Zo bereid je je voor op je skireis

Gepubliceerd op 4 december 2014 door Admin
Zo bereid je je voor op je skireis

Schermafbeelding 2014-12-04 om 11.44.19

Ben je deze winter van plan om naar de bergen te trekken, dan ben je maar beter goed voorbereid. Met deze tips word je de koningin van de skipiste!

Of je nu al skiënd de berg wil afglijden of liever een snowboard aan je voeten bindt, beide sporten doen beroep op je evenwichtsgevoel. Je kan dus maar beter een goede balans hebben! Ben je eerder een Bambi-op-het-ijs-type, laat je dan zeker niet ontmoedigen want een goed evenwicht behouden is iets wat je (je lichaam) kunt aanleren.

Volgens onze sportcoach Séverine Jacinto begint goed evenwicht namelijk bij proprioceptie oftewel positiezin. Dit betekent zoveel als het vermogen om de positie en de houding van je lichaam en je lichaamsdelen waar te nemen. Proprioceptie laat je zo ook toe om op prikkels vanuit je spieren, pezen en gewrichten te reageren en in balans te blijven. Wil je aan je evenwicht werken, dan ben je dus het best af met een reeks proprioceptieve oefeningen.

Wat als je eerder een après-skiër bent en niet noodzakelijk wil skiën of snowboarden? Dan loont het toch nog de moeite om deze evenwichtsoefeningen te doen! Wie een beter evenwicht heeft, is namelijk automatisch minder vatbaar voor het oplopen van blessures. En dan hebben we het niet alleen over sportblessures: denk maar aan een verstuikte enkel - een vaak voorkomende kwetsuur die zo gebeurd is. Een mogelijke oorzaak van een enkelverstuiking is een gebrek aan de juiste spierreflexen en een verkeerde houding van de enkel - en dus een gebrekkige proprioceptie. Een dergelijke verstuiking kan je tijdens het wandelen oplopen. Een betere proprioceptie zorgt voor een alerter lichaam en vermindert dus het risico op blessures.

Het komt er dus op aan om je evenwichtsreflexen te verbeteren. Dit doe je door je sensoren te trainen, net zoals je je spieren zou trainen. In de onderstaande video, kan je starten met een aantal basisoefeningen waar je geen specifiek materiaal voor nodig hebt. Met deze eenvoudige oefeningen ga je niet alleen gewrichten zoals je knieën en enkels verstevigen, maar werk je ook aan diepliggende spieren.

Houd de fun erin en blijf kalm. Je zal versteld staan van hoe hard je je evenwicht nodig hebt wanneer je leert skiën of snowboarden. Probeer je niet al te druk te maken wanneer je weer maar eens tegen de grond knalt door dat ene hobbeltje of omdat je tenen verkrampen. Wees geduldig voor jezelf, neem het stap voor stap en geniet van de kleine overwinningen.

Een laatste gouden tip: maak jezelf zo groot mogelijk en span je rug- en buikspieren op. Hiermee ben je de anderen ongetwijfeld al een stap voor!

De dame in het filmpje spreekt Frans maar door naar haar lichaam te kijken kan je de oefeningen ook meevolgen!

Via ELLE Belgique, Séverine Jacinto