Pre-owned: het tweedehandsaanbod van Zalando uitgetest

Gepubliceerd op 29 oktober 2021 door ELLE België Foto’s: Rosalie Bartolotti
Pre-owned: het tweedehandsaanbod van Zalando uitgetest Marie Guérin/Zalando Pre-owned

Als het grootste platform voor mode en lifestyle van Europa zich met duurzaamheid gaat bezighouden, ben ik natuurlijk een en al oor. Dat moet uitgetest worden!

De onlineverkoop van tweedehandskleding is geen simpele klus: je moet de juiste stukken eruit zien te pikken, een aantrekkelijk en divers aanbod samenstellen, je hebt aanlokkelijke foto’s nodig én vooral ook een goede aftersales. Het zijn immers allemaal unieke stukken. Als dan een e-commerce shop zoals Zalando zich op die markt stort, mag je verwachten dat die wel eens zal laten zien hoe het moet. Maar is dat ook het geval?

Pre-owned, tweedehands of vintage?

Alle drie eigenlijk. De service werd gelanceerd in oktober 2020 en biedt kledingstukken aan van ruim drieduizend verschillende merken. Alle artikelen zijn zorgvuldig geselecteerd, inclusief details over de producten om de continuïteit met de rest van je Zalando-ervaring te verzekeren. Dat is ongetwijfeld ook het meest overtuigende punt: tijdens een en dezelfde shopping experience ga je naadloos over van een nieuwe aankoop naar een aankoop in de rubriek ‘Pre-owned’.

Zo kom je bijvoorbeeld ook alle details over de lengte en breedte van een kledingstuk te weten en kun je de artikelen retour sturen tot 100 dagen na aankoop – net zoals alle andere stukken op het platform. In feite is het heel simpel: geen nepmerken, geen onderhandeling over de prijzen of de manier van verzending en betalen gebeurt volstrekt veilig.

Hoe werkt zalando pre-owned?

En dan nu de kern van de zaak! Ik was altijd al een grote fan van tweedehands. Het is namelijk een geweldige manier om heuse pareltjes op de kop te tikken én om mee te stappen in een circulaire vorm van consumeren. Maar als er iets is dat elke koopjesjager zichzelf heeft aangekweekt … dan is het wel geduld. De eerste gedachte die in me opkwam, was “hoe begin ik hier in godsnaam aan?” Hoe vind je nu dat ene kledingstuk tussen die duizenden unieke artikelen?

Wel, dankzij een intensief gebruik van filters. Die werken namelijk bijzonder doeltreffend. Ik had zin in een outfit voor de herfst. Natuurlijke materialen, kleurrijk, oversized en van een kwaliteitsmerk. Ik selecteerde al mijn criteria en vinkte ook ‘Sorteren op hoogste prijs’ aan om te beginnen met de duurste stukken – die van modeontwerpers. Zo kwam ik al meteen uit bij dit vest van Marc Cain met een perfecte pasvorm voor € 187,40.

Gilet McCain, Zalando Pre-Owned
Gilet McCain, Zalando Pre-Owned

Vervolgens moest er gematcht worden. Ik wilde graag een print. Momenteel ben ik geobsedeerd door dierenprints en iets in zwart-wit leek me ideaal om een contrast te creëren met de kleuren van het vest. Dus typte ik ‘zebrabroek’ in het zoekscherm en vinkte ik ‘Pre-owned’ aan, wat me naar een absoluut pareltje By Malene Birger leidde voor € 51,90.

Pantalon By Malene Birger, Zalando Pre-owned
Pantalon By Malene Birger, Zalando Pre-owned

Voor aan mijn voeten wist ik heel precies wat ik wilde: ‘second skin’ boots met plateauzolen. Aangezien de broek nauw aansluitend was, zocht ik schoenen voor eronder. Daarom ging ik liever rondkijken bij de nieuwe artikelen. Ik vond dit paar van het merk Bebo voor € 54,95.

Bottines Bebo, Zalando
Bottines Bebo, Zalando

Een paar dagen later ontving ik mijn keuze thuis en het resultaat is geweldig! Echt supercool. De maten klopten perfect en alles zat netjes ingepakt.

Tijd dus voor het tweede deel van mijn pre-owned experience: een look te koop aanbieden. Dat blijkt heel gemakkelijk. Het lastigste deel is nog de sorteerslag in je kleerkast!

  1. Ik begin met het uploaden van een foto van elk item (ik selecteerde drie stuks: een rok van American Apparel, een paar laarzen van AGL en een trui van Edited)
  2. Ik voeg telkens een categorie en een merk toe.
  3. Zalando bepaalt de prijs en ik kies om het bedrag te ontvangen in de vorm van een Zalando-cadeaubon of om een gift te doen aan het Rode Kruis of WeForest.
  4. Vervolgens krijg ik een gratis verzendlabel om de kledingstukken direct naar Zalando te sturen voor een kwaliteitscontrole.
  5. Zalando voert een quality check van kwaliteitscriteria uit om het kwalitatieve aanbod te garanderen. Eens de kwaliteitscontrole is gebeurd, plaatst Zalando meteen het tegoed op je account. Met dat bedrag kan je zelf iets moois kopen of kiezen om een donatie te doen aan één van de goede doelen van Pre-Owned. (ongeacht of het item wordt verkocht). Het zalige aan Pre-owned is dat het volledig DRAMA FREE is: geen oneindige drama's met kopers en geen risico om ge-ghost te worden.

Klaar is Kees!

zalando pre-owned
Mijn selectie

Mijn Pre-Owned favorieten

Het circulaire doel van Zalando is om in 2023, van maar liefst 50 miljoen items de levenscyclus te verlengen door recycling of trade-in bijvoorbeeld.

Uit het Zalando GAP Report van 2021 blijkt dat 61% van de consumenten graag tweedehands koopt en er positief tegenover staat, echter blijkt dat slechts 25% hier ook daadwerkelijk naar handelt. Het onderzoek toont ook dat er met tweedehands kleding sprake is van een Attitude-Behaviour Gap, een discrepantie tussen een positieve houding hebben ten opzichte van tweedehandskleding en het daadwerkelijke koopgedrag ervan. De gemiddelde Nederlander gebruikt slechts tweederde van zijn of haar garderobe en dat betekent dat ruim eenderde een tweede leven kan krijgen en het leven van de items kan worden verlengd.

RE-USE 

Zalando moedigt klanten aan om kleding te hergebruiken en om oude kleding te verkopen via het eigen Pre-Owned platform. Het platform is gelanceerd in 2020 en is nu een jaar oud. In het jaar groeide de aantallen Pre-Owned items van 20.000 naar  ruim 200.000 artikelen. Het platform is actief in 13 markten en faciliteert snelle levering, goede betalingsvoorwaarden en retour services, in combinatie met plastic vrije verpakkingen.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Zalando.
zalando.be

Lees ook:

Zo creëer je de perfecte nude look

10 Belgische modemerken met een hart voor de planeet

Schrijf je in voor een Luxury Cosmetics Masterclass