Waarom de Ray Ban Stories onze favoriete zomeraccessoire is

Gepubliceerd op 3 augustus 2022 door ELLE Partner
Waarom de Ray Ban Stories onze favoriete zomeraccessoire is

Ray Ban Stories, zo heet de nieuwe slimme (zonne)bril dat Meta en Ray Ban uitbrachten. De veelgeprezen wearable is niet alleen stijlvol, maar ook een onmisbare accessoire om deze zomer mee te nemen op al je avonturen. Wij testten het voor je uit.

Wat als je een stijvolle Ray Ban zonnebril kon dragen en daarmee naar hartenlust ook kon filmen en bellen? Dat is het doel dat Ray Ban en Meta voor ogen hadden. De twee merken bundelden de krachten en brachten de iconische Ray Ban Stories uit, die sinds kort in ons land te koop is. Deze bril met drie ingebouwde microfoons zorgen voor een unieke spraak- en geluidskwaliteit voor zowel gesprekken als video's - dit allemaal zonder afbreuk te doen aan stijl, comfort en esthetiek.

Draagbare wearable 

Op het eerste blik lijken de nieuwe Ray Ban’s op een gewone, stijlvolle bril, zoals we het van het merk wel gewoon zijn. Maar niets is minder waar: aan de zijkant van de bril is een touchpad ingebouwd en bovenop is er een knop om foto’s en filmpjes te maken. Daarnaast is er ook een Facebook-spraakassistent, maar deze kan vrijwel alleen beelden maken op verzoek. Met de touchpad kun je audio pauzeren of overslaan met veegbewegingen. De bril heeft een geheugen van 4G, goed voor honderden video’s of een tiental minuutlange filmpjes. Wil je de foto’s achteraf bekijken? Dan moet je je bril simpelweg synchroniseren met de Facebook View app, die je gratis kunt downloaden. Wil je je bril opladen? Dan hoef je het alleen maar in zijn doos te steken, handig dus voor wie steeds on the go is!

Het euvel waar veel wearables mee kampen is dat dit soort technische snufjes afbreuk doen aan de esthetiek. Bij de Ray Ban Stories is dat absoluut niet het geval. De bril mag met een gewicht van 49 gram dan wel iets meer wegen dan de gemiddelde bril - wat vanzelfsprekend is - maar voelt allesbehalve zwaar of lomp. 

Weg met de smartphone

Wij testten de Ray Ban Stories met transitions lenzen die zich aanpassen aan de lichtomstandigheden. Is het buiten heel helder? Dan worden je lenzen vanzelf donkerder en visa-versa. We stelden de bril op de proef in twee volledig verschillende settings: in de Franse Alpen en in Izmir. We zijn onmiddellijk aangenaam verrast van camera-functie van de bril. Met één knop en zonder gedoe kunnen we zowel filmen als fotograferen. De opnameknoppen op de bril werken ook prima: tijdens het opnemen krijgen we steeds een signaal te horen en krijgen we een wit LED-lampje te zien.

Van het moment genieten

Toegegeven: het voelt in het begin wat onwennig om een camera te hebben die opneemt waar je ook kijkt. Na een paar keer uittesten, went dat wel weer en verdwijnt de neiging om steeds een smartphone boven te halen om beelden te maken. Als je met de bril beelden opneemt, moet je er wel aan denken om niet te veel naar de grond te kijken of te snel met je hoofd rond je te kijken. Al zorgt de inwendige stabilizer van de bril er gelukkig voor dat de beelden uiteindelijk mooi vloeiend worden. 

Ook noemenswaardig is de inwendige Bluetooth van de Ray Ban Stories, die de functie van een headset of AirPods gewoon vervangt. Heerlijk voor als je graag naar muziek wil luisteren tijdens een avondwandeling of aan het strand! Als we na onze trips de beelden importeren op de Facebook View-app, zijn we verbluft van de kwaliteit van de beelden: de kleuren zijn levendig en bruisend. Ook het geluid is prima in orde. De ervaring zelf was ook bijzonder aangenaam: het is namelijk bevrijdend om van een mooi moment te kunnen genieten én dat moment tegelijkertijd te kunnen opnemen.

Privacy

Stel jij je vragen rond de privacy van deze slimme bril? Meta zette een campagne op om het publiek hierover te sensibiliseren en legde uit hoe je dit soort wearables precies moet gebruiken. Daarnaast engageren Ray-Ban als Meta zich om de bestaande privacyfuncties verder te optimaliseren. 

Één van die functies is bijvoorbeeld het witte LED lampje dat oplicht bij het maken van foto's of opnamen en kan volgens Facebook van 25 meter afstand worden gezien. Het licht flitst voor een stilstaand beeld en blijft aan terwijl video wordt opgenomen. Maar hoewel dit lampje best opvalt, bestaat altijd de mogelijkheid dat iemand niet weet waarom de bril aan staat. Daarom blijft het belangrijk dat je jezelf en anderen leert hoe de bril werkt.

PRAKTISCHE INFO

De slimme bril is verkrijgbaar vanaf € 329 voor de baseline versie. De bril is eveneens verkrijgbaar met gepolariseerde lenzen (vanaf € 359), met Transitions lenzen die zich aanpassen aan de lichtomstandigheden (€ 409) en met optische lenzen (prijzen variëren naargelang de specifieke sterkte). Ze wordt geleverd met een oplaadbare etui.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Ray Ban Stories.

www.ray-ban.com

LEES OOK:

Shopping: 10 paar witte jeans voor deze zomer 

Ibiza: een unieke ervaring aan boord van een privéjacht 

Reistip: Het Firenze van Michelangelo