De modescholen op een rij: welke opleiding past bij jou?

Gepubliceerd op 20 augustus 2014 door ELLE België
De modescholen op een rij: welke opleiding past bij jou?

course

September komt gevaarlijk dichtbij, tijd voor velen om opnieuw die gevreesde studiekeuze te maken. Ambitie in de mode? Wij helpen je alvast op weg! 

Voor we beginnen, toch een kleine waarschuwing. Hoe mooi ook, de mode-industrie is een keiharde wereld! Hard werken, heel veel vallen en opstaan, een enorme dosis creativiteit en een ijzersterke wil: dit heb je nodig om het te maken –zowel tijdens als na je opleiding.

1/

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten –Antwerpen 

KASKA

Wie hier binnenraakt, begeeft zich onder de groten der aarde. De Academie is één van ‘s werelds meest geprezen modescholen en stoomt je op 5 jaar tijd klaar voor een veelbelovende carrière. Je leert er je eigen stijl ontwikkelen in zowel technische als artistieke cursussen.

De ingangsexamens vinden momenteel plaats, het is jammer genoeg dus niet meer mogelijk je voor het dagonderwijs in te schrijven. Je maakt wel nog kans op avondlessen Mode of Theaterkostuums, die tweemaal per week doorgaan.

Inschrijven via deze link 

Klik hier voor meer info  

2/

Academie voor Schone Kunsten –Sint-Niklaas 

sint-niklaas-illu

Deze academie biedt twee interessante opleidingen aan: mode en schoenenontwerp –vooral dat laatste maakt de school bekend. Qua opleiding kan je kiezen tussen een traject van 4 jaar (10 uur les per week) of een specialisatie van 2 jaar (8 uur les per week)

Design wordt hier behandeld vanuit enkele centrale thema’s, zoals kostuumgeschiedenis of etnische groepen. Je kan zelf een thema kiezen.

Klik hier voor meer info.  

3/

KASK –Gent 

KASK

Bij het KASK volg je een opleiding van 4 jaar (bachelor + master) rond 3 centrale pijlers: theorie, techniek en artistieke ontwikkeling. Studenten worden aangemoedigd hun eigen signature stijl te ontwikkelen en in de vele ateliers in de praktijk om te zetten.

De opleiding bevat ook een atelier Accessoires en Schoenen. Hier wordt naar nieuwe technologieën gezocht om mode, kunst en wetenschap te verenigen.

Klik hier voor meer info. 

4/

La Cambre Mode –Brussel 

illu-la-cambre

La Cambre biedt een opleiding over 5 jaar aan, en dit voor 2 afdelingen: styling en modeontwerp.

Studenten styling krijgen de strategische kanten van een label onder de knie. De cursus spreekt technische aspecten aan, maar ook culturele, esthetische en sociale vaardigheden zijn vereist. In de opleiding modeontwerp ligt de nadruk minder op economische doeleinden, de focus ligt er (nog) meer op de ontwikkeling van een eigen, innoverende stijl.

Wie zich hier wil inschrijven, moet eerst een toelatingsexamen doorstaan. Dat zal plaatsvinden tussen 1 en 9 september 2014. Inschrijvingen daarvoor zijn beperkt en gebeuren tussen 18 augustus en 29 augustus op het secretariaat van de school.

Klik hier voor meer info. 

5/

ABA ESA  –Brussel 

illu-bozar

Oftewel het Académie Royale des Beaux-Arts, Ecole Supérieure des Arts. In de opleiding Design Textile kan  je terecht voor een meer industriële kijk op de modewereld. Onderzoek naar, ontwikkeling van en ontwerp met nieuwe materialen staan centraal. Dat leer je toepassen op verschillende domeinen, zoals kledij en accessoires, maar ook architectuur, interieur design en deco objecten. Een economisch, ecologisch en politiek luik ronden de opleiding af.

Ook hier kom je niet binnen zonder toegangsexamen. Tussen 8 en 12 september 2014 kan je je kans wagen in de verschillende proeven.

Klik hier voor meer info.  

6/

Atelier Lanneaux – Brussel 

aterliers-lannaux

Interesse in high fashion en Haute Couture? Dan moet je bij deze privéschool aankloppen. Of je nu stylist, ontwerper of aankoper wil worden, hier leer je de meest artistieke kneepjes van het vak –zoals patronen tekenen en ontwikkelen.

Toegangsproef? Toekomstige studenten moeten een overtuigende verzameling tekeningen kunnen voorleggen.

Klik hier voor meer info.

Klik hier voor meer info.

(Via ELLE Belgique)