Een Italiaanse chef verklapt welke saus bij welk type pasta hoort

Geüpdatet op 21 november 2022 door Clothilde Van Brussel en Lore Ginneberge
Een Italiaanse chef verklapt welke saus bij welk type pasta hoort Hamide Jafari - Unsplash

Italiaanse recepten maak je volgens de regels van de kunst - want regels zijn er! Welke saus gebruik je bij welke pasta? De chef van restaurant Ricotta & Parmesan legt uit.

De juiste saus voor korte 'holle' pasta

Holle pasta gaat perfect samen met dikkere sauzen. Waarom? Omdat de holtes in de pasta ervoor zorgen dat de saus zich in het hart van de pasta nestelen. Zo is de verhouding tussen pasta en saus bij elke hap perfect in balans. Kies bij het kopen ook bij voorkeur voor holle 'gegroefde' soorten, zodat deze de saus goed kan vasthouden.

De perfecte combo: penne carbonara (of een andere korte variant zoals rigatoni of paccheri). Ook amatricianasaus of melanzane & pomodori di collina past perfect.

Lees ook: Hier eet je de beste pasta van Brussel

De juiste saus voor korte 'volle' pasta

Volle pasta omvat gladde of spiraalvormige pasta zonder gaatjes, zoals orecchiette. Voor dit soort worden bij voorkeur zachte en romige sauzen gebruikt die de pasta omhullen. Sauzen met kleine stukjes of een beetje bite, zoals pesto, zijn ook een goede optie, vooral voor gedraaide pasta.

De perfecte combo: een crème van tartufata met parmezaanschilfers of pesto alla Genovese.

De juiste saus voor lange pasta

Er zijn twee soorten lange pasta, dunne en brede. Dunne pasta, zoals spaghetti en capellini, wordt het best geserveerd met lichte olie- en roomsauzen die de pasta omhullen. Brede soorten, zoals tagliatelle of pappardelle, houden van rijke, dikke sauzen zoals stoofschotels.

De perfecte combo: voor dunne pasta zoals capellini werkt een zeevruchtensaus, aglio, olio & peperoncino of al Freddo en witte truffelcrème. Voor brede soorten zoals tagliatelle of pappardelle, kies je een puttanesca- of al ragùsaus.

Lees ook: 5 tips voor goddelijke huisgemaakte pasta

De juiste saus voor gevulde pasta

Gevulde pasta smaakt al rijkelijk op zich, daarom beveelt de chef een lichte, neutrale saus aan die een tegenwicht vormt voor de ravioli, tortellini of andere ravioloni en de smaak van de vulling versterkt. Deze regel geldt ook voor de gnocchi, die ook vrij dicht en vullend zijn.

De perfecte combo: een tomaten- en mascarpone-roomsaus, een pesto, All'alfredosaus of gewoon een scheutje olijfolie.

Voor maximaal genot raadt de chef deze speciale combo aan: serveer met geitenkaas en honing gevulde pasta met een sausje van gorgonzola, peer en pistache, zoals op de kaart van Ricotta & Parmesan.

Meer info via de Ricotta & Parmesa-website