Elle Fanning wordt ambassadrice voor legendarische sieradencollectie Grain de Café van Cartier

Gepubliceerd op 1 mei 2023 door Lore Ginneberge
Elle Fanning wordt ambassadrice voor legendarische sieradencollectie Grain de Café van Cartier Cartier

Ter gelegenheid van de release van de Grain de Café-collectie kondigt Maison Cartier haar nieuwe ambassadrice aan: de Amerikaanse actrice Elle Fanning.

Nieuwe collectie, of toch niet helemaal?

Cartier weet altijd te verrassen door elementen zo verrassend als een spijker of een cactus te gebruiken voor prachtige juwelen. Volgens diezelfde filosofie pakt het huis nu opnieuw uit met een alledaags object te gebruiken als letterlijke inspiratie voor een juwelencollectie. Het voorwerp in kwestie? Een koffieboon.

Cartier Grain de café
Cartier

 

Het is niet de eerste keer dat Cartier dit motief gebruikt als leidraad voor haar sieraden. Het werd namelijk voor het eerst gebruikt in 1938 door de in België geboren creative director Jeanne Toussaint - het brein achter die de inmiddels iconische Panthère-collectie.

Grace Kelly's favoriet

"In de loop van de decennia, en vooral in de jaren vijftig en zestig, was de collectie een groot succes. Ondanks zijn miniatuurafmetingen combineert dit boontje twee facetten die Cartier dierbaar zijn: een natuurlijk element in een gouden jasje stoppen en het alledaagse dat onder het oog van de juwelier kostbaar is geworden", legt het Franse merk uit. Het hoeft niet te verbazen dat sterren als Audrey Hepburn en Grace Kelly fan waren van de collectie. Prinses Grace van Monaco bezat bijvoorbeeld heel wat juwelen van Cartier, van persoonlijke sieraden tot formele stukken - waaronder haar verlovingsring! De prinses werd op meerdere officiële gelegenheden gespot met de Grain de Café-ketting om haar hals.

Cartier Grain de café Elle Fanning
Cartier

Destijds koos Jeanne Toussaint voor goud vanwege de veelzijdigheid: glad of gestreept, gekarteld of gevlochten, met netten of scharnieren, het bleef een favoriet materiaal voor haar tot ze het Maison in 1970 verliet. Haar eerste koffiebonen waren meestal bezet met diamanten of gekleurde stenen en waren verkrijgbaar op kettingen, armbanden en oorbellen.

Het speelse, naturalistische aspect voegt een vleugje luxe toe aan organische en delicate elementen zoals koffiebonen. Bovendien associëren we koffie met iets exotisch, troostend, warm en kostbaar.

Actrice en Cartier-muze Elle Fanning

Om deze nieuwe collectie te belichamen, koos Cartier voor de Amerikaanse actrice Elle Fanning, die we al kennen sinds haar kindertijd. Toen ze amper 18 maanden oud was, speelde ze de rol van haar zusje Dakota Fanning in 'Sam, I am Sam' naast Sean Penn. Ze maakte ook naam met haar rol in Sofia Coppola's 'Somewhere' waarin ze in 2010 personage Cleo speelde. En nu mag Elle zich dus ook ambassadrice van de Grain de Café-collectie noemen.