Dit is de 5 seconde-regel onder de douche voor glanzend haar

Geüpdatet op 24 april 2023 door Camille Vernin en ELLE België
Dit is de 5 seconde-regel onder de douche voor glanzend haar Shutterstock

Waarschijnlijk hoorde je al eens van de vijf seconden regel toen je je eten liet vallen. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een vijf seconden regel bij het wassen van je haar? Maria Baras, Pantene styliste en artistiek directeur van het Cheska Salon in Madrid, doet haar goedbewaarde geheim uit de doeken.

5 Seconden spoelen

De eerste tip gebruik je tijdens het spoelen en zorgt ervoor dat je haar na het wassen zacht en glanzend blijft. Het gaat als volgt: spoel je haar vijf seconden langer uit dan normaal om ervoor te zorgen dat alle shampoo- en conditionerresten eruit zijn voordat je uit de douche stapt. "Je moet spoelen totdat je met je hand door je haar kan gaan en je geen conditioner meer voelt. Blijf dan nog vijf seconden spoelen om er zeker van te zijn dat je geen resten achterlaat", Zegt Maria Baras. Met andere woorden, zelfs als je zeker weet dat je klaar bent, blijf dan nog vijf seconden spoelen voor de zekerheid.

Overschat het nut van koud water niet

De styliste adviseert ook om te spoelen met koud water om de haarschubben te sluiten. Je haar zou er sterker en glanzender van worden. Toch moet je dit advies met een korreltje zout nemen. Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat de temperatuur van je water niet echt een invloed heeft op de conditie van je haar. Integendeel, koud water verwijdert minder makkelijk sporen van verzorgingsproducten dan warm water. Toch is uitspoelen een essentiële stap om zwaar en vet haar te vermijden en glanzend en volumineus haar te krijgen. Hoe weet je of je goed gespoeld hebt? Na het aanbrengen van je shampoo of conditioner moet je haar 'ruw' aanvoelen. Als je vingers wegglijden betekent dit dat al het product er nog niet uit is.

douchen haar glanzend koud water
Shutterstock

Vermijd heet water

Koud water is niet noodzakelijk een wondermiddel, maar heet water evenmin. De laboratoria van Vichy raden af om water te gebruiken dat warmer is dan  35°C. Warm water heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van de haarvezels, maar beperkt ook de haargroei. Het opent de follikels en verwijdert vuil en olie, waardoor het haar er vettig uitziet. Naast vuil verwijderen, beschadigt het dus ook de natuurlijke bescherming van je haar en dat leidt tot langdurige schade.

Vichy adviseert daarom om je haar te kammen voordat je gaat douchen. Daarnaast gebruik je best water met een temperatuur tussen 25°C en 30°C en een conditioner. Als je uit de douche komt, kam dan niet meteen je haar. Als het nat is, gaat het namelijk sneller breken. Droog je haar eerst met een handdoek en vermijd je haardroger zoveel mogelijk.