Is ‘manifesteren’ echt zo simpel? Alles over de wet van de aantrekkingskracht

Geüpdatet op 22 februari 2023 door Marie Pauwels en ELLE België
Is ‘manifesteren’ echt zo simpel? Alles over de wet van de aantrekkingskracht Elia Pellegrini - unsplash

Heel wat mensen geloven in de 'wet van de aantrekkingskracht'. Kan je alles wat je wil manifesteren of is het zo simpel niet?

Boeken, podcasts en Youtubekanalen die zich aan de Law of Attraction wijden, schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Maar wat bedoelt men nu juist met die term? En nog belangrijker, hoe kan jij 'm gebruiken in jouw leven?

Die designer handtas die je al maanden op het oog hebt, een nieuwe auto, het huis, de job, de man van je dromen: al je grootste wensen kunnen waar worden - of toch ten minste als we aanhangers van de wet van de aantrekkingskracht mogen geloven. Zij stellen dat je alles kan ontvangen dat je hart begeert, zolang je maar positief blijft en er oprecht in gelooft. Hebben we je aandacht? Oké, goed! Klinkt het toch wat zweverig voor je? Begrijpelijk, maar lees zeker verder, want de theorie erachter klinkt helemaal zo gek nog niet. Wij geven je een kleine handleiding.

De wet van de aantrekkingskracht in theorie

Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat alles in het universum een trilling, of frequentie uitzendt. Van de grootste planeten tot het kleinste korreltje zand, maar ook je gedachten, alles zendt een bepaalde frequentie uit, die wetenschappelijk meetbaar is. De wet van de aantrekkingskracht stelt, dat gelijksoortige trillingen elkaar gaan aantrekken. Als jij dus met je gedachten en gevoelens een bepaalde trilling uitzendt, ga je dingen aantrekken die dezelfde frequentie hebben, of ze nu positief of negatief zijn. Positieve gedachten hebben een hoge frequentie, negatieve gedachten trillen op een laag niveau. Volg je?

Wat je eigenlijk moet onthouden is: gedachten worden dingen. Positieve of goede gedachten zullen goede dingen, goede mensen en positieve gebeurtenissen aantrekken, negatieve gedachten doen het tegenovergestelde. Ga eens na bij jezelf. Hoe vaak heb jij dagen waarin je je én overslaapt, én pech hebt op het werk of een uitbrander krijgt van je baas én dan ook nog eens je smartphone laat vallen waardoor het scherm barst? Op zulke pechdagen lijkt alles mis te gaan. Als je de theorie van de wet volgt, is dat logisch. Je overslaapt je dus je bent al niet echt in een goed humeur, waardoor je alleen nog maar meer dingen aantrekt die je een slecht humeur zullen bezorgen. Op andere dagen lijkt je geluk dan weer niet op te kunnen: je krijgt onverwachts geld, je vindt iets terug dat je al maanden kwijt was en je crush stuurt je een bericht. Dat is - als we de theorie volgen - allemaal te wijten aan de wet van de aantrekkingskracht!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dr. Joe Vitale (@drjoevitale) op

De wet in praktijk

Als je weet dat gedachten dingen worden, is het dus erg belangrijk om je gedachten, je energie, of vibes, positief te houden - hoe moeilijk dat soms ook kan zijn op dagen dat alles tegenzit. Een fout die we vaak maken is de volgende. Wanneer we bijvoorbeeld absoluut niet te laat willen komen, zijn we geneigd tegen onszelf te zeggen: 'ik wil niet te laat komen, ik mag niet te laat komen'. Maar wat je dan eigenlijk doet, is je energie en gedachten richten op 'te laat komen'. Het feit dat je dat juist niet wilt, doet er niet toe, je geeft er nog steeds aandacht en dus energie aan. Beter zeg je tegen jezelf: 'ik wil en zal op tijd komen'. Het is belangrijk om te focussen op wat je wilt, in plaats van op wat je niet wilt, want dat is hetgeen dat je in de toekomst zal aantrekken. Mediteren en het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek zijn goede manieren om je mindset positief te houden.

