Scandinavisch smørrebrød met Soubry’s mix voor donker brood (9 granen)

Geüpdatet op 17 oktober 2023 door ELLE Partner Foto’s: Alice Pagès
Scandinavisch smørrebrød met Soubry’s mix voor donker brood (9 granen)

We omarmen de hygge-lifestyle volledig en ontbijten met lekker smørrebrød.

Deze donkere boterhammen met een dun laagje boter en belegd met verse seizoensingrediënten vormen de basis van het traditionele Deense ontbijt. Gelukkig is er Soubry: de mix voor donker brood (9 granen) is perfect om makkelijk donker brood te maken dat niet alleen voedzaam en lekker is, maar ook authentiek smaakt en barstensvol vezels zit. Werk af met je favoriete beleg en klaar is Kees!

Ingrediënten (1 brood)

Bereidingstijd: 30 minuten - Rijstijd: 1 uur 10 minuten - Baktijd: 45 minuten

Donker brood

 • 400 g mix voor donker brood (9 granen) van Soubry
 • 180 ml water + 20 ml lauw water
 • 10 g verse bakkersgist
 • 5 g zout
 • 30 g melasse, mout- of rijstsiroop
 • 20 g margarine op kamertemperatuur
 • 20 g pompoenpitten
 • 20 g lijnzaad

Suggestie voor de garnituur

 • Plattekaas
 • Seizoensfruit en -groenten: komkommer, radijs, rode vruchten, peer ...
 • Pickles, augurken, kappertjes
 • Verse tuinkruiden

Bereiding

 1. Warm de 20 ml water op in een kopje zodat het net lauw is (27-28°C). Verkruimel de gist in het water en roer met een houten lepel zodat de gist volledig oplost.
 2. Meng de mix voor donker brood (9 granen) en het zout in de kom van een keukenrobot (bij voorkeur) of anders in een grote slakom.
 3. Giet het water-gistmengsel, de overige 180 ml water en de melasse beetje bij beetje in de kom. Intussen laat je de robot kneden met de deeghaak of je roert met een houten spatel. Doe dit 5 minuten lang.
 4. Wanneer zich een deeg begint te vormen, voeg je er de margarine, de pompoenpitten en het lijnzaad bij. Kneed opnieuw gedurende 5 tot 10 minuten, met de robot of met een spatel, tot je een gelijkmatig, vochtig en licht kleverig deeg verkrijgt.
 5. Vorm een grote bal van het deeg en leg die in een vooraf ingevette slakom. Dek het deeg af met een schone doek en laat het 40 minuten lang rijzen in een halfwarme, tochtvrije plek. Het deeg moet in volume verdubbelen.
 6. Zet een grote, rechthoekige cakevorm met rechte randen klaar. Boter de bodem en de randen zorgvuldig in en besprenkel ze dan met bloem. Draai de vorm om, om de overtollige bloem te verwijderen.
 7. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld en goed stevig aanvoelt, leg je het op een met bloem bestrooid werkblad. Vouw het tweemaal over. Vorm nu een worst die even lang is als de lengte van de bakvorm en leg hem in de vorm. Dek de bakvorm af met een doek en laat nog 30 minuten rijzen.
 8. Verwarm de oven voor op 220°C.
 9. Plaats een plaat bovenop de bakvorm, met een zwaar voorwerp erbovenop zodat de plaat goed vastzit. Bevochtig de oven door wat water tegen de wanden te gooien. Plaats de bakvorm met de verzwaarde plaat er nog steeds bovenop in de oven en bak gedurende zo'n 45 minuten. Haal de bakvorm uit de oven, verwijder de plaat en draai de vorm voorzichtig om. Haal het brood uit de bakvorm. Laat het brood nu volledig afkoelen op een rooster.
 10. Snij het daarna in sneetjes. Besmeer de sneetjes met plattekaas en beleg ze met ingrediënten naar keuze (groenten, fruit, pickles, tuinkruiden ...).

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Soubry.
soubry.be

LEES OOK:
15 overheerlijke dessert recepten met herfstfruit
Maritozzi zoals in rome met bloem voor koekebrood van soubry
Wat vond je ervan? De exclusieve ontdekking van Narciso Rodriguez’ nieuwe parfum