Brits modelabel Paolina Russo wint Zalando Visionary Award: “we brengen technologie en traditioneel vakmanschap samen”

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 door Lore Ginneberge
Brits modelabel Paolina Russo wint Zalando Visionary Award: “we brengen technologie en traditioneel vakmanschap samen” James Cochrane

Er waaide een bijna tastbare frisse wind toen Paolina Russo (voor het eerst!) haar collectie voorstelde tijdens Copenhagen Fashion Week. De unieke mix van traditie en technologie staat op ieders radar: eerder belandde het Britse duo in de finale van de LVMH Prize en nu wint het de Zalando Visionary Award. Een merk dat bezig is de modewereld voorgoed te markeren.

"De kracht van ons duo komt voort uit onze unieke achtergronden. We zijn altijd geïnspireerd geweest door de connectie tussen cultuur en mode. De manier waarop kleding een verhaal kan vertellen, is iets wat we samen willen verkennen." - Paolina Russo

Paolina Russo en de kracht van dualiteit

Het Londense merk Paolina Russo, recent bekroond met de Zalando Visionary Award, stal de show tijdens de lente/zomer 2024 editie van Copenhagen Fashion Week. De visie van co-designers Paolina Russo en Lucile Guilmard was duidelijk zichtbaar: een fusie van ambachtelijke technieken met geïndustrialiseerde productie. Een knipoog naar zowel traditioneel vakmanschap als moderne technologie.

Paolina Russo en Lucile Guilmard
Lucile Guilmard zn Paolina Russo

Maar het zijn niet enkel de designs die indruk maken. Wat de jury van de Zalando Visionary Award vooral waardeert, is de manier waarop het duo hun productienetwerk benadert. Ze zien hun supply chain niet als een middel tot een doel, maar als echte creatieve partners. "Door te experimenteren, onderzoek te doen, kennis uit te wisselen, vragen te stellen en iedereen bij het creatieve proces te betrekken, kunnen we innovatieve en originele manieren bedenken om tijdloze kleding te maken die functioneel, duurzaam en verantwoord is", leggen de ontwerpers uit.

De lente/zomer 2024 collectie

Hun recente lente/zomer 2024 collectie spiegelt precies deze visie. Denim wordt geproduceerd met een lage waterintensiteit en het bloemenmotief geïnspireerd op oude steengravures is met airbrush en laser aangebracht op pastelkleurige bolero's, rokjes, jacks en jeans. Er is aandacht voor kleur en vorm, maar evengoed voor comfort. Op die manier slaat Paolina Russo een brug tussen sportswear en traditionele mode.

Paolina Russo SS24 - @ James Cochrane
Paolina Russo SS24 - @ James Cochrane

Paolina vertelt hoe al die invloeden te maken hebben met haar en Lucile's achtergrond: "Ik groeide op in de voorsteden  [van Canada] en Lucile op het  [Franse] platteland, waar je voornamelijk tijd kon doden met sport en knutselen. Wij beiden vonden een gemeenschap en een gevoel van erbij horen door te maken. Hierdoor realiseerden we ons dat ambacht bestaat vanwege gemeenschappen en van generatie op generatie wordt doorgegeven. Beide grootmoeders van mij werkten in kledingfabrieken toen ze naar Canada emigreerden. Ze spraken geen Engels, maar konden communiceren door te maken en gaven hun kennis aan mij door. Deze gemeenschap en kennisuitwisseling heeft een grote invloed gehad op onze werkwijze."

Paolina Russo SS24 - @ James Cochrane
Paolina Russo SS24 - @ James Cochrane

"Lucile bracht haar tienerjaren door op middeleeuwse ambachtsbeurzen en ik sloot me aan bij het lokale ambachtsgilde waar vrouwen samen kwamen om quilts en truien te maken. Ik deed ook aan competitieve sporten en behaalde een zwarte band in Taekwondo. Onze jeugd zorgt voor de tienernostalgie, folklore en sportreferenties in ons merk," voegt Paolina toe.

Duurzaam en creatief zonder compromis

De Britse stylist en jurylid van de Zalando Visionary Awards, Leah Abbott, verwoordt haar bewondering: "Ik ben al een tijdje bekend met het werk van Paolina Russo. Ik respecteer hun vermogen om creatief en spannend te blijven zonder hun morele waarden van duurzaamheid te compromitteren. Ze hebben een duidelijke identiteit, of het nu gaat om hun eigen collecties of samenwerkingen zoals met adidas."

Paolina Russo zalando copenhagen fashion week
Lucile Guilmard en Paolina Russo

Zalando, altijd op zoek naar jong talent, ziet duidelijk de potentie van het merk. Lena Sophie Röper, Director of Designer & Luxury, zegt: "Paolina Russo's ontwerpen zijn uniek, fris en gewoonweg prachtig. Alles voelt echt innovatief, vooruitstrevend en onverwacht - vooral hun kenmerkende illusiebreisels.

Een beloftevolle toekomst

Het succes op Copenhagen Fashion Week, net als de geldprijs en de steun van Zalando zijn van groot belang voor jonge designers als Paolina Russo en Lucile Guilmard, dat beaamt ook stylist Leah Abbott: "Het kan echt moeilijk zijn voor merken om deze stap te zetten en een show te organiseren. Ik ben zo blij dat de prijs heeft geholpen Paolina Russo deze stap te laten zetten. Met zoveel meer aandacht voor hen ben ik er zeker van dat het team van Paolina Russo door zal gaan met het uitbrengen van ongelooflijke collecties."

Hoe ziet de toekomst eruit? "We blijven bouwen aan een duurzaam merk, en een groot deel van onze toekomstige focus zal liggen op het ontwikkelen van verantwoorde mode. We zijn van plan om samenwerkingen aan te gaan met meer ambachtslieden en technologiebedrijven om innovatieve producten te creëren die een positieve impact hebben op de mode-industrie",  besluit Paolina Russo.