Wat als je je huwelijk moet verzetten?

Gepubliceerd op 2 april 2020 door Valentine Avoh en Isabelle
Wat als je je huwelijk moet verzetten?© Shutterstock

Nooit gedacht dat we hier een artikel aan zouden moeten wijden, maar de lockdown treft ons aan de start van het huwelijksseizoen en dus zien heel wat koppels zich genoodzaakt hun grote dag te annuleren of verplaatsen.

Maanden voorbereidingswerk komen plots op de helling te staan en dat zorgt uiteraard voor de nodige frustraties. Eens je die hebt kunnen uitrazen, is het tijd om de koe bij de hoorns te vatten: wat nu? Je huwelijk volledig annuleren zou te jammer zijn, vooral in het teken van alles wat je reeds in orde had gebracht en ook op een later moment nog kan dienen: je bruidsjurk, geloften, het samengestelde menu, de wijnkeuze, het ontwerp van je uitnodigingen, de muzieklijst, etc. Bovendien hanteren veel diensten in de sector geen terugbetalingprincipe en riskeer je je volledige voorschot kwijt te raken bij annexatie. Als je je better half na de hele lockdown nog steeds ziet zitten, hebben jullie er dus beiden alle voordeel aan om het huwelijksbootje alsnog te laten uitvaren!

huwelijk corona
© Shutterstock

Leg een nieuwe datum vast

Klinkt logisch, maar is niet altijd even makkelijk -het leek überhaupt al een mirakel dat je die een eerste keer had gevonden. Gezien de crisis nog even kan duren, richt je je pijlen best meteen op het najaar òf zelfs op 2021 -ongeveer dezelfde periode als nu. De meeste diensten hebben dan nog een relatief flexibele agenda. Ook jij zal trouwens flexibel moeten zijn: waarom niet trouwen op een weekdag? Ga ook eens bij je naasten na welke periodes nog vrij zijn. Staar je op dat laatste niet blind, je zal merken dat heel wat mensen hun best doen om je op je grote dag bij te staan en al dan niet een dag congé voor je zullen nemen, ongeacht wat hun plannen een jaar daarvoor waren.

Overleg met je belangrijkste partners

Dé allerbelangrijkste schuift straks natuurlijk een ring om je vinger, maar ook wedding planner, locatie, traiteursdienst, etc moeten nog beschikbaar zijn. Vraag ze elk een aantal beschikbare data in jouw vooropgestelde periode door te geven en kijk waar zich een match voordoet. Uiteraard bespreek je met hen ook de gevolgen van deze herorganisatie: wat betekent het voor je voorschot? Kan er opgedoekt worden? Wat met gedeeltelijke terugbetalingen? Kan je dezelfde formule nog bewaren?

Ga na of je bijkomende partners in dat nieuwe kader passen.

Deejay, fotograaf, bloemist, kapper, geschenklijst, etc. : kan je straks ook op hen rekenen, of moet je alvast op zoek naar een alternatief? Tip: de agenda planner Doodle is tegenwoordig een betalende dienst geworden, maar zal je beste vriend worden…

Denk na over alternatieve formules

Maak een lijstje met twee kolommen: wat kan ik behouden van de vorige formule, en wat moet opnieuw bedacht worden? Breng ook je budget in kaart en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Een ultra zomers trouwpartijtje in een wild bloemenveld zit er misschien niet meer in, maar wat dacht je van een gezellige herfstformule? Of verken eens het scenario van een trouwbrunch op zondag. Of een escapade richting de Ardennen met alleen je allerbeste vrienden in volle werkweek? Of een Las Vegas style huwelijk in België! Laat je creativiteit gelden en wie weet zal je de hele crisis nog bedanken voor je nieuwe, originele huwelijk.

huwelijk trouwen corona
© Shutterstock

Breng je genodigden op de hoogte

En pak dat met humor en creativiteit aan! Je hebt waarschijnlijk geen budget om een nieuwe kaart uit te sturen, maar een leuke mail of foto met een origineel bericht kan het klusje voor je klaren. Vergeet ook je optimisme niet, het is en blijft een heuglijke gebeurtenis en het is aan jou om iedereen alvast warm te maken voor je new and improved huwelijksformule!