Sterren die de 'law of attraction' gebruikten

Mensen die iets bereikt hebben in hun leven, hebben (bewust of niet) gebruik gemaakt van de wet van de aantrekkingskracht. Will Smith, Oprah Winfrey, Russel Brand, Denzel Washington, Arnold Schwarzenegger, Lady Gaga - het is slechts een kleine greep uit de mensen die zeggen bewust gebruik te hebben gemaakt van de wet van de aantrekkingskracht in hun leven. Zo is er het bekende verhaal van Jim Carrey, die zichzelf, toen hij nog niets bereikt had, in 1985 een cheque van tien miljoen dollar uitschreef voor acteerprestaties, met als datum tien jaar verder. Al die tijd hield hij de cheque in zijn portefeuille en werkte hij zo hard hij kon om het te maken als acteur. Toeval of niet, exact tien jaar later, in 1995, kwam Carrey te weten dat hij een rol in Dumb and Dumber gescoord had - voor tien miljoen dollar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kathrin Zenkina🔮🦄💕(She/Her) (@manifestationbabe) op

Veelvoorkomende termen

Visualiseren

Visualiseren is je visueel voorstellen wat je nu eigenlijk wilt bereiken. Vaak weten we wel ongeveer wat we willen, maar heb je je al eens echt voorgesteld hoe dat eruit zou zien? Door je iets visueel voor de geest te halen, ben je al een stapje dichter bij het bereiken wat je wilt. Het is een belangrijke stap in het proces van aantrekken.

Manifesteren

Manifesteren is het letterlijk in leven roepen van iets met je gedachten. En we doen dat eigenlijk de hele dag door, want alles dat momenteel in je leven is, heb je volgens de wet van de aantrekkingskracht op een bepaald moment aangetrokken met je gedachten.

Moodboard

Veel mensen maken een moodboard met foto's en beelden van wat ze willen bereiken, omdat het hen motiveert en helpt met hun doel voor ogen te houden en erin te blijven geloven.

Positieve affirmaties

Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Positieve affirmaties, zoals 'ik ben gezond en gelukkig', kunnen we gebruiken om in een positieve mindset te komen - zelfs als de uitspraak op dat moment niet waar is. Het doel is om jezelf op die manier te hersenspoelen of programmeren, zodat je de positieve uitspraken over jezelf gaat geloven en ze vanzelf waar zullen worden.

Werkt manifesteren echt?

De wet van de aantrekkingskracht wordt eigenlijk in eender wel boek over zelfontwikkeling aangehaald, of dat nu expliciet is of niet. Dat komt omdat de principes van de wet je sowieso een beter en gelukkiger mens zullen maken. Of je nu gelooft in deze wet of niet, goede gedachten denken is altijd positief. Wie is er ooit blij geworden van mopperen en klagen? Wij niet. Door het denken van goede gedachten ben je ook gewoon meer ontvankelijk voor positieve gebeurtenissen en dingen, of dat nu door een wet is aangetrokken of niet. Zo is het bijvoorbeeld een populaire misvatting dat de wet van de aantrekkingskracht zou impliceren dat je zomaar iets kan wensen en dat het meteen in je leven zal verschijnen. Zo werkt het niet. Zoals Jim Carrey zei: 'you can't just visualize, then go eat a sandwich'. Het zal altijd een tijdje duren voor je zal bereiken wat je wilt, en het zal je ook niet lukken zonder zelf alles te doen wat in je macht ligt om het te bereiken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Secret (@thesecret365) op

Meer weten?

Er zijn heel wat boeken verschenen over the law of attraction. Het bekendste boek is zonder twijfel The Secret van Rhonda Byrne, dat in 2006 verscheen. Maar zelfs 80 jaar gelden schreven mensen al over het bestaan van deze wet, zo is er bijvoorbeeld het boek Think and grow rich van Napoleon Hill, dat dateert uit 1937. Ook op het internet is er heel wat informatie te vinden. Check indien je meer wilt weten zeker het Youtubekanaal van Leeor Alexandra en de podcast van Manifestation Babe.

LEES OOK: Astrologie voor dummies: alles over de planeten en je sterrenbeeld