Agenda: 15 kunstzinnige expo’s tijdens de kerstvakantie

Geüpdatet op 20 april 2022 door Laura Stynen
Agenda: 15 kunstzinnige expo’s tijdens de kerstvakantie

Van driedimensoniale kunstbeleving tot een expo over de beroemdste fotograaf van België: geen reden tot verveling tijdens de kerstvakantie.

Dreig je in een zwart gat te vallen tussen de feesten door en ben je op zoek naar een leuke uitstap met je metekindje, lief of vriend(inn)en? Wij verzamelden de kunstzinnigste tentoonstellingen om cultuur op te snuiven tijdens de laatste dagen van het jaar. Het hoeft niet altijd Netflix and chill te zijn, natuurlijk.

1. Keith Haring

keith haring bozar brussel kunst cultuur kerstvakantie

Expo: Je herkent ze uit de duizend: de kleurrijke mannetjes en blaffende honden van Keith Haring. Volgens de Amerikaanse kunstenaar moet kunst toegankelijk zijn voor iedereen, en hij liet daarom niet na menige straatmuur, metro en zelfs de Berlijnse muur te voorzien van zijn tekeningen.

Locatie: BOZAR, Ravensteinstraat 23, Brussel

Datum: nog tot 19 april 2020

Tickets

2. Monet - The immersive experience

Expo: In deze virtual reality-tentoonstelling herbeleef je het œuvre van schilder Claude Monet met al je zintuigen. De muziek van Belgische componist Michelino Bisceglia neemt je mee langsheen de meesterwerken van 's werelds beroemdste impressionist, terwijl er vissen rond je voeten zwemmen en sneeuwvlokjes neerdwarrelen langs de wand. Geen klassiek museumbezoek dus, maar wel een unieke gezinsuitstap.

Locatie: Hortagalerij, Grasmarkt, Brussel (vlakbij station Brussel-Centraal)

Datum: nog tot 19 april 2020

Tickets

3. Taboob

kunst cultuur agenda kerstmis taboob genk

Expo: Wanneer wordt een tepel gecensureerd en wanneer niet? En welke criteria hanteert Instagram daarvoor? Door middel van kunstzinnige foto's die herkenbare en minder herkenbare tepels afbeelden, tasten fotografe Noortje Palmers en graficus Jasper Declerq de grenzen af van wat wel en niet kan op het platform. De posts van @taboobofficial zijn nu verzameld in een tentoonstelling.

Locatie: C-mine galerij, Genk

Datum: nog tot 19 januari 2020

Gratis toegang. Alle prints zijn te koop via taboobshop.be, de opbrengst gaat naar Think Pink.

4. De verlaten woningen van Beiroet

cultuur agenda kerstmis kunst brussel

Expo: De Libanese stad Beiroet is al 150 jaar het slachtoffer van oorlogen, economische en sociale crises en migratiestromen. Aan de hand van honderden documenten, foto’s en persoonlijke bezittingen onthult historicus en kunstenaar Gregory Buchakjian hoe de verlaten huizen en het leven van de voormalige bewoners eruit zien.

Locatie: Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, Brussel

Datum: nog tot 5 januari 2020

Meer info

5. Wonderkamer II

cultuur agenda kerstmis kunst antwerpen

Expo: Het Belgische juwelenduo Wouters & Hendrix viert dit jaar zijn vijfendertigste verjaardag. Deze expo geeft een inkijk in het surrealistische œuvre van Katrin Wouters en Karen Hendrix, aangevuld met hedendaagse kunst en pareltjes uit de collectie van het Diamantmuseum.

Locatie: DIVA, Suikerrui 17-18, Antwerpen

Datum: nog tot 16 februari 2020

Tickets

6. Anton Henning: Pink Period

kunst art expo tentoonstelling cultuur kerstvakantie

Expo: Duitse kunstenaar Anton Henning mag al voor de derde keer zijn werk uitstallen bij Tim Van Laere. Ditmaal is het thema 'roze', een kleur die tegenstrijdige emoties uitlokt. Henning creëert een kritische persiflage door kunstgeschiedenis te combineren met invloeden van de pin-up girls en pornokoninginnen. Hij ontmaskert zo culturele clichés en verbindt 'hoge' en 'lage' cultuur op humoristische wijze.

