Agenda: 6 kunstzinnige expo’s om te bezoeken in de kerstvakantie

Geüpdatet op 20 december 2022 door Jolien Vanhoof
Agenda: 6 kunstzinnige expo’s om te bezoeken in de kerstvakantie

Van de mooiste modebeelden tot een expo met grote kunst voor kleine kenners: geen reden tot verveling tijdens de kerstvakantie.

Dreig je in een zwart gat te vallen tussen de feesten door en ben je op zoek naar een leuke uitstap met je metekindje, lief of vriend(inn)en? Wij verzamelden enkele kunstzinnigste expo's in eigen land om cultuur op te snuiven tijdens de laatste dagen van het jaar. Het hoeft niet altijd Netflix and chill te zijn, natuurlijk.

1. Mirror Mirror

cultuur, kunst, mode, antwerpen, identiteit, zelfbeeld, gent

Expo: Hoe dagen hedendaagse ontwerpers en kunstenaars schoonheidsidealen uit? Kan kleding ons mentaal beschermen en kracht geven? Je komt het allemaal te weten tijdens een bezoek aan de dubbeltentoonstelling 'Mirror Mirror - Mode & de psyche' in het Antwerpse MoMu en het Gentse Museum Dr. Guislain. De twee musea staken de koppen bij elkaar en onderzochten de connectie tussen mode, psychologie, zelfbeeld en identiteit. Het resultaat is een prachtige – en soms knotsgekke – mix van figuren en avant-gardemode ontsproten aan de creatieve waanzin. Ga kijken en gebruik je verbeeldingskracht!

Locatie: MoMu, Nationalestraat 28, Antwerpen

Datum: nog tot 26 februari 2023

Tickets

2. Kato Six

© Lola Pertsowsky

Expo: De Belgische Kato Six (wat een naam trouwens!) mag na passages bij Composite (Brussel), CHANGE-CHANGE (Boedapest) en VITRINE gallery (Londen) haar werk uitstallen bij M Leuven. Ditmaal brengt de kunstenares verschillende soorten kunstvormen samen. Naast bestaande sculpturen en tekeningen presenteert ze een nieuwe reeks textieldoeken en muurwerken in situ. Zoals steeds spelen architectuur, design, huiselijkheid en gebruiksvoorwerpen een belangrijke rol als referenties. Nog op zoek naar een laatste kerstgeschenk? Naar aanleiding van de expo geven M en Posture Editions het boek ‘Sawing a plank is like going for a walk’ uit, over het oeuvre van Six.

Locatie: M Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven

Datum: nog tot 26 februari 2023

Tickets

3. Images Mon Amour

kunst, antwerpen, politiek, cultuur, expo

Expo: De eerste Belgische solotentoonstelling van multidisciplinair kunstenaar Rabih Mroué is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van sociale media. Aan de hand van monumentale videowerken, intieme schetsen, geluidswerken en collages van krantenknipsels stelt de Libanees zich de vraag hoe beelden uit conflictgebieden in het Midden-Oosten in de media gebruikt worden, en hoe die onze perceptie beïnvloeden. Zonder opgeheven vingertje sensibiliseert Mroué de toeschouwer voor diens eigen manipuleerbaarheid.

Locatie: Kunsthal Extra City, Antwerpen (in het voormalige Dominicanenklooster)

Datum: nog tot 16 april 2023

Meer info

4. Great Art for Great Kids

cultuur, kunst, kids, kinderen, brussel, vlaamse meesters

Expo: Van 'De Schreeuw' van Edvard Munch tot 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer: in de expo ‘Great Art for Great Kids’ ontdek je de bekendste kunstwerken aller tijden door kinderogen. Voor één keer nemen dieren de rollen over van de figuren van beroemde schilderijen. Of het nu panda’s, biggetjes, ijsberen of nijlpaarden zijn, een complete zoo staat in de spotlights. Leuk weetje: de expo is geïnspireerd op de succesvolle boekenreeks 'Grote Kunst voor Kleine Kenners' van de Belgische illustratrice en schrijfster Thaïs Vanderheyden. Kleine bezoekers kunnen zich ook ontpoppen tot echte speurders in een interactieve zoektocht.

Locatie: Grote Markt 24, Brussel

Datum: nog tot 30 mei 2023

Tickets

5. commonIunIcommon

© Tijs Vervecken

Expo: Snel zijn is de boodschap, want deze duotentoonstelling met werk van Nathalie Van der Massen en Sizar Alexis loopt al bijna op zijn einde. Hoewel ze elk met compleet verschillende materialen werken — Van der Massen gebruikt textiel, Alexis hout — vinden de twee designers elkaar in hun gedeelde liefde voor erfgoed en vakmanschap. Speciaal voor deze expo creëerden ze ook samen een hedendaagse interpretatie van de traditionele tronen uit het oude Mesopotamië, bekleed met een uniek textielwerk dat als een extra huid of harnas over de stoel hangt. Het bekijken waard.

Locatie: Atelier Ecru Gallery, Burgstraat 18, Gent

Datum: nog tot 8 januari 2022

Meer info

6. Peter Lindbergh - Untold Stories

Expo: Deze niet te missen retrospectieve in het Brusselse Vanderborghtgebouw brengt een eerbetoon aan Peter Lindbergh die de tentoonstelling, voor zijn dood in 2019, zelf cureerde. De Duitse modefotograaf selecteerde 152 van zijn vroege en meer recente cinematografische beelden, creëerde nieuwe interpretaties en associaties, en dus ook nieuwe, 'onvertelde' verhalen. Waarom maak je er geen citytrip van? Een paar stappen verder, bij Hotel Amigo, kun je je Peter Lindbergh-ervaring immers voortzetten in een suite die tijdelijk werd ingericht met werken van de kunstenaar.

Locatie: Schildknaapsstraat 50, Brussel

Datum: nog tot 23 mei 2023

Meer info