Wat betekent ‘silent wealth’ of ‘quiet luxury’ voor de modewereld?

Gepubliceerd op 30 juni 2023 door Lotte Gillis en ELLE België
Wat betekent ‘silent wealth’ of ‘quiet luxury’ voor de modewereld? Launchmetrics Spotlight

Silent wealth, stealth wealth, stille luxe, old money... in modeland duiken er een heleboel nieuwe termen op. Maar wat betekenen ze nu juist en waar komen ze vandaan?

Het is soms verwarrend wanneer er een nieuwe term wordt toegevoegd aan het modevocabulaire. Zo is het bij silent wealth misschien niet meteen duidelijk waar dit op slaat en wat het verband is tussen deze term en gelijkaardige woorden zoals stille luxe. We kunnen al verklappen dat al deze termen eigenlijk hetzelfde betekenen. En dat ze zorgen voor een ommezwaai in de manier waarop luxe wordt geuit in outfits.

Waar komt silent wealth vandaan?

Rich is loud, wealth is silent, ofwel rijkdom is luid, welvaart is stil. Dat is het uitgangspunt van silent luxury. Deze hype is gebaseerd op de kleding van de allerrijksten. Tot voor kort werden items in de mainstream mode vooral als 'luxueus' aanzien als ze van herkenbare high fashion-collecties kwamen of logo's bevatten, maar daar komt dus nu verandering in.

Het idee achter deze trend is dat mensen die écht rijk zijn, dat niet hoeven te bewijzen. Ze dragen neutrale kleuren zoals beige, wit en marineblauw en kiezen voor elegante, nauw aansluitende stuks. Een voorbeeld op vlak van deze stealth wealth-stijl is Sofia Richie. Zij transformeerde de laatste jaren haar kledingstijl naar deze nieuwe vorm van luxekleding.

Welke merken stralen quiet luxury uit?

Het is niet omdat een stuk niet gedoopt is in logo's, dat het daarom ook goedkoper is, in tegendeel. Quiet luxury-stukken zijn vaak nog een pak duurder. Ze zijn dan ook van de beste kwaliteit gemaakt en vervaardigd uit luxueuze stoffen zoals zijde, linnen en kasjmier. Typische stealth wealth-merken zijn Chanel, Khaite, Totême, Max Mara, The Row en Loro Piana.

Naast de standaard stille luxe merken zijn er ook andere merken met silent wealth-collecties. Zo heeft Ralph Lauren naast het bekende Polo Ralph Lauren ook Ralph Lauren Purple Label. Je kan het herkennen aan het - hoe kan het ook anders - paarse label. De stukken hebben neutrale kleuren en zijn gemaakt uit luxueuze stoffen. Zo worden de polo's van Polo Ralph Lauren uit 100 procent katoen gemaakt, terwijl die van Ralph Lauren Purple Label uit een mengeling van katoen en zijde bestaan. Daarnaast ontbreekt bij Purple Label het iconische Ralph Lauren paardje op de borst waardoor het label alle criteria van silent wealth fashion kan afvinken.

silent money
Ralph Lauren Purple Label, Launchmetrics Spotlight

Shop onze selectie quiet luxury fashion

silent wealth fashion
Lange asymmetrische Dior Dream-jurk, Dior

Shop hier

silent wealth top
Linnen top met overslag, Massimo Dutti

Shop hier

silent wealth shirt
Linnen-blend shirt, Ralph Lauren Purple Label

Shop hier

silent wealth fashion jas
Double breasted blazer, Filippa K

Shop hier

silent wealth dress
Eco Poplin Pintuck dress, Proenza Schouler

Shop hier

silent wealth broek
Low rise broek met wijde pijpen, Scotch & Soda

Shop hier

silent wealth fashion rok
Skyler midi rok van satijn met zijsplit, Coster Copenhagen

Shop hier