12 tips om je skikoffer te pakken

Geüpdatet op 5 december 2016 door Isabelle
12 tips om je skikoffer te pakkenKoffers Samsonite

Op skivakantie gaan is leuk, je koffers pakken heel wat minder. Traditioneel krijg je te maken met tassen die niet meer toe te krijgen zijn, te zware bagage aan de douane (hallo, extra kosten!), compleet verfrommelde kleren bij aankomst én op de koop toe een met zonnecrème doorweekte skijas. Niet zo verwonderlijk: ‚s winters heb je warme en dus heel dikke kledingstukken nodig en ook je sportmateriaal neemt veel plaats in. Hoe je de klassieke valkuilen omzeilt, lees je hier:

1/

1. Maak op op voorhand een slimme selectie: genoeg dagen in de winter om àl je kleren te showen, neem op skireis enkel die stukken mee die je kan combineren in verschillende looks. Kan je de ene, fantastische trui slechts met één bepaalde rok dragen, dan laat je hem thuis. Neem enkele sterke onderstukken mee en varieer in je bovenstukken. Thermisch ondergoed is ook een goed idee: het neemt weinig plaats in en houdt je even warm als een hyper dikke sweater. Neem ook geen tien mutsen mee, maar selecteer één muts, één paar oorwarmers en één bivakmuts voor als het echt gaat vriezen.

2. Denk na over de materialen die je meeneemt. Zijde kreukt gemakkelijk en houdt je helemaal niet warm: thuislaten! Breigoed, wol, katoen en kasjmier zijn lekker warm en kreuken niet snel. Daarbij kan je ze zowel ‚s avonds als op de piste aan: multifuctioneel is het sleutelwoord.

snow-club-essentials-roxy-grand-optical-sun68
Sjaal en muts SUN68, Skipak Roxy, Bril Grand Optical

2/

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

3. Wat je beautycase betreft: neem kleine travel essentials mee of, als je favoriete producten niet in miniformaat komen, giet je shampoo/conditioner/hydraterende crème over in lege flesjes hotelshampoo. Een hele fles heb je heus niet nodig en het bespaart je heel wat overtollig gewicht.

4. Door de hoge druk in de bergen kan het gebeuren dat je flesjes ontploffen of bij de eerste opening helemaal uitlopen. Zorg dus dat je flessen en tubes (ook zonnecrème en tandpasta!) niet tot barstens toe gevuld zijn. Vervoer ze ook in een aparte toilettas of tenminste een plastieken zakje, kwestie van geen enkel risico te nemen.

3/

5. Handige tip voor je schoenen en laarzen: steek ze in plastieken badmutsen (die vind je standaard in elk hotel), op die manier komen ze niet in aanraking met je kleren.

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

6. De truc die heel veel mensen onderschatten: rol je zachte (wol, breigoed, katoen,…) spullen op in plaats van ze te plooien. Ondergoed, t-shirts, broeken,…: als je ze strak oprolt, gaan ze niet kreuken én nemen ze minder plaats in.

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

4/

7. Stijvere stoffen moet je natuurlijk wel netjes plooien. Tip: leg er een zijdepapiertje tussen om plooien te voorkomen -net zoals ze dat in de winkel doen. Vouw de stukken ook écht goed, je zou verwonderd zijn hoeveel plaats je daarmee wint. Het klinkt raar, maar online tutorials zijn écht de moeite waard:

Hemden:

Sweaters:

5/

8. Pas deze geniale laagjesmethode toe:

  • Begin met schoenen netjes plat op de bodem van de koffer te leggen
  • Vervolgens leg je er je broeken over -de pijpen laat je voorlopig over de rand van de koffer uitpuilen.
  • Volgende laag: de gerolde stukken.
  • Daarover leg je een laag geplooide kledingstukken.
  • Waarover je opnieuw een laag gerolde items aanbrengt.
  • Enzovoort.
  • Laatste laag: dikke stukken zoals een jas, een dikke sweater, een onesie.
  • Laatste stap: plooi de broekspijpen mooi over de verkregen stapel, kwestie van een compact pakketje te vormen. Compact staat voor minder kans op kreuken!

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

6/

9. Vul de randen rond die mooi gelaagde stapel/klerentaart nu met al je „losse flodders”: riemen, mutsen, ondergoed, kousen, handschoenen en al wat nog kan dienen mode leegtes te vullen. Op die manier zit je stapel stevig vast en kan er weinig meer mee gebeuren. Tip: vouw je beha’s ineen en leg die in de hoeken van je koffer, op die manier raken ze niet gekreukt -wat nefast is voor een beha.

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

7/

10. Wat me je helm en skilaarzen? Die vervoer je in een speciale tas voor laarzen -meestal krijg je een gratis exemplaar bij aankoop van je skischoenen. Steek in de helm je breekbare en/of harde materiaal, zoals je fototoestel, elektronische laders en apparaten. In de laarzen heb je dan weer plaats genoeg voor sokken, mutsen, etc.

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

11. Hoe zit het met accessoires? Maak op voorhand een slimme selectie (zie tip 1) en neem enkel stukken mee die bij verschillende looks passen. Kettingen steek je door rietjes zodat ze onderling niet in de knoop raken.

tips trucs koffer pakken baggage wintersport

12. De zwaarste stuks, je dikke ski-jas en je sneeuwschoenen, draag je tijdens de reis zelf. Het scheelt weer heel wat plaats in je koffer en komt handig van pas als dekentje en/of kussen tijdens de reis. Vergeet echter losse stuks, het risico ze te verliezen is te groot.