Een gelukkige relatie kan je herkennen aan ongezonde gewoontes

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Een gelukkige relatie kan je herkennen aan ongezonde gewoontes ©Pexels

Say what? Een recent onderzoek stelde vast dat ongezonde gewoontes met je lief je relatie gelukkiger kunnen maken.

Een Zwitsers onderzoek stelde vast dat met je lief fastfood eten of een hele dag luieren in de zetel goed is voor je relatie. Zulke ongezonde gewoontes zouden namelijk de verbondenheid tussen partners vergroten. Bovendien ontstaan er ook vaak zulke gewoontes in een gelukkige relatie.

Comfortfood brengt je dichter bij elkaar

Het onderzoek bestudeerde drie ongezonde gewoontes bij een ongeveer driehonderd koppels: ongezond eten, roken en luieren. Vooral die laatste twee zouden je relatie een boost kunnen geven. Dat komt omdat roken en niets doen stress verminderen. Ook ongezond eten heeft - in iets mindere mate - dat effect. We noemen het daarom ook vaak comfortfood. Samen genieten van die anti-stressmiddelen zorgt ervoor dat de partners zich meer en meer op hun gemak voelen bij elkaar. Dat leidt dan weer tot een stabielere relatie.

ongezonde gewoonte relatie
©Pexels

Ongezonde invloed van je wederhelft

Ook al kan het jullie band versterken, toch let je best op met ongezonde gewoontes. Het is daarom goed om te weten welke het vaakst ontstaan tijdens een relatie. Als vrouw kan je bijvoorbeeld merken dat je meer begint te eten in een relatie. Mannen eten over het algemeen meer dan vrouwen, waardoor je tijdens een gezamenlijke maaltijd sneller geneigd bent dat ook te doen. Daarnaast laat je sneller een workout schieten om meer tijd door te brengen met je wederhelft. Tot slot kan een gezonde levensstijl moeilijk zijn, wanneer je lief daar geen nood aan heeft. Het is namelijk niet makkelijk om een gezond slaatje te eten, terwijl je lief frituursnacks klaarmaakt.

Koppel kijkt tv
©Pexels

Op lange termijn toch niet altijd rooskleurig

Het onderzoek toonde wel aan dat enkel gedeelde ongezonde gewoontes goed zijn voor je relatie. Als slechts een van beiden bijvoorbeeld rookt, werkt dat eerder irritatie op dan verbinding. Bovendien is het belangrijk niet te overdrijven in jullie ongezonde gewoontes. Af een toe een snackavondje voor televisie of een dagje niksen, is goed, maar dat mag niet het enige zijn waar jullie relatie uit bestaat. Dat is namelijk niet alleen slecht voor je gezondheid, het kan ook snel saai worden. Tot slot is het bewezen dat samen sporten ook goed is voor een relatie. Je gaat dus best op zoek naar de balans tussen stressloze (ongezonde) activiteiten en sportieve uitjes.