Boksen als workout: 10 tips voor beginners

Geüpdatet op 13 januari 2020 door Elise
Boksen als workout: 10 tips voor beginners

De laatste jaren is boksen als workout razend populair geworden en dat is maar goed ook: de sport maakt je sterker en alerter! Waar en hoe begin je eraan? We wijzen je op weg: 

Is boksen een mannensport? Neen hoor, steeds meer vrouwen vinden hun weg naar de ring om zich af te reageren of zich gewoon eens goed in het zweet te werken. Gigi Hadid, Romee Strijd, Adriana Lima, Karlie Kloss, Cara Delevingne,… het zijn maar een paar bekende namen die regelmatig in de boksring te vinden zijn.

Wat is het effect van boksen op je lichaam?

Boksen is niet alleen goed voor je figuur maar is ook een heerlijke uitlaatklep. Wist je dat je tijdens een bokssessie van ongeveer 45 minuten tussen de 600 en 800 calorieën verbrandt? Bovendien is boksen een goede work-out voor je hart en je krijgt er afgelijnde armen van. Niet onbelangrijk, je scherpt bovendien je mentale weerbaarheid aan.

Van plan om je richting de boksclub te wagen? Ben je wat bang voor het mannenwereldje? Don't be! Wie weet ben jij in no time in de ban van de ring. Wij vroegen twee experts om raad: Tom Baert, Crossfit Schoten, Belgisch Kampioen superzwaargewichten in 2011 en Vanessa De Waele, The Bulldogs, Belgische titel Thaiboks.

Waar kan je boksen? 

'De drempelvrees is bij vrouwen erg hoog', benadrukt Tom. 'Daarom zoek je best een club, fitnesscentrum of CrossFit die je aanspreekt, of waar je eventueel iemand kent, of van gehoord hebt. Nog handiger is het om een proefles te reserveren. Je merkt haast meteen of de club je ligt. Een goede coach en een gym waar een leuke vriendschappelijke sfeer hangt, bepaalt of mensen terugkomen of niet. Boksen is een sport waarbij je van de eerste les al kan zien of het iets voor jou is. Ook een coach merkt zo'n dingen snel op.'

Met wie boks je best? 

De eerste keer naar de boksclub lijkt prettiger met zijn tweetjes. Vraag daarom een sportief iemand mee en overwin meteen alle schroom. Pas wel op: spaar de laatste roddels voor in de kantine achteraf, maar houd je concentratie scherp in de ring.

Tom: 'Een vriend, vriendin, collega, eender wie je meeneemt, helpt je om de eerste stap te zetten. Eenmaal gesetteld in een leuke gym, zal je al gauw gelijkgezinden vinden om mee te trainen'.

Vanessa: 'In principe is het niet nodig om iemand mee te nemen naar de boksclub. Tegenwoordig is boksen een echte hype en van nieuwe gezichten kijkt niemand nog op. Er zijn meestal wel voldoende mogelijke trainingspartners voorhanden. De lesgever zal ook steeds na de opwarming de leden bij een partner zetten waarvan hij/zij acht dat ze van hetzelfde niveau zijn qua conditie, sterkte en controle. Zo beleef je nog meer plezier op jouw eigen niveau en dat is toch het uiteindelijke doel van de sport."

Wat draag je tijdens het boksen? 

Good to know: hoe zit het outfitgewijs?

Vanessa: 'Speciale outfitvereisten zijn er niet. Een short of een loopbroek met een simpel T-shirt zijn voldoende om aan de slag te kunnen. Bij de eerste trainingen kunnen de nieuwe leden meestal gebruik maken van materiaal van de club (bokshandschoenen, scheenlappen).

Tom: 'Op termijn is het natuurlijk wel leuker dat je over je eigen materiaal beschikt. Niet te vergeten: een gebitsbeschermer en windels zijn absolute must-haves voor de trainingen.'

PS: Oh ja, ook fashionista's kunnen all the way gaan. De bokscultuur is hip. Dat trending vlechtwerk heet niet voor niets "boxer braids". Bovendien wordt er in de meeste clubs op blote voeten getraind. Een mooi nagellakje kan geen kwaad.

boksen_workout_touwtjespringen_calorieën_verbranden_
Boxer braids

Touwtjespringen als opwarming

Wie denkt aan boksen, denkt aan touwtjespringen. Vanwaar juist de associatie?

Tom: 'Touwtjespringen is een populaire opwarming omdat het bijna het volledige lichaam aan het werk zet: springen voor de benen en met de handvaten druk uitoefenen op de armen en polsen. Dit in combinatie met buikspier- en rekoefeningen garandeert een blessurevrije training'.

Ook voor Vanessa is touwtjespringen essentieel: 'Door een goede opwarming kan bovendien een hoop blessureleed vermeden worden.'

Tip: Oefen thuis maar eens op een dubbele sprong. Lijkt eenvoudiger dan het is!

boksen_workout_touwtjespringen_calorieën_verbranden_
Touwtjespringen

Belangrijkste basistechniek?

Tegelijk: 'Dekking houden'

Vanessa: 'Al van bij de eerste lessen leg ik nadruk op voldoende dekking zowel aan het hoofd als de zijkanten van het lichaam (lever). Het is van groot belang dat je na elke stoot terug naar een goede dekkingspositie keert, omdat je volgende stoten dan harder en correcter zullen zijn.'

Tom: 'Dekking houden is vaak een probleem voor beginners. Je handen aan je hoofd houden, is geen natuurlijke reflex. Het vergt de nodige training om tijdens bokscombinaties ook nog eens aan je dekking te denken. Als boksers zich na verloop van een aantal trainingen wagen aan een rondje sparren, ondervinden ze al snel aan den lijve waarom een goede dekking noodzakelijk is. Daarom moet ik als coach constant (vaak tot vervelens toe) roepen om dekking te houden.'

Kortom, knoop het in je oren: houd ten allen tijd je dekking. Kijk je partner steeds in de ogen en houd je handen omhoog. Deze instructies negeren, kunnen je sneller dan gewenst knocked out slaan. Fouten afleren is immers een stuk moeilijker dan ineens het juiste aan te leren.

Ademhaling

Het reguleren van de ademhaling is een van de belangrijkste werkpunten van bokstraining. Er geldt één gouden regel: blijven ademen. Spieren hebben zuurstof nodig om optimaal te werken. Bij een krachtige stoot of trap is het aangewezen om explosief uit te ademen (eventueel zelfs met een gilletje erbij) om daarna rustig in te ademen. Roepen of zelfs "kreunen" tijdens een beweging zorgt er namelijk voor dat je verplicht bent opnieuw in te ademen. Op die manier verzeker je tijdens een intensieve sessie een goede ademhaling.

Vanessa: 'Het is heel belangrijk dat je van in het begin goed leert adem te halen tijdens de trainingen. Dit wil zeggen dat je moet uit blazen bij elke stoot of trap die je geeft. Sommigen maken de fout hun adem in te houden bij een hele stotencombinatie waardoor ze snel moe worden. Als je jezelf van in het begin een goede manier van ademhalen eigen maakt zal dit al snel een automatisme worden.'

Zin gekregen? Probeer alvast deze boksen voor dummies workout:

Meer weten? Wij interviewden kampioene Christina Hammer over de harde wereld van het vrouwenboksen.