LED-lichttherapie mag dan de laatste tijd een hype of de zoveelste beautytrend lijken, het is een wetenschappelijk onderbouwde technologie met medische roots. Toch is het logisch dat er veel vragen rijzen wanneer je een LED-masker in je routine wil opnemen. Hoe werkt het precies? Wat is het verschil tussen rood en blauw licht? En hoe weet je of je masker รฉcht doet wat het belooft?

Wat is LED?

LED (Light Emitting Diode) zendt specifieke golflengtes uit die door de huid worden geabsorbeerd. Elk kleur licht dringt tot een andere diepte door en triggert op die manier een specifiek biologisch proces om een specifieke huidbehoefte aan te pakken: blauw (415 nm) voor onzuiverheden zoals acne, ontstekingen en een vette huid, geel (590 nm) voor gevoelige huid, roodheid en een doffe teint, en rood voor huidverjonging, fijne lijntjes en extra stevigheid.

De feiten op een rijtje

LED-licht op je huid richten lijkt op het eerste gezicht misschien te mooi om waar te zijn. Toch is de therapie al decennialang een vast onderdeel in medische en esthetische behandelingen. De technologie vindt haar oorsprong zelfs bij NASA, die in de jaren ’90 rood en nabij-infrarood licht gebruikte om wondgenezing bij astronauten te versnellen.

LED-maskers

Likami

Werkt een LED-masker echt โ€” of is het gewoon een mooie lichtshow?

Vandaag zien we LED-technologie niet alleen in klinieken, maar ook in huidverzorgingsroutines thuis. Mits het juiste toestel en de juiste golflengtes, kan een LED-masker opmerkelijke resultaten boeken bij huidveroudering, roodheid of onzuiverheden. Deze effecten zijn uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd, met huidverbetering zonder risico op overstimulatie tot resultaat.

Ook in de zomer biedt zo’n LED-masker heel wat voordelen. Zo stimuleert het huidherstel na zonblootstelling en kalmeert het een door de zon geรฏrriteerde huid door zijn ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevordert het collageenaanmaak, die tijdens de zomer onder druk staat door UV-straling.

Verder benadrukken dermatologen dat vooral regelmaat het verschil maakt. LED werkt cumulatief: hoe consistenter je het gebruikt, hoe beter het resultaat. Dermatologisch worden drie tot vijf sessies per week aanbevolen tussen 10 tot 30 minuten.

Werken alle LED-maskers even goed?

Er zijn steeds meer LED-maskers op de markt, maar ze zijn niet allemaal gelijk. Dermatologen raden aan om bij aankoop aandacht te besteden aan deze punten:

  • Golflengte (nm): Elke huidbehoefte vraagt om een andere golflengte. Zorg dat het masker werkt met klinisch onderbouwde waardes zoals 630 nm voor rood licht en 415 nm voor blauw.
  • Lichtintensiteit (mW/cmยฒ): Een masker moet voldoende krachtig zijn voor effect, maar mild genoeg blijven voor dagelijks gebruik.
  • Aantal LEDs: Hoe meer LEDs, hoe gelijkmatiger de huid wordt belicht.
  • Pasvorm en gebruiksgemak: Een masker moet goed aansluiten of zweven boven de huid om hygiรซnisch en comfortabel te blijven.
  • Veiligheidscertificaten: Let op CE-, RoHS- en FCC-certificering. Zo ben je zeker van gecontroleerde kwaliteit.

Werken LED-maskers bij iedereen?

Voor de meeste huidtypes (droog, vet, gevoelig, acne) is LED-licht veilig. Contra-indicaties zijn zeldzaam, maar wie lijdt aan epilepsie, lupus, of bepaalde fotosensitieve aandoeningen, of medicatie gebruikt die lichtgevoeligheid verhoogt, raadpleegt best een arts.

Lรญkami lanceert LUME+ LED Therapy Mask

Belgisch beautymerk Lรญkami pakt voor het eerst uit met zo’n masker dat in tandem werkt met de serums voor een holistische aanpak van diverse huidproblemen.

LED-maskers

Likami

“Anders dan bij andere merken staat het LUME+ masker dus niet op zichzelf. We zien het masker en onze serums als een duo dat samen beter presteert”, vertelt Lรญkami co-founder Marianne Priem. “Het licht bereidt de huid voor, waarna de ingrediรซnten uit onze serums hun werk veel beter kunnen doen. Na de behandeling is de huid optimaal ontvankelijk voor de voedende ingrediรซnten die herstel, hydratatie en huidvernieuwing ondersteunen.”

Waarom is een LED-masker zo prijzig?

Dat zo’n masker kan helpen om de huid te verbeteren, is dus duidelijk. Maar daar betaal je wel voor. Bij het vergelijken van prijzen kijk je best naar de dieptewerking en lichtgolven. De ledjes in het masker gaan de prijs bepalen, samen met het ontwerp van het masker. Zo belooft het masker van Likami wel 15.000 uur aan thuisbehandelingen, een investering die loont als je er consistent gebruik van maakt. Door het zwevende, lichte ontwerp van het masker kan je makkelijk ondertussen strijken, op je laptop werken of zelfs koken. Wel even je huisgenoten waarschuwen.

LUME+ LED Therapy Mask, โ‚ฌ297

Likami LUME+ LED Therapy Mask, โ‚ฌ297

Shop hier