Wat planten we in juli in onze groentetuin?

Geüpdatet op 4 augustus 2021 door Clothilde Van Brussel en Virginie Dupont
Wat planten we in juli in onze groentetuin?

Iedereen die thuis een moestuin heeft, weet dat een goede organisatie de basis van alles is. Daarom vind je hier onze selectie met planten en groenten om 's zomers te planten en later in het jaar de vruchten van te plukken.

Professionals zullen het bevestigen, met een groentetuin moet je altijd vooruitlopen op de feiten. De zomer is een heerlijk seizoen: je kunt heel wat oogsten, maar ook voorbereiden voor de herfst. Wat kunnen we dus in juli in onze moestuin planten? Hier vind je een lijst met bloemen en groenten.

WAT PLANT JE?

HERFSTKROKUS EN HERFSTTIJLOOS

potager été

De legende wil dat krokussen in de lente en herfsttijlozen aan het einde van de zomer bloeien. Maar er bestaan dus ook krokussen die in de herfst bloeien. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de beroemde saffraankrokus. Plant ze op een zonnige plek met bovenal een goed gedraineerde en lichte bodem. Herfsttijlozen houden van licht vochtige grond. Je kunt ze dus aan de voet van een boom planten of langs de wandelpaden aan de rand van een bloemperk.

KOOL

potager été

Broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool, wittekool... Welke kool je ook verkiest, 's zomers kun je ermee aan de slag. Kolen zijn de sterren van onze herfstgerechten: ze zijn niet alleen heel gezond maar ook makkelijk klaar te maken. Je oogst ze vanaf oktober, soms zelfs tot in november.

BAARDIRIS

potager été

Juli is het beste moment om prei te verspenen of over te planten. Het is een groente die zich heel makkelijk laat kweken en zelfs tijdens de winter in de grond mag blijven staan. Geef de preien bij warm weer zeker voldoende water en maak ze de avond voor het planten al klaar zodat ze minder sterk geuren en zo minder ongedierte aantrekken.

PREI

planter été

Juli is het beste moment om prei te verspenen of over te planten. Het is een groente die zich heel makkelijk laat kweken en zelfs tijdens de winter in de grond mag blijven staan. Geef de preien bij warm weer zeker voldoende water en maak ze de avond voor het planten al klaar zodat ze minder sterk geuren en zo minder ongedierte aantrekken.

SLA

potager salades été

In juli heb je nog net genoeg tijd om sla te planten om die aan het eind van de zomer te eten. Zet de slaplantjes op een niet al te warme plek. Geef de planten overvloedig water, zo groeien ze snel en vermijd je dat de bladeren een bittere smaak krijgen. Als de sla gaat doorschieten, moet je ze afsnijden en kun je ze niet meer eten.

BIJEN, DE ECHTE WERKERS IN DE MOESTUIN

Het belang van een groentetuin schuilt in zijn diversiteit. We kweken dus niet alleen groenten, maar ook aromatische planten en bloemen. Bijen zorgen ervoor dat bloemen bevrucht raken en daar komen dus de... vruchten uit voort. Honingbijen zijn van essentieel belang om zaadknoppen door pollen te laten bevruchten. Mochten de bijen verdwijnen, dan zou dat niet alleen gevolgen hebben voor het milieu en de dieren, maar ook voor ons. Daarom is het belangrijk dat we die honingverzamelende insecten beschermen, want zij beschermen ons.

potager abeilles
© Pink Lady®

Er bestaan vandaag de dag dan ook diverse organisaties die zich inzetten voor het behoud van de honingbij. Een daarvan is de vereniging Pink Lady® Europa, die samen met bijenkwekers en landbouwexperts het programma Bee Pink® hebben opgezet. Als we willen dat appelbloesems ook effectief appels worden, dan is de bestuiving door insecten - zoals bijen - fundamenteel. Het doel van dit programma? Goede fruitteeltmethoden stimuleren voor de bescherming van de bijen. Appeltelers werken hierbij nauw samen met de imkers. Er worden bijenkasten in de boomgaarden geplaatst om een goede natuurlijke bestuiving te bevorderen. Ook de aanwezigheid van hagen en onbewerkt land rond de boomgaard vormt een essentiële bron van voedsel en een leefgebied voor de bijen en andere bestuivers. Verder organiseert Bee Pink® ook bewustmakingsdagen en is er een gids met technische kennis, wetgeving en praktische tips.

Ook thuis kun je het verschil maken en je tuin omvormen tot een plek waar de bijtjes zich welkom voelen. Je kunt bijvoorbeeld insectenhotels met speciale rustplaatsen en "kamers" in de buurt van je moestuin opzetten. Zo help je om de biodiversiteit in de tuin op een natuurlijke manier te stimuleren en te beschermen.

LEES OOK:

Creëer je eigen oase met een tuinkamer of serre

Pinspiration: een moestuin op terras

Groene leestips: 9 hippe boeken over planten en bloemen