Interview: Elle.be ontmoet Alber Elbaz

Geüpdatet op 29 juli 2013 door Isabelle
Interview: Elle.be ontmoet Alber Elbaz

interview alber elbaz

Hij komt de deur niet uit zonder vlinderstrik, vindt onze roze redactiecamera fantastisch, heeft een zwak voor Minnie Mouse én een heilige angst voor rollercoasters: maak kennis met Alber Elbaz! De sympathieke hoofdontwerper van Lanvin streek vorige weekend neer in het land van Mickey en zijn vriendjes voor het Designers of Dreams defilé, waar hij een unieke creatie voor Minnie Mouse onthulde. Wij repten ons erheen, schopten in onze opwinding een cameralamp omver, sloegen compleet tilt in confrontatie met de topontwerper, maar slaagden er toch in een paar vragen te stellen...

Het is niet de eerste keer dat u met Disney in zee gaat. In december van vorig jaar voorzag u Minnie Mouse ook al van de gepaste feestoutfit voor de eindejaarscampagne van Barney’s. Hoe past Disney in de wereld van Lanvin? En omgekeerd, hoe past u in de wereld van Disney?
Ik denk niet dat je over verschillende werelden kan spreken. Er is er slechts één en je maakt daarvan wat je zelf wil, je schept je eigen wereldbeeld. Ik geloof dat Disney en ik voor dat laatste op dezelfde lijn zitten. We delen een visie waarin plezier en zorgeloos geluk primeren.
Het zijn waarden die in dit specifieke project met Disney worden weerspiegeld. Weet u dat dit de eerste keer is dat ik in Parijs ben en ook daadwerkelijk de stad uitga? Ik kwam al ettelijke keren in de lichtstad, maar raakte nooit verder dan het vliegveld en de modieuze hotspots. Nu ben ik in Disneyland, ik kom hier in aanraking met modejournalisten maar ook met kinderen, ouders, families,… die eigenlijk niets met mode zoals ik het ken te maken hebben.
Hier zie ik mode dan ook door een andere bril. Veel designers ontgroeien hun publiek, verliezen door hun succes hun grip op de realiteit. Hier word ik met mijn neus op de essentie van mode gedrukt: mensen gelukkig maken. Net als Disney.
Mode moet dus rond plezier draaien?
Inderdaad. Het is niet mijn bedoeling een vrouw te transformeren. Ik wil haar helpen nog mooier, comfortabeler en gelukkiger te worden, maar wil haar niet omtoveren in iets dat ze niet is. Zo werkt magie volgens mij niet.
Bent u al lang Disneyfan?
Natuurlijk, al sinds mijn prille kindertijd!
Wat is uw allereerste Disney herinnering?
Ik zal heel politiek correct zijn en Minnie Mouse antwoorden… (lacht).
U heeft met Minnie Mouse natuurlijk de vlinderstrik gemeen, wat delen jullie verder nog?
Dat weet ik niet goed, ze is nogal mysterieus…. Ik zal het straks meteen natrekken! (lacht) Wel hebben we alvast onze passie voor mode gemeen: het maakt ons beiden gelukkig en dat willen we delen met mensen rondom ons.

elle.be Alber Elbaz
Zitten jullie op stijlvlak op dezelfde lijn?
Ze is natuurlijk al wat langer dan ik bezig met mode… en heeft ongetwijfeld meer stijltips te geven!
In uw ontwerp van vanavond lijkt ze zichzelf alvast helemaal te vinden. Hoe begint u eigenlijk aan zo’n ontwerp? Hoe verloopt het creatieve proces?
Dat is moeilijk, het gebeurt nooit helemaal op dezelfde manier. Er zijn ochtenden dat ik wakker word met een geniaal idee, anderen waar mijn brein een witte pagina is en ik geen flauw benul heb van waarmee ik bezig ben. Ik heb in beide gevallen het grote geluk om een sterk team achter me te hebben. Ik ben omringd door mensen die me enerzijds helpen mijn dromen te verwezenlijken en anderzijds mee op zoek gaan naar inspiratie.
Vanaf het moment dat ik op kantoor kom, stap ik dan ook een verhaal binnen, één dat ik samen met mijn team schrijf. Het is belangrijk dat mode verhalen blijft vertellen, daar rust de grote uitdaging in. Ik sta er gelukkig niet alleen voor en dat maakt het hele proces nog meer magisch!
Stel dat u de garderobe van een nieuwe Disneyfilm zou mogen maken, zou u liever de bad guy of de held kleden?
De held, zonder twijfel! Waarom? Ik zou mij er gewoon meer op mijn gemak bij voelen. Ook al ben ik zelf geen held, met een slechterik zou ik me nooit kunnen identificeren.
Wat voor personage zou u dan zijn? Waarom zou u geen held kunnen zijn?
Het is gewoon geen rol die voor mij is weggelegd… Ik verwees net naar mijn team en alles wat zij me helpen verwezenlijken. Wetende hoeveel werk van anderen er ook in mijn creaties schuilt, zou ik nooit de rol van held durven of mogen opeisen.
Wel probeer ik op mijn manier voor bepaalde waarden te vechten. Kijk, een project als Minnie’s modeshow helpt me daarbij. We leven in een materialistische wereld waarin alles business is geworden: rode lopers zijn business, interviews zijn business, mode is business,… Daar verzet ik me tegen, ik zeg altijd dat business mode alleen maar ten slechte uitkomt. Het moet koste wat kost leuk blijven, en dat probeer ik via projecten als deze aan de man te brengen.

elle.be minnie mouse alber elbaz
Even terug naar Disneyland. U bent hier omringd door een hoop indrukwekkende attracties, gaat u straks het park in?
Ik zal het zeker bekijken ja. Straks ga ik dineren met enkele vrienden en familieleden.
Maar u gaat de attracties niet in?
Ah nee, nee echt niet, vraag me niet dat te doen! Ik ben een angsthaas!