Dossier nagels: 20 tips voor een perfecte manicure

Geüpdatet op 29 april 2019 door ELLE België
Dossier nagels: 20 tips voor een perfecte manicure

cover1

Hoe verwijder je makkelijk glitters van je nagels? Waarom knip je best niet in je nagelriemen? Hoe laat je je nagellak sneller drogen? Deze onmisbare tips beantwoorden al je manicure vragen!

1. Kies de juiste vijl

limes-a-ongles

Vermijd nagelvijlen met grote korrels of metalen vijlen die je nagels meer kwaad dan goed doen. Deze ‘hardere’ vijlen zijn vooral bestemd voor gelnagels en dus niet geschikt voor jouw tere nageltjes. Kies een soepele vijl met zachte korreltjes of eentje uit glas.

matos-lime-a-ongles

Glazen nagelvijl, Kiko - € 2,50 via de webshop

Nagelvijl en polijststeen, NPW - € 3,80 via bec&ongles 

1/
2. Vijl je nagels als een pro

limer

Je wist het misschien nog niet, maar ook bij vijlen komt heel wat techniek te kijken. Schuur niet zomaar in het wilde weg, hierdoor gaan je nagels alleen maar splitsen en fragieler worden.

Er is maar één juiste manier:

Vijl je nagels altijd in ééndezelfde richting: naar het midden toe. Begin aan de linkerbuitenkant van je nagel en vijl naar binnen toe. Doe hetzelfde aan de rechterkant.

2/
 3. Gebruik altijd een basis

base

We hebben het al eens gezegd, en we zeggen het graag nog eens: niets zo belangrijk als een goede basis! Afhankelijk van haar werking - beschermt, voedt en/of verstevigt een base coat je nagels. Daarbovenop zorgt een base coat voor een betere fixatie van je nagellak.

3/

4. Wis je foutjes uit met behulp van een lippenpenseel

debordement

Zoals de meerderheid van de vrouwen, zal je weleens buiten de lijntjes lakken. Geef een nieuw leven aan je oude lippenpenseel en dop in wat nagellak remover om je foutjes uit te vegen. Opgeruimd staat netjes!

Lippenpenseel, Hema - € 2,75 via hema.be

4/

5. Knip nooit je nagelriemen!

cuticules

Je nagelriemen beschermen je nagels tegen infecties. Wanneer je ze gaat knippen, riskeer je niet alleen wondjes of ontstekingen, maar gaan je riemen ook telkens sneller en dikker teruggroeien. Wat maakt dat ze enkel maar moeilijker te verzorgen worden!

Dit kan je wél doen:

Houd je nagelriemen gehydrateerd (hierover later meer) en duw ze naar achteren met een houten of stalen ‘bokkenpootje’.

5/
6. Hydrateer je handen en je nagelriemen

hydratants

Gebroken of oneffen nagels komen maar al te vaak voor. Meestal is dit te wijten aan een slechte hydratatie. Zorg er daarom voor dat je je nagels en nagelriemen verzorgt met een voedende crème.

Hoe ga je te werk?

Breng één maal per dag, liefst voor het slapengaan, een hydraterende crème aan op de basis van je nagel. Kies voor je nagelriemen een verzorgende olie om ze zacht en soepel te houden. Duw ze daarna naar achteren met een bokkenpootje.

Hand- en nagelcrème, Miel de Nuxe – € 12,80 bij de apotheek of drogisterij

Apricot Cuticle Oil, Essie – € 12,99 bij Di

6/
7. Gebruik een speciale basis wanneer je voor glitters gaat

paillettes_opi

Glitter Off van OPI is nog maar een aantal dagen beschikbaar in ons land, maar nú al onmisbaar voor elke nail art liefhebber! Gedaan met geknoei en gepruts om die verdomde glitters los te krijgen. Het volstaat nu om een enkele laag Glitter Off  als base coat aan te brengen. Verwijderen doe je simpelweg met een bokkenpootje!

Glitter Off, OPI – € 14,50 bij Planet Parfum

7/

8. Natuurlijk glanzende nagels

brillance

Om natuurlijk glanzende nagels te krijgen of om je nagellak beter te laten hechten, volstaat een simpel trucje. Drenk een katoenen watje in azijn en dep over je nagels. Laat zo drogen en draag je nagels naturel of begin aan je manicure met een base coat.

8/

9. Laat je nagellak sneller drogen door ze onder stromend koud water te houden

eau-froide

… of drenk ze gewoon in een kommetje koud water. Het koude water versnelt het droogproces waardoor de lak sneller hard wordt. Je dient je nagels wel minstens een aantal minuten in het koud water te houden vooraleer het proces in werking treedt.

