40 jaar Cersaie: een blik op dé tegel- en badkamerbeurs in Bologna

Gepubliceerd op 31 juli 2023 door ELLE Partner
40 jaar Cersaie: een blik op dé tegel- en badkamerbeurs in Bologna Cersaie Archive

Dit jaar staat de beurs in het teken van de evolutie van keramiek de voorbije vier decennia en worden de nieuwste trends van de toekomst tentoongesteld

September is steeds een belangrijke maand in de designwereld, maar Londen is niet de enige stad waar design een plek inneemt. De Italiaanse stad Bologna verdient ook heel wat aandacht dankzij de internationale keramische tegel- en badkamerinrichtingbeurs Cersaie, die dit jaar zijn veertigste editie viert.

De beurs zal alvast groter zijn dan in 2022. Vijf dagen lang stellen 625 merken hun expertise tentoon over 15 zalen. Veertig procent van de standhouders zijn afkomstig uit het buitenland, wat aantoont dat de beurs een belangrijke wereldspeler is voor interieurontwerpers, architecten, producenten en iedereen met een interesse in innovatie in de wereld van keramisch design. Tijdens de beurs kunnen bezoekers uiteraard ook de hoogwaardige, kwalitatieve en ambachtelijke Made in Italy-producten bewonderen die over de hele wereld een sterke reputatie hebben.

Cersaie Archive

Naast stijlvolle trends, nieuwe collecties en kennis over de meest recente materialen kan je als bezoeker algemene inspiratie opdoen om al je designwensen in te vullen. Deze veertigste editie pakt Cersaie uit met een extraatje: via de Route 40 doorloop je letterlijk de evolutie van de voorbije veertig jaar. Het fascinerende parcours doorheen de beurs werd samengesteld door ingenieur Davide Vercelli en ontworpen door de befaamde architect Dario Curatolo.

Het parcours start vanaf de Quadriportico en leid je doorheen de expohallen, langs displays met informatie over elk decennium: belangrijke mijlpalen, grote veranderingen in de design- en technologiesector en vooruitstrevende bedrijven die een belangrijk rol speelden in de geschiedenis van design. Elke ruimte zal uitpakken met belangrijke persona’s, video’s over boeiende toepassingen en historische context, vergezeld van een streepje muziek uit de gepaste periode.

Cersaie Archive

Niet alleen wil Cersaie met Route 40 aantonen dat het al jarenlang een stabiele reputatie heeft dankzij zijn state-of-the-art producten en innovatieve trends, de route herinnert bezoekers ook aan de opmerkelijke en sublieme manieren waarop vorige edities van de beurs in het oog sprongen: van de modeshow in de jaren tachtig waarbij modellen op de catwalk liepen met kleding gemaakt van tegels tot ‘Cer Sea’, het ‘Italian beach style concept’ waarmee in 2014 werd uitgepakt, en hoe een jaar later de visionaire ‘Cer-Stile’ trein door Italiaanse landschappen tufte aan de hand van surrealistische scènes gemaakt met producten geschonken door merken als Molteni, Duravit Italia en Vitra. Uiteraard is er ook plek voor de toekomst in de tour en wordt er een blik geworpen op nieuwe ontwikkelingen en toepassingen van keramische producten.

Cersaie Archive

Het Building Dwelling Thinking-programma is opnieuw een aanrader dit jaar. Grote namen uit de wereld van de hedendaagse architectuur onthullen er hun nieuwste projecten en doen er de gedachtegang achter hun designs uit de doeken.

De voorbije jaren konden bezoekers interessante sprekers aan het woord zien zoals Renzo Piano, Norman Foster en Shigeru Ban. Dit jaar zal de Chinese architect Xu Tiantian, oprichtster van design- en architectenstudio DnA, de gesprekken leiden. De conferentie start op 27 september om 11 uur in het Palazzo dei Congressi van de BolognaFiere-groep.

Bezoekers die met prangende badkamervragen zitten, moeten langsgaan op het Cersaie Designs Your Home-event. Experten van toonaangevende Italiaanse designmagazines geven gratis advies om je droombadkamer te realiseren. Van praktische tips om opbergruimte te creëren in kleinere ruimtes tot unieke tegelcombinaties.

Cersaie Archive

Nieuw dit jaar is een wedstrijd tussen zes jonge tegelzetters – tussen de 17 en 23 jaar oud – die een artefact moeten bouwen met een verschillende tegels. Hiermee wil Cersaie de volgende generatie en het belang van professionele opleidingen in de kijker zetten.

Kortom, Cersaie is het mekka der beurzen als het over keramische tegels en badkamerinrichting gaat. Ontdek er de nieuwste kleuren, materialen en afwerkingen en de merken die hun stempel op de designwereld durven te drukken, toen, nu en later.

Cersaie loopt van 25 tot 29 september 2023. Lees meer of download je gratis toegangsticket via cersaie.it.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Cersaie.

Lees ook:

7 modeboeken voor de fashion addict

Porsche: vrouwen en luxewagens

Wedstrijd: win 1 van de 10 CinePass 5 van Sooner en ontdek onze zomerfavorieten