Exfoliëren kan je leren: al je vragen over mechanische en chemische exfoliant beantwoord

Geüpdatet op 28 juni 2022 door Lore Ginneberge
Exfoliëren kan je leren: al je vragen over mechanische en chemische exfoliant beantwoord Imaxtree

Exfoliëren is een must voor een gladde, effen huid, om de zichtbaarheid van poriën én zelfs ouderdomstekenen te verminderen. Maar zoals voor zon, wijn en ... geldt: trop is teveel.  Correct exfoliëren kan je gelukkig leren. We delen alle tips van de expert.

Wat zijn de voordelen van exfoliëren?

Je gelaat exfoliëren doet wat denken aan het polijsten van je nagels of het schuren van een meubel. Logisch, want het doel is telkens om een oude laag te verwijderen en een schoon canvas tevoorschijn te toveren. Senior Brand Educator bij Dermalogica Nicole Mohr somt alle voordelen op (en dat zijn er heel wat!): "Exfoliëren zorgt ervoor dat de celdeling en celvernieuwing wordt gestimuleerd waardoor je huidtextuur verbetert en je huid superzacht wordt. Ook egaliseert het je huid door het verwijderen van dode huidcellen waardoor vlekjes minder zichtbaar worden, onzuiverheden verminderen en poriën verfijnen. Verder wordt de circulatie van je huid verbetert waardoor je huid terug een mooie glow krijgt, het bevordert de opname van actieve werkstoffen zodat andere producten hun werk beter kunnen doen. Je huid wordt beter gehydrateerd en komt meer in balans."

Zijn er huidtypes die beter niet exfoliëren?

"In principe is exfoliatie geschikt voor iedereen, alleen is het wel belangrijk dat de huid allereerst gezond is", aldus Nicole Mohr. Twijfel je aan de conditie van je huid of het soort exfoliant? Laat een analyse uitvoeren door een huidexpert.

En ja, zelfs een gevoelige huid kan baat hebben bij een exfoliant. Belangrijk is om een product te selecteren dat mild is en naast zachte exfoliërende ingrediënten ook extra kalmerende en hydraterende ingrediënten bevat. "Dermalogica ontwikkelde speciaal voor de gevoelige huid de Daily Milkfoliant, een hele zachte exfoliant op basis van haver en kokosmelk die de huid naast het verwijderen van dode huidcellen onmiddellijk kalmeert en hydrateert," tipt Nicole Mohr.

Wat is het verschil tussen een chemische en mechanische exfoliant?

"Een mechanische exfoliant is een traditionele scrub met een korrel, die aan het huidoppervlak door een schurende beweging de dode huidcellen verwijdert. Deze vorm van exfoliatie is niet geschikt voor een gevoelige huid of iemand met actieve acne. Bij chemische exfoliatie worden er ingrediënten gebruikt om in de huid de verbindingen tussen de huidcellen los te weken en verbreken waardoor de dode huidcellen makkelijker loslaten en afschilferen. Hiervoor kunnen hydroxyzuren zoals Melkzuur, Glycolzuur of Salicylzuur worden gebruikt, vaak in combinatie met enzymen die dit proces ondersteunen."

Kan je overexfoliëren?

Minder is beter, dat geldt ook voor exfoliëren. Wanneer je je huid overexfolieert verwijder je niet alleen dode huidcellen, maar ook noodzakelijke oliën. Je huid kan dan extra gevoelig worden, droger of last hebben van acne-uitbraken. De tip van Nicole Mohr? Kijk naar de gebruiksaanwijzing! "Het is belangrijk om dit soort producten te gebruiken op de manier waarop ze zijn bedoeld. Er zijn intensief exfoliërende producten die bedoeld zijn om één keer per week te gebruiken of mildere dagelijkse varianten," aldus Nicole Mohr.

efxoliant peeling scrub
Imaxtree

Een andere valkuil ligt in het combineren van verschillende skincareproducten. "Tegenwoordig zijn er cleansers en maskers die exfoliërende ingrediënten bevatten, waardoor de combinatie met een exfoliant kan leiden tot een droge, schrale huid. Om overexfoliatie te voorkomen is het wederom verstandig eerst je routine met een huidexpert te bespreken voor je iets nieuws toevoegt."

Is het kwaad al geschied? Stop met alle exfoliërende producten en focus op het kalmeren van de huid. Eens je huidbarrière hersteld is kan je geleidelijk aan weer opbouwen.

