aan door door verpletting ontsnapt ben. De adrenaline giert door mijn lief, mijn spieren trillen en ik ben er met mijn hoofd niet helemaal bij. ‘Dat is normaal. Ik voel me na elke training alsof ik op een andere planeet zit’, zegt de vrouw die na mij aan de beurt is.

fit20, antwerpen, tycho descamps

Goede aanvulling
Ondanks mijn bijna bovenmenselijke inspanningen, heb ik de dag nadien weinig spierpijn. Enkel mijn bovenarmen moeten eraan geloven. Wat dit type training voor mijn lichaam kan betekenen, is na één sessie uiteraard nog niet te meten. ‘Het duurt ongeveer zes maanden om je doel te bereiken.’ aldus Tycho. ‘Tijdens de oefeningen verbrand je geen calorieën, dat gebeurt echter wel in de dagen erna. Het gaat traag, maar effectief.’ Ik concludeer dat Fit20 voor mij een goede aanvulling is voor de sporten die uit doe voor het plezier (lopen, yoga, dansles) beoefen. Een persoonlijke trainer die jou volgens je persoonlijke noden begeleidt aan je zijde is een luxe en de investering waard. Bovendien ben je er in twintig minuten van af. Time flies when you’re having fun. Maar evengoed als je ternauwernood aan de verplettingsdood ontsnapt.

Ik testte Fit20 in Antwerpen (Berchem). Trainen kan vanaf 22,50 euro per week.
Meer info op www.fit20.be