Interview. Avalanche bags

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Christin Ho
Interview. Avalanche bags

[caption id="attachment_100655" align="aligncenter" width="518"]avalanchebags Foto: Eva Vlonk[/caption]

De turnzak is nooit weggeweest, maar de accessoire is tegenwoordig wel hipper dan ooit dankzij Avalanche Bags. Elle.be ging een boeiend gesprek aan met de founders Laurence en Steffi. 

1/

avalanchebags1
Foto: Eva Vlonk

Hoe is 'Avalanche bags' begonnen?

Het idee ontstond toen ik (Laurence) naar Mexico ging en daar een turnzak van een vriend leende. Dit was allesbehalve hip, maar wel opvallend gemakkelijk. Toen ik terug in België was deelde ik mijn ervaring met Steffi en ontstond het idee om hier samen iets mee te doen. De maanden die erop volgden deden we verschillende testen, maakten we prototypes en werkten we aan de uitwerking van ons idee. Vrienden en familie waren direct enthousiast en voor we het wisten ging de bal aan het rollen.

2/

Foto: Renaat Nijs

Hoe zijn jullie op de naam Avalanche Bags gekomen?
Avalanche betekent lawine, wat verwijst naar een lawine van ideeën, creativiteit & positieve vibes. Daarnaast kwamen we het woord ook veel tegen in onze opstartperiode, en dat inspireerde ons.

3/

Foto: Renaat Nijs

Waarom die liefde voor de 'turnzak'?
Naast het feit dat de turnzak heel handig is, is het voor ons - en voor vele anderen - een nostalgisch object dat je terugbrengt naar je jeugd.

4/

avalanchebags2
Foto: Eva Vlonk

Waarom zouden wij investeren in een Avalanche bag?
Een Avalanche Bag vervangt de klassieke rugzak die vaak nogal lomp oogt. Er past veel in de bag en hij is handiger om te dragen dan een gewone totebag. Dit zorgt ervoor dat het de ideale tas is voor zowel op de fiets, op festivals, als in het gewone dagelijkse leven. Een Avalanche Bag is niet alleen praktisch maar ook een aanvullend accessoire om de outfit of the day af te maken.

5/

Packshot_Ilkecop_beeld_LaureVanHijfte
Foto: Laure Van Hijfte

Kunnen jullie wat meer vertellen over de samenwerking met de jonge ontwerpster Ilke Cop?

Op ons eerste evenement (Mode in Oostende 2014) leerden we Ilke Cop kennen. Het klikte meteen en we waren fan van elkaars werk. Haar toffe designs zagen we direct wel bij onze bags. Enkele maanden later spraken we af om een eventuele samenwerking uit te werken. Zo ontstond de ILKE COP x Avalanche Bags premium edition. We zijn ongelofelijk fier op het resultaat. Het design van Ilke gaat perfect samen met onze bags. Door het in beperkte oplage uit te brengen zien we het als een echt collector's item. Ilke is veelbelovend jong talent en we zijn blij dat we de eer hebben om met haar te mogen samenwerken.

LEES OOK: Interview met Ilke Cop

6/

Foto: Laurence Vander Elstraeten

Is Avalanche Bags 100% made in Belgium?

Vroeger maakten we alle bags zelf, wat heel arbeidsintensief was. Nu wordt alles nog steeds volledig in België gemaakt. Dit is absoluut niet eenvoudig voor een jong bedrijf zoals ons, maar we vinden dit een grote plus. We geloven zeer hard in het principe van local business en we voelen dat de mensen zich hier steeds meer bewust van worden. We vinden het dan ook onze verantwoordelijkheid om mensen te stimuleren dit principe te steunen.

7/

avalanchebags4
Foto: Eva Vlonk

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Het belangrijkste voor ons is dat we plezier blijven hebben aan Avalanche Bags en dat we andere mensen kunnen inspireren. Daarnaast heeft de samenwerking met Ilke Cop ons geïnspireerd om na te denken over onze designs. We zouden het fijn vinden om meer te focussen op dergelijke samenwerkingen in de toekomst.