Wat moet je weten vooraleer je exfolieert?

"Allereerst zijn er contra-indicaties voor exfoliatie: een verstoorde huidbarrière, maar ook huidverdunnende medicatie en antibiotica zijn geen goede combo. Zwangere vrouwen vermijden beter salicylzuur en kiezen beter voor milde producten omdat de huid gevoeliger kan reageren door de hormonen. Ook belangrijk: de zuren gebruikt in een chemische exfoliant maken de huid gevoeliger voor daglicht. Gebruik dus dagelijks zonnebescherming en vermijd de zon en zonnebank gedurende 7 dagen. Wees tot slot voorzichtig met andere actieve producten zoals retinoïden en combineer deze liever helemaal niet zonder deskundig advies."

Shop onze selectie exfoliërende verzorgingsproducten

Daily Milkfoliant van Dermalogica

Kalmerende, vegan poederexfoliant die de huid polijst en de huidbarrière ondersteunt met haver en kokos, AHA's en BHA's. Breng een theelepel Daily Milkfoliant aan in vochtige handen om het poeder te activeren. Voeg indien nodig een klein beetje water toe en wrijf de handen over elkaar om een romig schuim te creëren. Breng met roterende bewegingen aan op de gereinigde huid van het gehele gezicht en vermijd daarbij de ogen. Masseer gedurende één minuut in en verwijder daarna met water.

dermalogica exfoliant
Daily Milkfoliant, Dermalogica, €69

Shop hier

Lotion P50 van Biologique Recherche

De iconische lotion P50 van Biologique Recherche is een multifunctionele lotion die exfolieert, reinigt, zuivert en de zure pH-waarde van de epidermis helpt te behouden. Laat je huid wennen aan de lotion en bouw langzaam op: de eerste dagen breng je 'm 's avond aan op een wattenschijfje bevochtigd met water met kleine kloppende bewegingen. De volgende dagen kan je een watje doordrenken met de lotion alleen.

P50 biologique recherche
Lotion P50, Biologique Recherche

Shop hier

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant van Paula’s Choice

Deze gel van Paula's Choice is ideaal voor een vette, onzuivere huid die veel kan verdragen. Dode huidcellen worden verwijderd dankzij glycolzuur en vitamine B5 zorgt ervoor dat de luchtige gel hydrateert. Gebruik je een AHA-exfoliant voor het eerst? Bouw het gebruik rustig op, begin met om de dag en verhoog dit – afhankelijk van hoe je huid reageert – naar 1 à 2 keer per dag. Breng ’s ochtends of ’s avonds aan na het reinigen en tonen, vermijd hierbij de zone rond de ogen.

paula's choice exfoliëren
Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant, Paula's Choice, €36

Shop hier

T.L.C Sukari Babyfacial van Drunk Elephant

Dit masker van Drunk Elephant wordt een 'facial in een flesje' genoemd. De baby facial bevat 25% AHA en 2% BHA - een mix van glycolzuur, wijnsteenzuur, melkzuur, citroenzuur en salicylzuur - wat de huidstructuur glad maakt terwijl het de zichtbaarheid van poriën, fijne lijntjes en rimpels minimaliseert. De unieke formule met kikkererwtenmeel, pompoenfermenten en een verzachtende antioxidantenmix verheldert, verbetert de elasticiteit van de huid en geeft je een gelijkmatigere, stralende en babyzachte teint.

drunk elephant exfoliant babyfacial
T.L.C Sukari Babyfacial, Drunk Elephant, €75,90

Shop hier

Sunday Exfoliating Serum van Routinely

Routinely’s 81 Sunday Exfoliating Serum is een krachtige exfoliant die verschillende zuren combineert om doffe huid te bestrijden, de huidtint te egaliseren en onzuiverheden te voorkomen. De formule omvat een doeltreffende combinatie van glycolzuur, gluconolacton en barnsteenzuur.  Omwille van de hoge concentratie actieve ingrediënten is het aangewezen om dit serum eenmaal per week te gebruiken, bij voorkeur ’s avonds.

Sunday exfoliating serum, Routinely
Sunday exfoliating serum, Routinely, €29,90

Shop hier

LEES OOK: Hyperpigmentatie: wat zijn pigmentvlekken en hoe kan je ze voorkomen?