Interview: Paula Begouns geheimen voor een mooie huid

Geüpdatet op 21 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Virginie Dupont
Interview: Paula Begouns geheimen voor een mooie huid

Oprah Winfrey noemde haar ooit de Cosmetics Cop (zoiets als de ‘cosmetica-politie’) omdat haar kennis over skincare zo ontzettend groot is en erkend wordt door vakgenoten. Met meer dan 35 jaar ervaring op het vlak van huidverzorging zou je Paula Begoun ook de goeroe van de skincare kunnen noemen. Haar label Paula's Choice is een wereldwijd succes. Een ontmoeting met een spontane en gepassioneerde vrouw, die een bron van kennis blijkt te zijn en die openhartig spreekt over alles wat je altijd al wilde weten over cosmetica.

JE WERKT AL JARENLANG IN DE WERELD VAN DE COSMETICA. WAT VIND JE ER ZO BOEIEND AAN?

Wat me blijft boeien, zijn de vele wetenschappelijke publicaties die, grotendeels, objectief kijken naar de fysiologie van de huid, maar ook naar de behandelingen, en de ingrediënten en formules van huidproducten. Dat mijn team en ik al die informatie kunnen bestuderen en kunnen toepassen om doeltreffende huidverzorgingsproducten te creëren, vind ik heel motiverend.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN DE COSMETICA SINDS HET BEGIN VAN JE CARRIĖRE?

De veranderingen zijn verregaander dan ik ooit had kunnen denken. We weten zoveel meer over de werking van de huid, en dat maakt echt het verschil om problemen aan te pakken als rimpels, een verslapte huid, acne, rosacea, verstopte poriën, een droge huid, een vette huid enzovoort. Door goed samengestelde producten te gebruiken die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewezen resultaten en niet op hypes, krijg je op lange termijn, en vaak zelfs op al op korte termijn, verbluffende resultaten.

JE STAAT EROM BEKEND ALTIJD DE WAARHEID TE VERTELLEN OVER COSMETICA. KUN JE ONS ZEGGEN WAT WE WEL EN NIET VAN COSMETICA MOGEN VERWACHTEN?

Belangrijk om te weten is dat geen enkel verzorgingsproduct het effect van corrigerende medische ingrepen kan evenaren. Geen enkel cosmetisch product kan wat fillers, botox, sommige lasers of plastische chirurgie vermogen. Maar als je je voldoende beschermt tegen de zon, verstandig omgaat met uv-stralen (door je huid nooit te laten verbranden of bruin te worden) en als je vermijdt dat je huid geïrriteerd of ontstoken raakt, is het heel goed mogelijk om er veel langer veel jonger uit te zien.

WAAR MOET JE ALS CONSUMENT OP LETTEN ALS JE COSMETICA KOOPT?

De wetenschappelijke studies en de bestaande informatie over huidverzorging zijn niet altijd makkelijk te interpreteren. Er bestaan zoveel mythes en misleidende theorieën over huidverzorging dat het niet evident is om te weten waarop je moet letten. Er zijn wel een paar vuistregels.

- Wees altijd op je hoede voor onrealistische claims. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

- Geloof nooit dat één ingrediënt alles kan, zelfs al gaat het om een superingrediënt. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft verschillende behoeften waar één enkel ingrediënt nooit aan kan voldoen.

- Koop geen producten die in een potje zitten, want die kunnen de stabiliteit van de meest werkzame ingrediënten niet garanderen.

- Ga er niet vanuit dat natuurlijke ingrediënten goed zijn en chemische stoffen die in een laboratorium werden gemaakt slecht. De waarheid is dat de beste producten een combinatie van beide bevatten, omdat natuurlijke ingrediënten hun beperkingen hebben.

- Gebruik nooit producten met irriterende ingrediënten, en dan heb ik het vooral over etherische oliën of synthetische geurstoffen. Gebruik ook nooit harde borstels of scrubs; ze kunnen het huidoppervlak beschadigen en ontstekingen veroorzaken.

WAT ZIJN DE GROOTSTE FOUTEN DIE VROUWEN MAKEN QUA HUIDVERZORGING?

Ik merk dat vrouwen vaak producten en toestellen gebruiken die hun huid irriteren en doen ontsteken. Ze beschermen hun huid ook niet echt 365 dagen per jaar tegen de zon. Het valt bijna niet te beschrijven hoe destructief uv-stralen zijn voor je huid.

HOEVEEL PRODUCTEN HEB JE MINIMAAL NODIG VOOR EEN EFFECTIEVE BEAUTYROUTINE?

