3 iconische momenten uit de indrukwekkende carrière van Thierry Mugler

Gepubliceerd op 24 januari 2022 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
3 iconische momenten uit de indrukwekkende carrière van Thierry Mugler

De grote man van de jaren '80 en '90 mode, Thierry Mugler, overleed zondag 23 januari op 73-jarige leeftijd. Sindsdien stromen de eerbetonen binnen op de social media. Mugler wordt nu al erg gemist. Dit zijn enkele hoogtepunten van de vele hoogtepunten uit zijn carrière.

"Mijn maatstaf is overdaad," zei de ontwerper. Mugler's vrouwen lijken soms half mythische, half robotische wezens, hun vrouwelijkheid geaccentueerd door middel van gevulde schouders, ultrastrakke tailles en weelderige heupen. In de jaren tachtig maakte Mugler de modewereld gek met shows die het genre heruitvonden. In 1992 creëerde hij zijn beroemde parfum Angel, dat samen met het mythische N°5 van Chanel het best verkochte parfum zou worden.

Een terugblik op 3 iconische momenten uit de carrière van de ontwerper:

1. Muglers historische defilé in Palais de Tokyo

Zonder twijfel een van de hoogtepunten uit zijn carrière. Tijdens de lente-zomercollectie van oktober 1990 in het Palais de Tokyo in Parijs bracht Mugler een ongelooflijk aantal talenten samen om zijn stukken te dragen: Diana Ross, Tracee Ellis Ross, Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Cordula Reyer, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Helena Christensen, Rachel Williams, Estelle Halliday, Angie Everhart, Marpessa, Elaine Irwin, Emma Sjöeberg, Yasmeen Ghauri, Carla Bruni...

Meer dan een defilé, hield de ontwerper een echt spektakel. De shows van vandaag zijn de voortzetting van wat Mugler in gang heeft gezet. De stukken uit deze collectie kenden later een echte revival, onder meer in Lady Gaga's 'Paparazzi'-video of gedragen door Beyoncé tijdens haar 'I Am... Tour'.

2. Hij ontwerpt voor George Michael en weigert Madonna

Zijn mystieke en fetisjistische outfits verleiden de grootste ter aarde. Het gerucht gaat dat Mugler doodleuk bedankt heeft om Madonna te kleden of om voor Francis Ford Coppola's film 'Cotton Club' te werken. Aan de andere kant zal hij zijn creatieve waanzin inzetten voor David Bowie, Grace Jones, Diana Ross... In 1992 regisseerde Mugler de video voor George Michael's hit 'Too Funky', waarin hij modellen Linda Evangelista, Estelle Lefébure en Eva Herzigova regisseerde, allen van kop tot teen in Mugler gehuld natuurlijk.

De originele clip en de making-of van deze video, opgevat als een parodie op de modewereld en de backstage van de catwalks, werden geknipt tegen de achtergrond van het conflict tussen Thierry Mugler en George Michael en zullen pas meer dan 20 jaar later het grote publiek bereiken, dankzij een video op het internet.

3. De futuristische femme bot

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Reagan Marshall (@reaganmarshall)

Voor zijn haute couture-show van herfst-winter 1995-1996 creëerde Thierry Mugler een cyborgpak dat door Vogue werd omschreven als "een even angstaanjagend als verleidelijk beeld aan het begin van het internettijdperk". Dit stuk, dat werd voorgesteld tijdens de show ter gelegenheid van de 20e verjaardag van het huis Thierry Mugler in het Cirque d'Hiver in Parijs, werd een van zijn meest iconische stukken.

Het werd vervolgens vereeuwigd door de grootste fotografen, van Helmut Newton tot Herb Ritts, en gedragen door de grootste sterren: Lady Gaga, Gisele Bündchen, Cara Delevingne, Beyoncé...