Wat je nog niet wist over Samson & Gert

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
Wat je nog niet wist over Samson & Gert

Samson & Gert

Happy Birthday Samson & Gert! Het vrolijke duo draait ondertussen al 25 jaar mee en ongetwijfeld val ook jij onder de noemer „(voormalige) superfan”. Kenner of niet, je kan onmogelijk alles weten over de twee en sommige raadsels raakten ook gewoon nooit opgelost. Ontdek hier 25 fun facts over je favoriete kinderreeks:

1. Samson en Gert doen al 25 jaar hun ding op TV, de allereerste zin klonk zo: „Geeeeeeeeert, gij zijt van de trap gevallen!” Het zag er dan weer zo uit:

1/

2. Waaròm doet de bel het eigenlijk niet?! Omdat buurman Joop Mengelmoes aka Mijnheer Chocomousse hem stuk maakte! Wie? Hollander, hobbyklusser en beroepskluns Joop Mengelmoes woonde tijdens het eerste seizoen een tijdlang naast Belgies favoriete hond en stelde bij de eerste kennismaking voor de haperende bel wat bij te schaven. Na wat gepruts-met-schroevendraaier liet hij het ding echter vallen en „boem” was het laatste geluid dat het ooit maakte…

2/

3. Het scheelde niet veel of Black regisseur Adil El Arbi zat met een knoert van een spaakgesprek/spraakgebrek. Als kleuter zetten zijn ouders hem, op aanraden van de juf, immers voor Samson & Gert in de hoop zijn Nederlands wat bij te schaven. Gelukkig baseerde hij zich meer op de uitspraak van Gert dan van Samson. Jaren later zou hij lijnrecht tegenover Gert Verhulst komen te staan in de finale van De Slimste Mens…

2

3/

4. In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, is Samson geen bobtail. Volgens Danny Verbiest, die hem jarenlang vertolkte, is hij een bearded collie.

5
Bobtail
7
Samson
3
Bearded Collie

Ter info: zo ziet een getrimde bearded collie/Samson eruit:

Schermafbeelding 2015-11-19 om 15.06.33

4/

5. De populariteit zorgde in de beginjaren van de reeks voor heel wat stress bij de Rijkswacht. Jonge fans grepen immers massaal naar hun telefoon in de hoop Samson aan de lijn te krijgen. Het gebruikte telefoonnummer? 101…

1

5/

6. Wàt weten we eigenlijk over Marlèneke? Ten eerste: de vriendin van Gertje is nog nooit in beeld gekomen -in de aflevering E.H.B.O. lijkt het bijna zover: dan staat ze voor de deur te roepen, maar aangezien niemand op dat moment thuis is, blijft ze daar ook staan. Gelukkig valt uit de gesprekken over haar heel wat informatie te rapen. Dus, ten tweede, derde, vierde, vijfde,…:

  • Marlèneke doet aan ballet, paardrijden en is majorette bij de fanfare.
  • Marlèneke is een verwend nest: op een bepaald moment vraagt ze Gert langs te komen om… haar veters te strikken.
  • Marlèneke weet wél hoe ze een man of twee aan het telefoonlijntje moet houden: naast Gert krijgt ook een zekere Jean-Louis Michel dagelijks oproepen van de veeleisende dame.
  • Marlèneke heeft een broer (de advocaat) is, een zus (die mama van twee is) en twee ouders (maar dat geldt voor iedereen).

6/

7. Over Bobientje, het liefje van Samson weten we dan weer heel weinig. Het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat ze bijna een buurvrouw is: in het nummer Bobientje Gaat Verhuizen wordt duidelijk gemaakt dat de deerne/hond op nummer 10 in de straat woont. Benieuwd of ze Samson in de buurtwinkel van Octaaf De Bolle voor het eerst tegen het harige lijf liep. Zij komt echter wel één enkele keer in beeld: in de videoclip van De Mooiste Dromen staat ze met strikje en gouden toverstaf te stralen. Leuk.

4

7/

8. Bekende Vlamingen maken maar al te graag gastverschijningen in Samson & Gert. Mark Uytterhoeven, K3, Eddy Wally, Wendy Van Wanten en nieuwslezeres Martine Tanghe maakten reeds hun opwachting. In de clip van Wij Willen Voetballen neemt de Samson crew het dan weer op tegen FC De Kampioenen. Ook Evi Hanssen verscheen, voor ze bekend werd, meermaals in de reeks als Sofie, het nichtje van de burgemeester.

8/

9. Groupies kunnen België rondreizen op zoek naar de verschillende gevels die in de reeks te zien zijn, van het nummer 101 tot het gemeentehuis. We helpen jullie alvast wat op weg:

  • Het huis van Samson en Gert: Leon Dumortierstraat 67 in Hove.
  • Het gemeentehuis: Gemeenteplein 1 in Asse.
  • Het kapsalon van Alberto: Stationsstraat 314 in Dilbeek.
  • Kruidenierszaak De Bolle: inmiddels gesloopt gebouw in Teralfene. Schermafbeelding 2015-11-19 om 15.15.47

9/

10. Sinds 2007 bestaat er een Waals equivalent voor Samson & Gert, maak kennis met Fred en zijn hondje Samson…:

10/

11. Miranda -„mijn Miranda”- de Bolle is voor de jongste kijkers een mysterie, maar in de begindagen van de reeks was ze wel degelijk te zien op TV. De dochter van Octaaf De Bolle werd toen vertolkt door actrice Liesbet Verstraeten.

6