Dat hangt af van je huidtype en je huidproblemen. Als je je huid begint te verzorgen vanaf je puberteit (wat ideaal is) of wanneer je begin de twintig bent en je hebt een normale huid (dus geen verstopte poriën, acne of andere puistjes) volstaan een zachte reiniger, een exfoliant die je niet hoeft af te spoelen en een serum of lichte lotion met antioxidanten en huidherstellende ingrediënten. En natuurlijk heb je ook een zonnebrandcrème nodig met SPF 30 of hoger, die vroegtijdige veroudering van de huid helpt voorkomen en je vel evenwichtig, stralend en goed gehydrateerd houdt. Heb je meer specifieke huidproblemen, zoals huidverkleuringen, rimpels, verslapping, acne, verstopte poriën, een droge huid, een vette huid enzovoort, dan zul je producten met heel specifieke ingrediënten aan je beautyroutine moeten toevoegen om optimale resultaten te bereiken.

AAN WELKE BEAUTYTRENDS ERGER JE JE HET MEEST?

De meeste beautytrends irriteren me omdat ze zelden gebaseerd zijn op een objectieve wetenschappelijke studie die hun doeltreffendheid aantoont. De trends waar ik de laatste jaren echt gek van word, zijn jaderollers, sheet masks, essentiële oliën en allerlei ‘nieuwe’ ingrediënten die hun claims niet kunnen waarmaken.

WAT IS JOUW DADA OP HET VLAK VAN HUIDVERZORGING? HYDRATATIE, ANTI-AGEING, BESCHERMING TEGEN DE ZON OF NOG IETS ANDERS?

Waar ik mijn aandacht het meest op richt, is schade voorkomen; door de zon in de eerste plaats, en in de tweede plaats door vervuiling. Dat is het allerbelangrijkste voor de gezondheid, het functioneren en het uiterlijk van de huid. Uit de meeste onderzoeken van de afgelopen 20 jaar is gebleken dat 75% tot 85% van alle huidproblemen te wijten is aan schade door de zon en in mindere mate door pollutie. Als je huid in staat is om gehydrateerd, jong en gezond te blijven, de ondersteunende structuren intact te houden en celbeschadiging te herstellen, dan heeft dat te maken met die bescherming. En omdat ik een vette huid, verstopte poriën en puistjes heb, stop ik veel energie in het onder controle houden van die problemen!

Portrait de Paula Begoun, fondatrice de la marque de soins Paula's Choice et surnommée la "Flic des cosmétiques".
Paula Begoun, oprichtster van het skincarelabel Paula’s Choice, ook wel de Cosmetics Cop genoemd.
WAT ZIJN JE FAVORIETE INGREDIËNTEN EN WAAROM?

Er bestaan zoveel ingrediënten voor een effectieve huidverzorging, de lijst is eindeloos lang. Maar als ik een paar bestanddelen zou moeten uitkiezen die na jaren van onderzoek verrassende voordelen voor de huid opleveren, zou ik gaan voor deze.

- Retinol, een ingrediënt dat instaat voor de communicatie tussen de cellen en ze opdraagt om er jonger uit te zien en zich jonger te gedragen.

- Niacinamide, een ander ingrediënt betrokken bij de intercellulaire communicatie, kan het functioneren van de huid beïnvloeden, onder meer door de vorm van de poriën te verbeteren, de huid gehydrateerd te houden en huidverkleuringen te verzachten.

- Vitamine C, de antioxidant die van nature het talrijkst aanwezig is in de huid. Als gevolg van schade door de zon en pollutie kan je huid de vitamine niet in voldoende hoeveelheden aanmaken om een goede bescherming te garanderen. Hogere concentraties vitamine C (5% of meer) aan je verzorgingsroutine toevoegen is dan ook bijzonder nuttig.

 

SHOP HIER

- Retinol, een ingrediënt dat instaat voor de communicatie tussen de cellen en ze opdraagt om er jonger uit te zien en zich jonger te gedragen.

- Niacinamide, een ander ingrediënt betrokken bij de intercellulaire communicatie, kan het functioneren van de huid beïnvloeden, onder meer door de vorm van de poriën te verbeteren, de huid gehydrateerd te houden en huidverkleuringen te verzachten.

- BHA (salicylzuur) en AHA (meestal glycol- of melkzuur) zijn zachte exfolianten die het uitzicht van je huid van de ene dag op de andere behoorlijk kunnen verbeteren. De ingrediënten helpen je huid om de opeenstapeling van dode huidcellen aan de oppervlakte te verwijderen (door je huid te exfoliëren dus). Dat doet je huid normaal gezien van nature als je jong bent, maar door schade van de zon of bepaalde huidaandoeningen zoals acne of een vette huid, raakt die basisfunctie om de huid te zuiveren verstoord. Antioxidanten zijn een van de meest cruciale ingrediënten voor huidverzorging, omdat ze de schadelijke effecten van onbeschermde blootstelling aan de zon en pollutie kunnen tegenhouden. Er is niet één antioxidant die de beste is, er zijn er tientallen, zoals groene thee, resveratrol, vitamine E, vitamine C, superoxidedismutase, glutathion, ferulinezuur, quercetine en zoethoutextract.