9/
 10. Breng je nagellak aan op de juiste manier

application-vernis

Je nagellak aanbrengen, dat doe je eigenlijk in 3 bewegingen: met een eerste penseelstreek lak je het midden van je nagel, daarna doe je de linkerkant van je nagel en tenslotte de rechterkant.

Wacht 3 à 5 minuten om een nieuwe laag aan te brengen en leg liever 2 tot 3 fijne laagjes in plaats van één dikke laag. Zo gaat je nagellak veel sneller drogen.

Probeer tussen je nagelrand en je huid een millimeter speling te houden. Op die manier vermijd je dat je gaat morsen en oogt je manicure veel eleganter.

10/
 11. Houd je nagellak koel

frigo

Warmte en licht zijn de grootste vijanden van je nagellak. Om je potjes langer te kunnen bewaren, zet je ze best op een koele en donkere plaats. En welke plek schikt zich daar beter toe dan je koelkast?! In tegenstelling tot wat je zou denken, blijft je nagellak op die manier ook langer vloeibaar en soepel.

11/
 12. Ga nooit je nagellak verdunnen met nagellak remover

desepaissirDe meeste nagellak removers bevatten aceton, een erg krachtig bestanddeel dat je nagellak gaat afbreken en dus onbruikbaar maken. Wil je je nagellak toch verdunnen, dan bestaan er verdunners die daar specifiek voor ontwikkeld zijn. Een handige truc om je oude nagellak nieuw leven in te blazen!

Nail Lacquer Thinner, Kiko – € 4,90 via kikocosmetics.be

12/

13. Schud nooit je nagellak

shake

Een fabeltje dat dringend de wereld uit moet! Wanneer je je nagellak schudt, creëer je luchtbelletjes die je manicure helemaal niet ten goede komen. Rol de nagellak eerder tussen je handen (zoals op de foto) om alle pigmenten goed te mengen. Zo krijg je een fijnere en gladdere laag.

13/
 14. Gebruik een nagellak remover zonder aceton

dissolvant

Aceton is erg krachtig en kan daardoor schadelijk zijn voor je nagels. Ook al is het goedje enorm effectief, op lange termijn gaat aceton je nagels uitdrogen en verzwakken. Kies daarom een nagellak remover op basis van natuurlijke ingrediënten zoals zachte amandelolie.

Dissolvant Mains & Pieds Miraculeux, Bourjois – € 9,50 bij Di

14/
 15. Gebruik altijd een top coat

top-coat-cover

Net als de basis, is de afwerking van je manicure cruciaal. Deze transparante laag gaat je nagellak beschermen en zo veel langer laten houden. Eind goed, al goed!

Ontdek hier de beste top coats van het moment.

15/
16. Polijst elke week je nagels

polissoir

Met een wekelijkse polijstsessie houd je je nagels glad en effen én verwijder je vervelende verkleuringen. Pas wel op: overdaad schaadt! Houd het dus bij die aanbevolen ene keer om te voorkomen dat je te dunne of te fragiele nagels krijgt.

4 stappen polijstblok (x3), Sephora – € 9,95 via sephora.fr

16/
17. Las 2x per jaar een nagelkuur in

soins

Wil je perfect gezonde nagels, las dan zeker twee keer per jaar een verzorgingskuur in. Ban een aantal dagen nagellak om je nagels even op adem te laten komen en geef ze een extra boost met wat nagelverharder.

Nagelverharder, Herôme – € 14,50 via Di en bij de apotheek of drogisterij

Mavala Scientifique – € 13 via Di en bij de apotheek of drogisterij

Nagelverharder met vitaminen, Ecrinal – € 10,90 via Di en bij de apotheek of drogisterij

17/
18. Vermijd water of handcrème vóór je manicure

laver-mains

Ook al heb je de neiging om je handen te wassen of in te smeren na het vijlen of nadat je remover gebruikt hebt, niet doen! Je gaat namelijk je poriën openzetten waardoor je nagels ook meer gaan absorberen. Gevolg: luchtbelletjes in je nagellak en een verknoeide manicure.

18/
 19. DIY verzorgingskuur

cure-maison

Week je vingers in een mengsel van warm water en bicarbonaat voor sterkere en blekere nagels. Heb je meer geduld, masseer dan je nagels met een mengsel van olijfolie en citroensap om je nagels op te helderen en je huid te hydrateren. Herhaal elke week voor een blijvend resultaat.

19/
20. Herstel een gebroken nagel met… keukenpapier!

IMG_20140507_141728937

Niets zo ergerlijk als je mooie, lange nagels breken. Maar niet getreurd, dat is zo opgelost met een simpel stukje keukenpapier. Snijd een pleistertje uit keukenpapier en plak het over je beschadigde nagel met behulp van een transparante nagelverharder. Et voilà!

Check het volledige stappenplan hier.

(Stagiaire Natalia Tjurina via Elle Belgique, Stéphanie Cheron)