Locatie: Tim Van Laere Gallery, Jos Smolderenstraat 50, Antwerpen

Datum: nog tot 18 januari 2020

Meer info

8. Textile as Resistance

Expo: Wat zegt een kledingstuk over diegene die het draagt? En hoe krachtig is textiel als medium? Een reeks ontroerende beelden en aangrijpende anekdotes vertellen welke verhalen er kunnen schuilgaan achter een stukje stof.

Locatie: Texture, Noordstraat 28, Kortrijk

Datum: nog tot 16 februari 2020 in Kortijk, vanaf 21 maart in Antwerpen

Meer info

9. SMUK. Decoratie in de mode: een show-off

smuk hasselt expo mode fashion kunst kerstvakantie

Expo: Wie meesterwerken van ontwerpers als Raf Simons, Iris van Herpen en Dries Van Noten van dichtbij wil bekijken, kan tijdens de kerstvakantie naar Hasselt sporen. Deze glamoureuze tentoonstelling belicht de experimentele technieken waarmee luxekleding werd 'opgesmukt' sinds de achttiende eeuw. Een streling voor het oog!

Locatie: Modemuseum, Gasthuisstraat 11, Hasselt

Datum: nog tot 8 maart 2020

Meer info

10. When I saw the mountains for the first time, I thought they were clouds

kunst fotografie brussel expo cultuur agenda

Expo: Jarenlang volgde Nederlandse fotograaf Joost Vandebrug straatjongeren in de straten van Boekarest. Het resultaat is een rauwe en ontroerende reportage over het verborgen leven in de Roemeense hoofdstad.

Locatie: Ingrid Deuss Gallery, Provinciestraat 11, Antwerpen

Datum: nog tot 25 januari 2020

Meer info

11. Amerika bestaat niet!

expo kunst amerika kerstvakantie

Expo: "Amerika bestaat niet, en ik kan het weten want ik ben er al geweest!" Een citaat van de Amerikaanse schrijver Henry Miller dat de geschiedenisboeken in ging. Nu ook de titel van een expo die de centrale plaats van de Verenigde Staten in onze collectieve verbeelding onderzoekt.

Locatie: Art et Marges Museum, Hoogstraat 314, Brussel

Datum: nog tot 2 februari 2020

Meer info

12. Off the Grid

gent expo kunst cultuur agenda

Expo: Het hoeven niet altijd schilderijen, foto's of haute couture-jurken te zijn. In 'Off the Grid' worden de beginselen van de Belgische grafische kunst belicht. Aan de hand van drukwerk, logo-objecten, boeken en posters wordt onderzocht hoe we de hedendaagse aspecten van grafisch ontwerp beter kunnen begrijpen vanuit historisch perspectief.

Locatie: Design Museum, Jan Breydelstraat 5, Gent

Datum: nog tot 16 februari 2020

Tickets

13. Stephan Vanfleteren - Present

fomu antwerpen expo fotografie cultuur kunst

Expo: Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Wie langs de overzichtstentoonstelling van Stephan Vanfleteren passeert, zal dat beamen. Van journalistieke documentatie tot indringende portretten: het œuvre van de Belgische fotograaf is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Locatie: Fotomuseum, Waalsekaai 47, Antwerpen

Datum: nog tot 1 maart 2020

Tickets

14. Soleil Politique - Marcel Broodthaers

antwerpen kunst expo kerstvakantie

Expo: Marcel Broodthaers is een van de centrale figuren in de naoorlogse avant-garde in Antwerpen. Deze overzichtstentoonstelling benadert het werk van de Belgische kunstenaar vanuit het idee dat kunst altijd politiek is.

Locatie: M HKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen

Datum: nog tot 19 januari 2020

Tickets

15. Cool Japan

expo kunst antwerpen japan

Expo: Van Hello Kitty en Sailor Moon tot Naruto: in het MAS ontdek je alles over de geschiedenis van de wereldberoemde Japanse beeldcultuur en hun rijke invloed. Lees urenlange mangastrips, verdiep je in 'cute fashion' en sla een babbeltje met een robot.

Locatie: MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen

Datum: nog tot 19 april 2020

Tickets