- Ongeparfumeerde plantaardige oliën zijn ook fantastisch om je huid te beschermen tegen uitdroging omdat ze antioxiderende eigenschappen hebben, en in tegenstelling tot essentiële oliën zijn ze zacht voor de huid en veroorzaken ze geen irritatie of ontstekingen.

- CBD (cannabidiol) is een uniek en bijzonder ingrediënt dat een rol speelt bij de intercellulaire communicatie en de huidcellen kan opdragen ontstekingen te negeren en af te weren. Ceramiden zijn de meest voorkomende bestanddelen van de buitenste lagen van de huid. Ze staan ook het belangrijkst voor het behoud van de barrièrefunctie van de huid. Als gevolg van bepaalde factoren, voornamelijk schade van de zon, ouderdom en het gebruik van producten of apparaten de huid irriteren en ontstekingen veroorzaken, kunnen niet voldoende ceramiden worden aangemaakt om je vel zacht en glad te houden en vochtverlies te voorkomen. Ceramiden aanbrengen op je huid is dan ook cruciaal om de barrièrefunctie van het huidoppervlak te herstellen.

SHOP HIER

- Hyaluronzuur is het belangrijkste hydraterende bestanddeel van de huid, maar de laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat het ook wonden helpt genezen.

- Peptiden tot slot vormen een breed scala van ingrediënten die de normale en gezonde werking van de huid stimuleren. Er bestaan verschillende soorten peptides. Sommige maken huidverkleuringen lichter of helpen collageen aanmaken en, in mindere mate, elastine. Daarnaast kunnen ze ontstekingen tegengaan en de vorming van jongere huidcellen stimuleren.

WAT WAS JE GROOTSTE BEAUTYMISSER. IETS WAAR JE METEEN SPIJT VAN HAD?

Mijn haar heel kort laten knippen! Ik dacht dat het gemakkelijker te onderhouden zou zijn, en dat was ook wel zo, maar het deed mijn gezicht niet mooi uitkomen. Het deed me ouder lijken.

WELKE BEAUTYTIPS ZOU JE GEVEN AAN DE 20-JARIGE PAULA BEGOUN?

Blijf uit de zon en gebruik nooit producten of behandelingen die je huid irriteren of ontstekingen veroorzaken.

WAT IS HET MEEST ONDERSCHATTE COSMETISCAPRODUCT OP DE MARKT?

Mijn 10% Azelaic Acid Booster. Azelaïnezuur is heel doeltreffend tegen heel wat huidproblemen. Helaas zijn er te weinig goede cosmeticaproducten die dit ingrediënt bevatten omdat het heel moeilijk te stabiliseren is in een textuur die aangenaam is om aan te brengen. Het kan op zijn eentje sporen van acne, pigmentvlekken en een ongelijkmatige teint helpen uitgommen. Tegelijk werkt het kalmerend bij ontstekingen, vermindert roodheid, verfijnt de poriën enzovoort. Tot slot is het ook nog een krachtige antioxidant. Het is zeker een onderschat ingrediënt. Helaas is de booster van Paula's Choice waarin azelaïnezuur verwerkt zit, niet heel bekend. Maar bijna iedereen die het product uitgeprobeerd heeft, is er weg van.

 

SHOP HIER

WAT IS WERELDWIJD JE BEST VERKOCHTE PRODUCT?

Onze absolute bestseller is My Skin Perfecting 2% BHA Liquid. Het is een zachte en unieke exfoliant die je huid helpt dode huidcellen te elimineren zoals een jonge huid dat van nature doet. Schade door de zon en bepaalde huidaandoeningen verstoren dat natuurlijke proces, waardoor er een grote behoefte ontstaat aan een zacht topisch product om dat proces na te bootsen en de huid te helpen doen wat ze zelf niet meer kan. My Skin Perfecting 2% BHA Liquid werkt heel snel en helpt poriën ontstoppen, onzuiverheden verminderen, rimpels glad strijken, de teint verbeteren en de huid hydrateren. Oorspronkelijk had ik dit product voor mezelf ontwikkeld en ik vond het geweldig. Ik had niet kunnen denken dat het zo populair zou worden.

KUN JE ONS EEN BEAUTYGEHEIMPJE VERKLAPPEN?

Lach niet als je blush op je wangen aanbrengt. Door te lachen gaat het vlezige deel van je gezicht omhoog. Wanneer je dan weer normaal kijkt, liggen de zones waarop je de blush aanbracht lager dan zou moeten en te dicht bij je mond. Breng in plaats daarvan blush aan wanneer je gezicht uitdrukkingsloos is of wanneer je heel licht glimlacht. Op die manier zal de blush altijd perfect op zijn plaats zitten.

LEES OOK

We love: Belgische beautywebshop Teint Teint

Dit zijn de beste beautyproducten van de wereld!