10 DIY recepten voor het perfecte haar

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE België
10 DIY recepten voor het perfecte haar

Soms kunnen eenvoudige ingrediënten wonderen doen voor je haar.

Gekleurd haar

#1: Zo vermijd je een gele schijn in het haar

"Meng een beetje ketchup (of tomatenpuree) met twee kopjes warm water. Breng aan op de haarpunten en laat dit gedurende 10 minuten intrekken. Kam je haar en spoel uit." Eric Pfalzgraf, haar-expert bij Kérastase

saç bakımı

#2: Zo vermijd je een doffe bruine haarkleur

"Kook rode uien in water en filter. Doe de vloeistof in een sprayflacon en spuit op nat haar. Je haar zal meer glanzen en er wordt opnieuw leven geblazen in je tint tot de volgende wasbeurt van je haar." Sylver Boll, technisch directeur bij Franck Provost

#3: Zo laat je je haar opnieuw glanzen

"Voeg drie druppels kamille etherische olie en één druppel etherische olie van citroen toe aan korenbloemwater. Roer goed en giet in een spuitfles. Spray de vloeistof op de punten van je haar en laat het enkele uren intrekken (eventueel in de zon). Roman, expert op het gebied van biologische haarkleuringen 

spirulina-in-tablet-and-powder-form

De voordelen van spirulina

#4: Intern gebruik: Gebruik spirulina (microalgen) gedurende drie maanden in een kuur, bij voorkeur tijdens de seizoensveranderingen. Dit kan zowel in tablet-, poeder- als capsulevorm, in een hoeveelheid van 2 tot 6 gram per dag. Gebruik  met een glas water of een groentensapje.

Tip: combineer spirulina met chlorella (zoetwateralg) om je haargroei te stimuleren.

#5: Extern gebruik: Je kan spirulina ook gebruiken als haarmasker. Doe 1 eetlepel spirulinapoeder, 1 ei, 1 eetlepel honing, 40 milliliter olijfolie, 1/2 avocado en 6 druppels rozemarijn etherische olie (om de sterke geur van de spirulina te maskeren) in een kom. Meng alles samen en breng aan op de punten van je haar. Laat het masker 30 minuten intrekken, zodat je haar zich optimaal kan herstellen, versterken en voeden.

1/

Verzorging

#6: Vitaliteit

Dat biergist veel goed kan doen voor je haren, wist je al langer. Het helpt droog en beschadigd haar weer op te peppen en kan zelfs haarverlies – in beperkte mate – tegengaan.

DIY

Giet 1/2 liter biergist in een kleine kom en voeg 2-3 eetlepels warm water toe. Laat dertig minuten trekken en meng alles opnieuw. Bevochtig je haar en breng aan op je haarwortels. Masseer ondertussen je hoofdhuid met je vingertoppen en laat het 30 minuten intrekken. Spoel nadien je haar met warm water.

hair-treatment

#7: Zachter haar

Breng plantaardig olie (argan, amandel, aloë vera, jojoba...) aan op je lokken en laat dit enkele uren, of gedurende één nacht, intrekken. Was de volgende ochtend je haar en laat het aan de lucht drogen.

#8: Detoxen

Meng een kleine hoeveel witte klei samen met wat bronwater. Breng het masker aan op je hoofdhuid en haarlokken. Laat het enkele minuten intrekken en was nadien alle klei uit je haar. Goed naspoelen!

Witte klei? Klei absorbeert overtollig vet van het oppervlak van de hoofdhuid en het haar, het verwijdert de chemische resten van haarkleuring, gels en andere stylingproducten én het voedt de hoofdhuid.

Woman with conditioner in her hair

#9: Haardikte

"Spoel je haar één keer per week met 2/3 water en 1/3 appelazijn. Hierdoor zullen je haarpunten zich sluiten en worden achtergebleven chemische resten verwijdert. Resultaat? Glanzende en volumineuzere lokken." Alain Spaens, kapper

#10: Zuurstof 

Zuurstof voedt het levende deel van het haar, hersteld en beschermd de hoofdhuid.

DIY

Meng sodium coco sulfaat (te koop in de biowinkel) samen met 6,5 gram mineraalwater. Warm het au bain marie en voeg 3 gram neem in poedervorm toe (te koop in de biowinkel) samen met 45 druppels etherische olie van citroen. Laat het mengsel 48u afkoelen alvorens het als shampoo te gebruiken.

(stagiaire Sarah Van Damme)