Pasen: 4 leuke ideeën om servetten te vouwen

Geüpdatet op 18 maart 2024 door ELLE België
Pasen: 4 leuke ideeën om servetten te vouwen© Westwing

Binnenkort vieren we Pasen, en dat is de perfecte gelegenheid om nog eens heerlijk uit te pakken met een mooi gedekte tafel voor de paasbrunch. Maar die is niet compleet zonder leuk gevouwen servetten voor wat feestelijke charme. Of je nu gaat voor een moderne, tijdloze of schattige look: wij helpen je op weg met enkele ideeën. Laat het vouwen beginnen!

Het ingepakte eitje

Gevouwen servet, h&m home
© H&M Home

Het ingepakte eitje is een leuke klassieker, waarmee je meerdere kanten op kan naargelang de look van je paastafel dit jaar. Hou het elegant met lichte servetten en een fijn detail of modern en sober met donkere servetten. Op zoek naar een leuke activiteit met kinderen? Tover je eitje om tot speels paaskonijn: gebruik kleurrijke servetten, teken een klein gezichtje op het ei en haal de twee uiteindes van het servet goed uit elkaar zodat ze twee oren vormen van een konijn. Een leuke extra als je de eitjes wil personaliseren!

Hoe ga je aan de slag? Hier zijn enkele eenvoudige stappen...

3 stappen, servetten vouwen, Pasen, H&M Home
© H&M Home
 1. Om te beginnen, leg je het servet voor je open met de achterkant naar boven gericht.
 2. Vouw het servet tot een driehoek en plooi het uiterste punt naar binnen.
 3. Blijf het servet in derdes vouwen tot je een lange reep krijgt om mee verder te werken.
 4. Vorm een klein nestje met het servet, zodat de twee uiteindes de oren vormen van het geheel.
 5. Leg het ei erin en maak het vast met een mooi lint. Voeg nog wat details toe voor een mooie afwerking: een vers bloemetje uit de tuin of enkele kleurrijke droogbloemen maken het al snel feestelijk.

De elegante servetring

Paastafel, h&m home
© H&M Home

Soms zit de schoonheid in eenvoud. Ga op zoek naar houten, moderne of goudkleurige servetringen en haal er simpelweg een katoenen servet door. Zorg voor een nette afwerking, en voeg desnoods nog wat kleine details toe zoals gedroogde bloemen of naamkaartjes. Zo geef je je paastafel een elegante en tijdloze look.

De schattige strik

servet met strik, sequins at breakfast
© Sequins at Breakfast

Misschien kies je dit jaar wel voor een schattige paastafel? De strik servet voegt heel wat vrouwelijk charme toe aan de look! Werk met licht gekleurde servetten en een servetring naar keuze: eenvoudig, minimalistisch of kleurrijk. Aan jou om hier de perfect combi te vinden.

Zo ga je aan de slag...

stappen voor vouwen van strik, sequins at breakfast
© Sequins at Breakfast
 1. Net zoals bij het ingepakte eitje, leg je het servet open met de achterkant naar boven gericht, en vouw je het tot een driehoek.
 2. Plooi dan het uiterste punt naar het midden (zo'n 1/3e ver), en blijf het servet in derdes plooien zodat je één lange vorm krijgt om mee te werken.
 3. Plooi dan één uiteinde naar binnen, en leg het andere uiteinde erboven op.
 4. Knijp alles samen in het midden, zodat je er de servetring overheen kan schuiven.
 5. Eens de ring mooi in het midden zit, kan je de strik wat vormgeven door de lussen wat groter te maken en rustig te trekken aan de twee uiteindes. Deze methode werkt het best met grotere katoenen servetten.

De tijdloze knoop

paastafel, servet, westwing
© Westwing

Deze look is ideaal als je geen servetringen in huis hebt. De knoop is een tijdloze en toch romantische look voor de paasbrunch. Al zijn er meerdere manieren om een knoop te leggen in je servet, helpen we je hier toch even op weg...

 1. Leg om te beginnen het servet voor je open met achterkant naar boven gericht.
 2. Neem een punt en plooi het naar binnen, net over het midden van het servet (zo'n 2/3e).
 3. Neem dan het tegenovergestelde punt in de hand en plooi het ook net over het midden van het servet.
 4. Nu heb je een soort langwerpige vorm, die je mooi oprolt tot een worstje.
 5. Nu ga je, net zoals bij de strik, één uiteinde naar het midden plooien om dan het andere uiteinde eroverheen te leggen en dan langs achter door de lus te halen.
 6. Strek de knoop mooi aan, of laat het wat losjes voor een iets authentiekere look.

LEES OOK