Interview met een meermin: Mahina Mermaid

Gepubliceerd op 19 juni 2015 door Isabelle
Interview met een meermin: Mahina Mermaid

Mahina Mermaid

Kazzie Mahina, geboren en getogen aan het strand in Australië, is naar eigen zeggen een meermin in hart en nieren -ze wordt dan ook het liefst als Mahina Mermaid aangesproken.

Op haar 27ste verkende ze kusten op de vier uithoeken van de wereld, gewapend met weinig meer dan een rugzak en een zelf geknutselde zwemvin. De ervaring inspireerde haar om een label rond de zogenaamde Merfin uit te bouwen. Vandaag staat de 37-jarige aan het hoofd van haar eigen ecobedrijf, inspireert ze wereldwijd fitness programma’s, noemt ze zichzelf “een professionele meermin” en kan ze als enige jonge mama ooit claimen hoogzwanger tussen een bende haaien te hebben gezwommen. Het gaat hard voor Mahina Mermaid, we leggen haar even op de rooster:

Sinds wanneer ben je eigenlijk een zeemeermin?

Net als vele anderen droomde ik er als klein meisje van een zeemeermin te zijn. Ik speelde constant in het water en had zelf een eigen staart met wat touw en een paar stokken in elkaar geknutseld. Die droom is eigenlijk nooit verdwenen en op mijn 27ste ontwierp ik een rubberen zwemvin, een functionele deze keer. Ik ben toen een jaar gaan reizen en sleurde het ding overal mee. De enthousiaste reacties onderweg duwden me om mijn droom werkelijkheid te maken en de vin op grote schaal te produceren: Merfin was geboren! Ik wil de wereld laten kennismaken met de ervaring van meerminzwemmen: niet alleen als sport, maar ook als cultuur en levensstijl.

Scoor op MahinaMermaid je eigen zwemvin! 

Ondertussen ga je als “professionele meermin” door het leven, wat houdt dit in?

Ik heb met Merfin mijn eigen bedrijf, maar ben daarnaast bij tal van andere projecten betrokken. Zo ben ik als meermin model te zien in verschillende videoclips, reclamespotjes, films en fotografische reeksen. Daarnaast ben ik een stem voor de oceaan en haar fauna: ik werk samen met milieuorganisaties, maak campagnes om meer bewustwording rond de vervuiling van de zeeën op te roepen én richtte mijn eigen conservatieproject, the MerPod Ocean Tribe, op.

Wat is de ecologische filosofie achter Merfin?

Ik hoop dat de ervaring van meerminzwemmen mensen dichter bij de natuur brengt en hen aanzet om in actie te schieten tegen de vervuiling van onze zeeën. Het is een onderwerp dat al te vaak wordt vergeten, aan ons om het terug op de kaart te zetten! De Merfin zelf is vervaardigd uit gerecycleerd rubber en via mijn conservatieproject MerPod Ocean Tribe probeer ik vooral jongeren aan te zetten bewuster om te gaan met de natuur. Klein, maar belangrijk voorbeeld: ik leer aspirant-zeemerminnen altijd met een extra zak het strand op te gaan, kwestie van zwerfafval te kunnen verzamelen. Kleine gewoontes die op termijn een groot verschil kunnen maken. Mijn motto: maak de golven mooier, één meermin met de keer. Op die manier wordt de Merfin een draagvlak voor ecologie en inspireert het een milieuvriendelijker levensstijl.

Mahina-948v3

Hoe efficient is de vin als workout instrument?

Dat is het leuke staartje aan dit verhaal: de Merfin bezorgt je in no time staalharde buikspieren! Wereldwijd gebruiken fitnesscentra het als basis van een volwaardige  workout tijdens de zogenaamde MerFit klassen. Zwemmen doet je lichaam alleen maar goed: je ontspant je en spreekt tegelijk een maximum aantal spieren aan.  De golvende beweging die je noodgedwongen maakt, is een uitstekende oefening voor onderrug-, buik- en bilspieren. Met dank aan de masserende werking van het water heb je nadien trouwens minder last van spierpijn. Kronkel drie keer per week een half uur lang door het zwembad en je bent na een maand ettelijke centimeters buikomtrek armer.

Kan je er trucs mee uithalen?

Hoewel de vin in het water licht aanvoelt, zorgt de grote omtrek ervoor dat je aan hoge snelheden door het water wordt gelanceerd. Er zijn allerlei kunstjes mogelijk: schroeven, backflips, tuimelingen, zijdelingse salto’s, zelfs bodyboarden… Je kan het zo gek niet bedenken!

Belangrijke vraag: gebruiken mannen ook de Merfin?

Ja! Verrassend genoeg zwemmen er ook veel meermannen met mijn uitvinding. In principe hebben we enkel vrouwenmaten, maar momenteel werken we hard aan een mannenlijn! Olympische zwemmers trainen trouwens sinds jaar en dag met een monozwemvin, bij hen is het al helemaal ingeburgerd.

Wordt de Belgische kust straks overspoeld door een horde enthousiaste zeemeerminnen? Als het aan ons ligt wel! Onze redactrice testte de Merfin uit, lees er hier meer over.

merfin