Alles wat je moet weten over crypto’s

Geüpdatet op 20 juni 2022 door ELLE Partner
Alles wat je moet weten over crypto’s

Dat cryptomunten wereldwijd aan populariteit wint, hoeven wij je niet te vertellen. Toch blijft het voor veel mensen een abstract fenomeen waardoor ze door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Een handige leidraad.

Litecoin, Bitcoin, Dogecoin, Ethereum, je hebt deze termen de afgelopen jaren en maanden ongetwijfeld zien passeren. Deze virtuele munten zijn eigenlijk niets minder dan geld op het internet. Maar hoe werkt dat nu precies? En welke hulpmiddelen bestaan er? Wij zetten alles op een rijtje.

Bitcoin vereenvoudigd

Cryptomunten worden ontwikkeld - in professionele termen noemen ze dit ‘minen’ - door krachtige computers. Ze zijn ook gedecentraliseerd, wat dus wil zeggen dat er geen land of centrale bank is die het gebruikt of controleert. Daarnaast is er ook geen toezichthoudende organisatie, zoals dat bij gewone geld wel het geval is.

Deze digitale munten zijn niet tastbaar en heel schaars. Zo zijn er niet meer dan 21 miljoen bitcoins in de omloop! Maar waar sla je je digitale munten dan op? Een veelvoorkomende misvatting is dat je munten opgeslagen worden in een zogenaamde digitale portemonnee of ‘wallet’. Eigenlijk gebeurt op de blockchain, een soort database waar je al je transacties kunt uitvoeren. Ook deze blockchain is trouwens gedecentraliseerd, het hele systeem is wereldwijd verspreid onder duizenden computers. In de ‘wallet’ zitten simpelweg de sleutels van de adressen waarop je cryptomunten zijn opgeslagen. Het is een beetje te vergelijken met een sleutelhanger die je kunt gebruiken om te laten zien dat jij de eigenaar bent van jouw cryptomunten.

Brokers om je op weg te helpen

Wat kun je met je digitale munten precies mee doen? Bepaalde grote bedrijven aanvaarden het wel als betaalmiddel, maar op dit moment kun je er niet zomaar in elke winkel mee shoppen. Je kunt er ook niet eenvoudig mee betalen, zoals met je bankkaart. Zo’n transactie met cryptovaluta gebeurt digitaal en het wordt door miners nagekeken, wat tot wel een uur in beslag kan nemen. Cryptomunten dienen eerder als ruilmiddel. Zo doen veel mensen aan trading-technieken en houden ze de beurzen nauwlettend in de gaten, in de hoop er munt uit te kunnen slaan.

De absolute must voor wie aan crypto wil beginnen? Een betrouwbare ‘broker’. En dat brengt ons bij Litebit, een platform dat ooit begon als start-up door twee crypto-enthousiasten die als missie hadden om handelen in crypto eenvoudig te maken. Deze brokers helpen je bij het kopen en het beheren van je cryptovaluta. Hoe het precies werkt? Je maakt een account, verifieert je identiteit en kunt dezelfde dag nog beginnen met traden.

Litebit werd twee keer uitgeroepen tot ‘Beste Crypto Broker’ en is vandaag uitgegroeid tot een team van meer dan 90 professionals die je helpen veilig en eenvoudig te handelen in tachtig verschillende cryptomunten. En het grootste pluspunt is de gebruiksvriendelijke app, waarop je niet alleen makkelijk kunt handelen en verkopen, maar ook de markt in het oog kunt houden. Zodra je tevreden bent met de bitcoin koers, klik je op de crypto die je wilt en drukt op de “Koop” knop. En verkopen is net zo makkelijk! LiteBit biedt meerdere betaalmogelijkheden aan, zoals iDEAL en creditcard.

Dit artikel is in nauwe samenwerking met Litebit geschreven.

www.litebit.eu

LEES OOK:

Deze zwierige zomerjurk van Mango vliegt de winkels uit

We love: De futuristische SAmsung Galaxy S22 Ultra x Arte collab

Whisky in de mix