3 recepten voor gezonde frietjes

Geüpdatet op 15 mei 2017 door ELLE België
3 recepten voor gezonde frietjes

Het is week van de friet. Drie manieren om gezond te zondigen. Wat dacht je van bakje knolselder-, pastinaak-, of zoete aardappelpatat? 

Pastinaakfrietjes

pastinaak

Pastinaak bevat veel meer vitaminen (vooral C, K en B) en mineralen (ijzer, magnesium en zink) dan een ordinaire aardappel. De groente telt minder calorieën en dubbel zoveel vezels. Als je bovendien bakt in plaats van frituurt, spaar je ook al wat vet uit. Dit receptje doet je gegarandeerd watertanden.

Tip: dien op met een zelfgemaakte mayonaise of knoflooksausje.

Voor twee personen

  • 2 pastinaken
  • olijfolie of neutrale kokosolie
  • peper, zout en andere specerijen (paprikapoeder, rozemarijn, komijn, kerriepoeder, knoflookpoeder of chili)

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200 graden. Was de pastinaken, verwijder oneffenheden en snij hem vervolgens in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Meng de pastinaakfrieten in een kom met de olijfolie, peper, zout en specerijen. Gebruik ongeveer een halve theelepel kruiden per pastinaak. Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. Schud na het eerste kwartier de frietjes even goed door elkaar. Smakelijk!

Receptje van Lchf_healthyfood

1/

Knolselderfrietjes

IMG_1950

Voor twee personen

  • 2 knolselders
  • olijfolie
  • (zee)zout
  • 2 teentjes look

Bereidingswijze

Verwarm de oven (op grillstand) voor op 200°C. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan. Snijd de knolselderij in mooie frietrepen en kook ze 3 tot 5 minuten in het water. Haal ze daarna uit het water en laat ze goed uitlekken. Maak vervolgens een sausje van 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels vloeibare honing, 1 eetlepel zeezout, 2 tenen geperste knoflook en meng dit goed onder de knolselderreepjes. Verdeel vervolgens de frietjes op een bakplaat en rooster ze in 30 minuten gaar (draai ze halverwege nog een keer om).

2/

Zoete aardappelfrietjes

sweetpotatofries

Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel, maar een bataat, wat een neefje van de knollen is. Deze zoete aardappel zit boordevol vitamine A (pepmiddel voor de huid) en C (goed voor de weerstand), belangrijke mineralen en antioxidanten. Bovendien bevat de zoete aardappel minder koolhydraten dan in de standaard patat.

Voor twee personen

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 2 el kokosolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aardappels en snijd oneffenheden eruit. Schillen hoeft zelfs niet. Snijd ze vervolgens in lange repen en laat ze een halfuur tot een uur weken in koud water. Op die manier verwijder je het zetmeel en worden je frietjes knapperiger! Laat dat nu net zijn wat we willen... Spoel de frieten, droog ze af met een theedoek en leg ze in een kom. Smelt de kokosolie op een laag vuurtje en giet het goedje over de frietjes. Meng en schud goed. Verspreid de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het zeezout erover en leg de knoflook op de bakplaat. Zet de plaat 30-35 minuten in de oven. Schud halverwege de frietjes zodat alle kanten goed gaar worden.